Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: De burgerwacht

op 02 juli 2022 door

Van de schrijfster Ellen Lina heb ik al een paar spannende boeken gelezen en ik was blij om te zien dat het nieuwste boek De burgerwacht bij de Bookchoice selectie zat in mei 2022. Vol enthousiasme begon ik te luisteren, maar het viel me niet mee.

De burgerwacht

Kayleigh keert na jaren bij Defensie terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk. Ze wordt er weer extra geconfronteerd met het verlies van haar zusje Brenna, die twintig jaar eerder vermoord werd.
Omdat Berkendijk al maanden wordt geteisterd door overvallen en inbraken, zijn de mannen in het dorp een burgerwacht gestart, de schakel tussen de inwoners en de politie.
Wanneer Kayleigh een lijk in een bosmeertje ontdekt, is dat de start van een reeks merkwaardige gebeurtenissen. Nóg een dode in datzelfde meer maakt Berkendijk het horrordorp van Nederland en uiteindelijk treft het noodlot Kayleighs familie opnieuw…

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Mijn luisterervaring

Een voorlezer kan het boek maken of breken. Inmiddels weet ik van een paar voorlezers dat het eigenlijk altijd goed is. Dan maakt het (bijna) niet uit wat er wordt voorgelezen, je geniet gewoon van de stem en het verhaal.
Bij de Burgerwacht trof ik een nieuwe stem. Orthál Vriend. De stem is best prettig om naar te luisteren, mooi timbre en duidelijk uitgesproken. Maar dan blijkt voorlezen toch een vak apart. 

Het boek heeft veel korte zinnen wat niet zo lekker luistert . Wanneer dan ook nog elke zin op dezelfde manier wordt voorgelezen, is dat best eentonig. Daarbij ging elke zin aan het einde qua intonatie 'naar beneden' wat niet prettig was. Gelukkig zitten er wel wat dialogen in en die klinken een stuk beter, maar helaas zitten hier vreemde pauzes in. Doorlopende zinnen die worden opgedeeld in onlogische stukjes en een opvallende stilte tussen de door personages gesproken zinnen en de toevoeging 'riep hij' of 'zei hij'. 

Ik heb doorgezet en heb me eroverheen gezet. Nadat ik het heb losgelaten, ben ik me op het verhaal gaan concentreren. Het verhaal was lekker spannend. Er zit een goede opbouw in en hoewel de vraag wie de misdadiger in dit verhaal is, niet moeilijk was te raden, heb ik me toch een paar keer op het verkeerde been laten zetten. Deze persoon heeft ook zijn eigen delen waarin hij vertelt wat hem drijft en dat geeft wat meer inzicht in zijn daden. Dat neemt niet weg dat hij gruwelijke dingen doet. En heel gek, bij een thriller kan ik dat prima hebben met personages, maar als ze aan dieren komen dan lukt me dat niet. Er had hier wel een waarschuwing aan vooraf mogen gaan, want het loopt met een paar dieren niet goed af en dat had van mij niet gehoeven.

Dat ik tot het einde heb geluisterd leverde nog wel een 'beloning' op. Voor het boek zijn speciaal drie nummers geschreven en die zijn op het einde te beluisteren. Had deze luisterervaring gelukkig toch nog een happy end.

Hoe belangrijk is de wijze van voorlezen van een boek voor jou? Stop je als het je niet bevalt of zet je door?



Reacties op: Marieke luisterde: De burgerwacht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ellen Lina

Ellen Lina

Auteur van Vasthouden (2011) Ooit zal ik je weer zien (2013), Sky (2015), Crash ...