Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: Hardlopen met Sherman

op 04 december 2021 door

Wat genre betreft luister ik graag naar thrillers en feelgoodverhalen. Maar soms kies ik voor een non-fictie boek. Dat pakt de ene keer goed en de andere keer wat minder goed uit. Het zelf-hulpboek Doe en en denk als een kat was bijvoorbeeld geen luister succes. Maar een non-fictie waar een 'verhaal' in zit vind ik wel leuk. Ik koos voor deze keer het non-fictie boek Hardlopen met Sherman.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Hardlopen met Sherman - Christopher McDougall

Toen Christopher McDougall een ezel adopteerde, dacht hij dat het dier in een veld zou staan, er schattig uit zou zien en wortels zou eten. Maar Sherman was doordat hij werd verwaarloosd in zo'n slechte staat dat hij amper kon bewegen. Hij was bovendien slechtgehumeurd en obstinaat. Om niet alleen fysiek, maar ook mentaal te genezen, geeft Chris hen op voor een Burro Race, een uniek soort race waarin mensen en ezels samen over bergen en door beken rennen. Wat Sherman er aan vertrouwen en zingeving mee wint, is iets wat ieder mens goed doet: meer natuur, meer buitenlucht en meer beweging.

076cb2ea26bbd7c453d92fc4151acd3e.jpg

Mijn luisterervaring

Wat een fijn luisterboek! Het is zo'n mooi positief verhaal over liefde voor dieren en doorzettgingsvermogen en dat straalt het boek ook uit van begin tot einde. Arme Sherman is een verwaarloosde ezel. Eenmaal in handen van Christopher en zijn vrouw Mika, knapt hij op. Hoewel de hoeven helemaal vergroeid waren, zijn ze na behandeling van een hoefsmid toch zodanig dat hij weer kan lopen.

Er wordt Christopher verteld dat hij Sherman wat moet laten doen tegen de verveling en ze gaan samen hardlopen. Later sluit zijn vrouw aan met ezel Mathilde en komt ook student Zeke en derde ezel Flower meelopen. Als luisteraar krijg je veel informatie over de trainingen en hoe deze mensen leren omgaan met de ezels. Daarnaast wordt er veel verteld over andere lopers en hun achtergronden. Opvallend is ook de informatie over depressies en wat beweging en het omgaan met dieren kan bijdragen in het herstel. Het is daardoor een veelzijdig boek en het verveelt geen moment. 

Christopher, Mika en Zeke gaan trainen voor een ultrarun (lange afstands hardloopwedstrijd): de burro-race in Colorado. Burro-races zijn erg populair en zijn ontstaan ten tijde van de goudkoorts. In een burro-race loopt de mens met een ezel en draagt de ezel een volle bepakking van goudzoeker/mijnwerkers-uitrusting. (Heel leuk om op internet wat over op te zoeken!).

Er gaat veel goed tijdens de maanden van trainen, maar ze krijgen ook te maken met diverse tegenslagen. De positieve instelling helpt ze elke keer om door te gaan en ze krijgen veel hulp. Het boek eindigt met de burro-race in Colorado.

Het boek wordt voorgelezen door Maarten Smeele en zijn stem past uitstekend bij dit verhaal. Heel fijn om naar te luisteren.

Conclusie

Hardlopen met Sherman is een heerlijk verhaal om naar te luisteren, vanwege de positiviteit die het uitstraalt, maar ook omdat het gewoon een heel fijn menselijk verhaal is vol lieve (en eigenwijze) ezels. Je gaat heel anders aankijken tegen deze bijzondere dieren, die graag willen werken en alles voor je willen doen als je ze goed behandeld en de juiste instructies weet te geven. Het is mooi om te zien hoe er bijzondere vriendschappen tussen mens en dier ontstaan.

Het luisterboek: Hardlopen met Sherman van Christopher McDougall krijgt van mij vier sterren.



Reacties op: Marieke luisterde: Hardlopen met Sherman

Meer informatie

Gerelateerd

Over