Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Scandinavisch leesfeestje

op 29 januari 2018 door

Januari was met twee titels een goede maand voor liefhebbers van thrillers uit het hoge Noorden. Februari is helemaal een feest, want maar liefst vijf nieuwe vertalingen zien het licht! Een heerlijke mix uit Zweden, Denemarken en Noorwegen. En daar word ik helemaal blij van!

Voor wie de Scandinavische auteurs niet op de voet volgt, is hier het lijstje:

  • (SE) Zeg dat je van mij bent, Elisabeth Norebäck (09/01)
  • (NO) Dansen met de duivel, Gard Sveen (16/01)
  • (NO) Het meesterwerk, Geir Tangen (01/02)
  • (DK) Als sneeuw voor de zon, Lone Theils (01/02)
  • (SE) Stille oorlog, Andreas Norman (15/02)
  • (SE) De sekte herrijst, Mariette Lindstein (20/02)
  • (DK) Lijkbloem, Anne Mette Hancock (28/02)

Drie Zweden, twee Denen, twee Noren
Een Fin en een IJslander hadden het feestje compleet kunnen maken, maar dat mocht helaas niet zijn. Finse thrillerauteurs zijn niet zo dik gezaaid, maar wie weet komt er een nieuw boek van Simo Hiltunen? Hij maakte vorig jaar indruk met In wolfskleren. En een nieuw boek van de wellicht beroemdste IJslander, Arnaldur Indriðason, het zou zomaar kunnen.

Drie debuten
De maanden januari en februari zijn alvast goed voor drie debuten. Eén ervan, Zeg dat je van mij bent van Elisabeth Norebäck, heb ik gisteren uitgelezen en dat was alvast een voltreffer. De andere twee ga ik deze/volgende week lezen. Allereerst is daar Het meesterwerk van Geir Tangen, de populairste Noorse boekenblogger. Het boek staat op mijn e-reader, na een leesclubboek begin ik eraan. Het derde debuut dat in februari verschijnt, is Lijkbloem van Anne Mette Hancock. Het boek werd enorm goed onthaald in Denemarken, ik ben dus zeer benieuwd. Het ligt op de stapel en ik laat jullie mijn mening in de loop van de maand weten.

Seriedelen
Drie boeken zijn deel van een serie. Als sneeuw voor de zon van Lone Theils is het tweede boek over journaliste Nora Sand, die voor een Deens weekblad in Londen werkt. Dat boek las ik al en jawel, ik ben fan van deze auteur! Daarnaast behoort ook De sekte herrijst van Mariette Lindstein tot een serie, het is het tweede boek van een trilogie. Het eerste boek ligt al sinds zomer 2016 op mijn leesstapel, dus nu nummer twee eraan komt, zal ik daar eens werk van maken. Als ik het goed vind, kan ik meteen de hele trilogie lezen (ik hoef gelukkig niet op een vertaling te wachten). En dan is daar de nieuwe Gard Sveen, de man die in een paar jaar tijd een gevestigde naam is geworden. Net als zovelen keek ik reikhalzend uit naar zijn nieuwe boek, het derde met Tommy Bergmann in de hoofdrol. Dansen met de duivel heb ik ondertussen in huis gehaald, het is een dun boek in vergelijking met de vorige, dus dat lukt binnenkort wel.

En dan is er ook nog…
een boek dat ik (nog) niet op mijn leeslijst heb gezet. Inhoudelijk zegt Stille oorlog van Andreas Norman me niet zo veel, al heb ik spionagethrillers gelezen die ik heel goed vond. Heel misschien skip ik deze dus, al ben ik met een paar positieve reacties makkelijk te overhalen.

Naar welk van deze zeven boeken kijken jullie uit? Zijn jullie fan van thrillers uit het hoge Noorden?

Ik hoor jullie graag,
Greet

107a4132c5b561336c355dc99556b37c.png



Reacties op: Scandinavisch leesfeestje

Gerelateerd