Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - voorpretvragen | De vanger in het graan

op 01 oktober 2023 door

11.10.2023

(Voorpret)vraag 2 | How it al begins 

08.10.2023

2a. De openingszin van ons boek is: Als je het echt allemaal wilt horen, dan wil je waarschijnlijk eerst weten waar ik geboren ben en wat een waardeloze jeugd ik heb gehad en wat mijn ouders allemaal gedaan hebben voordat ze mij kregen en meer van dat David Copperfield-achtige geouwehoer, maar eerlijk gezegd heb ik geen zin om het daarover te hebben. 

Wat voor boek verwachtte je te gaan lezen na dit begin? Qua schrijfstijl, qua inhoud.

Voor de mensen die een oudere versie hebben, die hebben een andere openingszin. Natuurlijk helemaal goed als je op basis van jouw openingszin deze vraag gaat beantwoorden. Zou degene met een andere versie, die openingszin met ons kunnen delen?

2b. In ons boek staat Categorie: literatuur: proza. Ben je het hiermee eens of oneens? Onder welke categorie zou je dit boek zelf scharen?

2c. We hebben het bij de 1e vraag al een beetje over de vertaler gehad. Mijn editie is vertaald door Johan Hos. Als jouw editie ook door hem is vertaald, hoe heeft hij zijn werk dan gedaan in jouw ogen? Mocht je een andere editie hebben, wie heeft die vertaald en hoe heeft hij/zij zich van de taak gekweten?

Ellen vond op DBNL een interessant artikel! Voor wie hem nog niet heeft gelezen, kan dat hier alsnog. 

Bonus / extra ; had jij je eerder gerealiseerd dan een vertaler zo veel invloed op een boek kan hebben? Kan jij een boek noemen dat in jouw ogen prachtig vertaald is of juist kracht heeft ingeboet, verloren is gegaan in de vertaling?

chicken-1867521_1280.jpg

(Voorpret)vraag 1 | Omslag en copyright

1a. Er zijn meerdere edities van De vanger in het graan in deze leesclub. Niet zo gek bij een boek dat al wat ouder is. Bij de copyright staat dat het boek komt uit 1945, 1946 en 1951. Ook is het in 1989 en 2001 vertaald voor Johan Hos. Dit roept vragen bij mij op. Als het 'gewoon' herzien is, waarom dan al een jaar later? En vijf jaar later weer? Welke versie heeft Johan Hos vertaald? De meest recente, uit 1951? Waarom heeft hij 12 jaar later opnieuw vertaald? 

Leuk als je een van deze vragen kan beantwoorden of licht op de zaak kan werpen. Wat ik eigenlijk wil vragen: waarom denk je dat de vertaling zo lang op zich laten wachten?

1b. De editie die ik lees, heeft zoals in de banner hierboven een warmrode voorkant waarop met kroontjespen in gele letters de titel is geschreven. Hoe zou jouw cover van dit boek er uit zien?

1c. Zou je jouw editie (die je leest of met de voorkant die jij zou doen) oppakken in de boekwinkel? Zo ja, omdat het een klassieker is of omdat het boek er aantrekkelijk uitziet of toch om een andere reden?

1d. Wat maakt De vanger in het graan volgens jou een klassieker?

Bonus: J.D. Salinger heeft nog andere boeken bij de Bezige Bij uitgegeven: 

  • Negen verhalen
  • Franny en Zooey
  • Heft hoog de nokbalk, timmerlieden 
  • Seymour, een introductie

Waarom denk je dat deze boeken niet zo beroemd zijn geworden als De vanger in het graan?

poultry-4745997_1280.jpg

03.10.2023

Zojuist bedenk ik me dat we hadden afgesproken dat ik de voorpretvragen op een aparte discussiepagina ga stellen. Om een overbelaste pagina als vorige keer te voorkomen. Vanaf vraag 3 zal er dus een nieuwe discussiepagina komen. We kunnen lossss :-)

Groetjes, Eveline

chickens-874507_1280.jpg

---

01.10.2023

Hoi lieve mensen,

Zojuist heb ik het café geopend van De vanger in het graan. Volgende week, op 08.10.2023, zal ik de eerste voorpretvraag stellen en op 11.10.2023 de 2e voorpretvraag. De inhoudelijke discussie gaat 14.10.2023 van start, over een kleine twee weken.

Voor de mensen die het boek nog mogen lezen, heel veel leesplezier. Voor degenen die al lezende zijn of zelfs uitgelezen, ik hoop dat je goede aantekeningen maakt! De laatste leesclubvraag wordt op 28.10.2023 gesteld, en heel fijn als je het boek tegen die tijd nog wat scherp hebt ;-)

Zelf heb ik alweer heel veel vragen voorbereid en ik denk dat dit boek zich uitstekend leent voor een mooie discussie. En dat kunnen wij!

Veel plezier!

chickens-4344558_1280.jpg



Reacties op: Leesclubdiscussie - voorpretvragen | De vanger in het graan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.D. Salinger

J.D. Salinger

Jerome David Salinger (New York, 1919 - Cornish, New Hampshire, 2010) ...