Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke luisterde: Wie ben ik zonder jou

op 14 april 2024 door

De Nederlandse auteur Susan Muskee is een getalenteerde duizendpoot. Ze schrijft, is stemacteur, heeft een geslaagde podcast (Liefteratuur) en is sinds maart ook moeder. Haar boeken zijn heerlijke feelgoodverhalen en ze spreekt ze zelf in. Haar nieuwste boek Wie ben ik zonder jou is daarop geen uitzondering, maar deze keer doet ze het niet alleen.

- door Marieke

1747cb2455a2d565bea3aad2a6f6f279.png

Wie ben ik zonder jou

Joy (27) heeft haar leven helemaal uitgestippeld: huisje, boompje, Pinterest-bord voor haar droombruiloft. Tot haar vriend verliefd wordt op een ander. Van het ene op het andere moment stort haar toekomstbeeld in elkaar. Voor Frida (72) voelt het alsof iemand drie jaar geleden de pauzeknop van haar leven heeft ingedrukt. Sinds het overlijden van haar man bestaan haar dagen uit een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met Nico en Thea – haar kamerplanten.

Wanneer de twee vrouwen elkaar op een bankje in het park ontmoeten, is dat het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Gewapend met een stapel zelfhulpboeken maken ze een plan om het leven én de liefde weer naar hun hand te zetten. Aangezien de boeken een gegarandeerd succes claimen, zou dat moeten lukken. Toch?

Mijn mening

Wat zo leuk is aan het nieuwste boek van Susan Muskee, is dat het wordt verteld vanuit twee perspectieven. De 27 jarige Joy is degene met de problemen, geen baan, geen man en geen huis meer. De 72 jarige Frida heeft haar eigen problemen, maar die heeft nog wel een huis. Ze ontmoeten elkaar op een bankje in het park en dan blijken ze elkaar te kunnen 'redden'. 

In het luisterboek is Muskee de stem van Joy en Dieuwertje Blok neem de hoofdstukken van Frida voor haar rekening. Afwisselend zijn ze te horen in het luisterboek. En dat is leuk! Hun stemmen passen zo goed bij de personages waardoor het verhaal goed tot zijn recht komt. Het verhaal zelf is geweldig, vol humor, fijne dialogen en een mooie zoektocht van de beide personages naar zichzelf en liefde aan de hand van een berg zelfhulpboeken.

Ik rij eenmaal per maand naar Friesland en weer terug. De rit vond ik altijd verschrikkelijk, maar sinds de koppeling van telefoon aan carkit kan ik luisterboeken luisteren tijdens de rit. Deze keer kon het me niet lang genoeg duren en was ik veel te snel op de plek van bestemming, met nog een hoop luisterboek over.

Ik heb werkelijk genoten van dit verhaal. De emoties van Joy en Frida zijn echt en de manier waarop ze met de problemen en met elkaar omgaan zitten vol humor. Helemaal als ze samen tips uit zelfhulpboeken gaan volgen. Het is therapeutisch en het werkt, maar het laat zien dat 'helen' iets is dat je het toch vooral zelf moet gaan doen (al dan niet met de hulp van anderen). 
Kamerplanten spelen ineens een belangrijke rol, net als een urn met as en een bijzondere auto. Het is verrassend, verfrissend en origineel. Wie ben ik zonder jou heeft alles, liefde, vriendschap, humor en diepgang en is een heerlijk boek om te luisteren

Vijf sterren voor dit boek van Susan Muskee, en die geef ik niet snel en al helemaal niet bij een luisterboek, maar Wie ben ik zonder jou is ze alle vijf absoluut waard!

Wat luister je liever, een luisterboek met één voorlezer, of met meerdere voorlezers?

 



Reacties op: Marieke luisterde: Wie ben ik zonder jou

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Susan Muskee

Susan Muskee

Susan Muskee (1993) is auteur en stemacteur. Van haar hand verschenen onder ande...