Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | De leesclub

op 07 februari 2024 door

Vraag 10 | Vraag maar raak

Op deze zonnige zaterdag zijn we bij de laatste vraag beland. Of nou ja, de laatste vragen. 

Traditiegetrouw zal de 10e vraag geen verrassing zijn:

10. Welke vraag wil jij nog stellen aan je mede leesclubdames? Leuk als jullie de vragen van elkaar beantwoorden!

lochinver-1634160_1280.jpg

Vraag 9 | Originele discussievragen

Achterin ons boek staan 3 bladzijden met discussieonderwerpen. Heel leuk als jullie ten minste 3 van deze vragen/onderwerpen willen beantwoorden. Meer mag natuurlijk ook!

9a. Waarom is De leesclub beslist geen sleutelroman?

9b. Wat is de ware reden waarom Gideon de Wit uit Nederland is vertrokken? En waar leidt u dat uit af?

9c. Wie of wat is de kosmische instantie waaraan wordt gerefeerd in de opmerking 'Een of andere kosmische instanstie had er blijkbaar domweg zin in o een schip met zeven vrouwen en een auteur te laten vergaan'? Hoe zou u deze stijlfiguur omschrijven?

9d. Waarom zou het ontbijt de minst beschreven maaltijd uit de literatuur zijn? En wie van de personages uit De leesclub zou u nooit aan uw eigen ontbijttafel willen aantreffen? Kunt u dat toelichten?

9e. In het boek is sprake van een fictioneel universum waarin personages, nadat hun verhaal is afgelopen, doorgaan met hun leven, al worden ze daarbij niet langer door de lezer gadegeslagen. Geef daarop uw visie.

9f. Met enige regelmaat passeert de zin 'AL Gods schepselen moeten sterven'. Wat wil de auteur hier volgens u mee zeggen? (Tip: denk ook eens in lagen.)

9g. Wat maakt het sterfbed van schrijvers doorgaans zo uniek?

9h. Is het in uw ogen acceptabel om een auteursrechtelijk beschermd product als een roman illegaal te downloaden, zoals in De leesclub wordt bepleit?

9i. Kunt u aangeven wat het verschil in soortelijk gewicht en massa is tussen boeken van mannelijke en vrouwelijke auteurs? U mag daarbij gebruik maken van meetapparatuur.

9j. Hebben auteurs het aan zichzelf te danken dat 85% van hun lezers oudere vrouwen zijn? Zou het wenselijk zijn als hier verandering in kwam? En op welke wijze zou ddat te realiseren zijn?

9k. Gideon de Wit spande een historisch kort geding aan tegen de recensent die had geschreven dat zijn boek Mijn konijn, mijn beter ik over een poes ging. Zou u het, als lezer en consument, toejuichen wanneer meer auteurs via gerechtelijke procedure optraden tegen recensies waarin door middel van feitelijke onjuistheden een verkeerd beeld van een boek is gegeven? Zo ja, wat lijkt u een redelijke strafmaat?

9l. Hoe ozu u het vershcil tussen een boek en een oek definiëren? Hoe wordt dit verschil in de literatuurwetenschap omschreven? Ondervindt u veel steun van de literatuurwetenschap?

9m. In het begeleidende interview zegt de auteur dat zij met De leesclub 'een schuimtaart'en 'iets slapstickachtigs' beoogde. In hoeverre is zij hierin geslaagd? (Voor gevorderden: Hoe interpreteert u in dit verband Gideon de WIts korte verhaal 'De Cursus "Omgaan met Tegenslagen" Kan Helaas Geen Doorgang Vinden'?)

9n. Zou het voor u van toegevoegde waarde zijn wanneer er een literaire verbeelding werd gevonden voor zaken zoals urineverlies en incontinentie bij de rijpere vrouw? Wat vindt u van Barbara's suggestie om daarvoor het beeld van een zonsondergang boven zee te gebruiken?

9o. BIede verhalen over oude mannen die 'm niet meer omhoogkrijgen u persoonlijk een meeslepende leeservaring? En wat verzinnebeeldt het literaire sperma volgens u? Kunt u dit beargumenteren?

9p. Wat beschouwt u als de literaire nalatenschap van Gideon de Wit? Bent u er persoonlijk door verrijkt? Anders gezegd: Moeten auteurs het duiden niet overlaten aan anderen die daarvoor beter gekwalificeerd zijn?

9q. Hebt u al eens sponsering overwogen, of vreest u dat uw onafhankelijkheid als lezer dan in het geding komt?

beans-1834984_1280.jpg

Vraag 8 | Ballen en verwijzingen

8a. 'Een misverstand dat volgens sommige kwakdenkers zelfs de voornaamste reden was van zijn bekering tot de Islam: hij zou bij diverse gelegenheden hebben beweerd dat vrouwen niet konden schrijven. Je reinste larie en laster. Zo'n uitspraak was semantisch gezien al onmogelijk. In werkelijkheid had hij alleen maar weleens zachtmoedig geopperd dat je om góéd te kunnen schrijven ballen moest hebben. Je zag het meteen aan werk van vrouwelijke auteurs. Boeken over wissewasjes. Boeken vol pietluttige details. Boeken zonder soortelijk gewicht en massa. Boeken zonder ballen'. 

Wat denk jij? Heb je ballen nodig om een goed boek te schrijven? Onderbouwing met voorbeelden stel ik op prijs!

8b. Er staan best wat leuke wetenswaardigheden in de verwijzingen. Welke zijn jou in positieve zin opgevallen? Wat heb je geleerd? Nog nagezocht in hoeverre dit klopt?

8c. Wat is jouw tip voor Leonie, verantwoordelijk voor de reisgids?

belfast-5638094_1280.jpg

Vraag 7 | Plausibiliteit

7a. Op bladzijde 72 - 76 wordt de scheepsbreuk beschreven. In hoeverre denk je dat de dames een realistische weergave geven? Was je verbaasd tijdens het lezen dat alle dames het konden overleven?

7b. Wat is het meest absurde uit het boek in jouw ogen? En wat het meest plausibel?

7c. Is Barbara terecht in diskrediet? Waarom

7d. Wat maak van je van de rechtszaak? Hoe denk je dat dit afloopt?

golden-gun-6847071_1280.jpg

01.03.2024

Vraag 6 | Raak of niet?

In het boek vielen me een aantal dingen op. Ik vraag me af hoe jullie daar over denken.

6a. Op bladzijde 24 beschrijft de stokpaardjes van Gideon de Wit: Als schrijver was je een kleptomaan en een ekster, zei hij altijd, dat was je vak. Je eigende je van alles toe. Je incorporeerde links en rechts informatie. So what als er soms een stuk tekst van een collega tussen zat? Wat goed was, mocht best herhaald worden. Alleen kruideniers zaten vrekkig op hun grutten.

Zijn tweede stokpaardje was dat schrijven neerkomt op maar één ding. Uitstel, uitstel en nog eens uitstel. Rekken die handel. Laat de lezer maar heerlijk bungelen. Nooit meteen met de billen bloot, nooit direct man en paard noemen, waar daar kreeg je dunne misbaksels van boeken van.

Hoe denk jij over deze stokpaardjes en waarom denk je dat?

6b. Op bladzijde 26 staan 4 redenen waarom een schip een vrouw is:

  1. Omdat het een hoop verf kost om het er fatsoenlijk uit te laten zien.
  2. Omdat je een ervaren man nodig hebt om het te hanteren.
  3. Omdat het onberekenbaar en nukkig kan zijn.
  4. Omdat het niet de aanvankelijke kosten ervan zijn die je breken, maar de oneindige hoeveelheden onderhoud.

Hoe resoneert dit bij jou en waarom?

6c. Op bladzijde 64 staat een mooie strekking, vind ik zelf. In hoeverre bedenk jij je tijdens het lezen dat alles mogelijk wordt gemaakt door 26 letters uit het alfabet?

shipwreck-2096945_1280.jpg

28.02.2024

Vraag 5 | De dames

In onze vorige vraag hadden we het over de leesclub. In de antwoorden kwamen soms de individuele leden langs. Ik heb nog een aantal vragen over de dames genoteerd.

5a. Wat maak jij ervan de de rechter de dames niet uit elkaar kan houden? Wat is jouw verklaring?

5b. Welke van de dames uit de leesclub spreekt jou het meest aan? Waarom?

5c. Hoe oud denk je dat de dames zijn? Waar baseer je dat op? 

ai-generated-7907777_1280.jpg

26.02.2024

Vraag 4 | De leesclub

Natuurlijk is het té verleidelijk om als leesclubcoördinator niets over de leesclub zelf te vragen.. ;-)

4a. Wat valt je op over de dynamiek tussen de leden van de leesclub? Wat kan je er over zeggen?

4b. In het eerste hoofdstuk komen we veel te weten over de werkwijze van deze leesclub. Kunnen we samen al hun kenmerken/gewoontes opsommen? Welke lijkt jou (stiekem) ook wel leuk en van welke walg je?

4c. Zie je paralellen met onze leesclub? Welke?

4d. Als je voor iedere bijeenkomst van je leesclub iedere keer een auteur zou uitnodigen, wat voor type zou je dan vragen? Wat voor oeuvre?

scotland-4738257_1280.jpg

24.02.2024

Tijd voor de eerste inhoudelijke leesclubvraag!

3a. Wie is de verteller in dit boek? Waarom denk je dat?

3b. Wat vind je top aan de schrijfstijl?

3c. Wat vind je flop aan de schrijfstijl?

a-dramatic-view-across-the-cliffs-and-ocean-on-the-isle-of-skye-with-blooming-heather-in-the.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=kWftnztjElc1zjc2-B2gJA1t3OqYSunRR9VMWK8oYmU=

21.02.2024

Lieve dames, 

We zijn alweer toe aan de 2e voorpretvraag. Nog geen spoilers over het boek alsjeblieft. 

Ik kwam een aantal opvallende zinnen tegen in het begin van het boek en ben benieuwd hoe jullie daar over denken.

2a. De openingszinnen': 'We hebben geen enkele reden om te ontkennen dat we Gideon de Wit om het leven hebben gebracht. Maar om het nu gelijk moord te noemen... En nee, het kwam beslist niet door The Famous Grouse. Beslist niet. We laten onze sponsor niet in diskrediet brengen'. 

Op een schaal van 1 tot 10 - hoe beleef jij deze opening?

2b. Blz. 19. 'En zwart dragen we ook niet. Zwart is leuk voor een jong ding, maar er komt een dag dat geldt: zwart maakt hard.' 

Hoe waar is dat in jouw ogen?

little-black-dress_2.jpg

17.02.2024

Lieve dames,

De tijd vliegt! Het is alweer 17 februari. Het wordt warmer buiten, het lijkt lente te gaan worden. Hoog tijd om met onze leesclub te beginnen!

 (voorpret)vraag 1 | Eerste indruk

1a. Wat staat er op de cover van jouw exemplaar? Wat voor indruk over het verhaal geeft jouw cover jou?

1b. Wat prikkelde jou het meest na het lezen van de achterflap? Waarom?

1c. In mijn editie, 2010, uitgeverij Contact, staat op de 1e pagina een schietschijf Deze zag ik gelijk toen ik het boek open sloeg. Wat stond er bij jou op de eerste pagina en wat dacht je toen?

1d. Op bladzijde 5 wordt geopend met een citaat:

Persons attempting to find a motive in this narrative will be prosecuted; persons attempting to mind a moral in it will be banished, persons attempting to find a plot in it will be shot. Mark Twain.

Wat deed dit citaat met je verwachting? Hoe interpreteer jij het citaat?

mark-twain-2914114_1280.jpg

Mark Twain - Pixabay

07.02.2024

Lieve mensen,

Op deze pagina mogen we helemaal los, inclusief spoilers, over het boekje wat we deze keer lezen: De leesclub van Renate Dorrestein. Zou deze leesclub kunnen tippen aan onze fijne leesclub?

Op 17.02.2024 ga ik de eerste voorpretvraag stellen.

Op 21.02.2024 ga ik de tweede voorpretvraag stellen.

Vanaf 24.02.2024 ga ik om de dag discussievragen stellen. Vanaf dan mogen ook de spoilers gedeeld worden. Dat geeft iedereen nog 2,5 week om het boekje uit te lezen. 

Heel veel plezier en succes gewenst weer!

Groetjes,

Eveline

books-2596809_1280.jpg



Reacties op: Leesclubdiscussie | De leesclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse Lette...