Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | De wereld volgens Garp

op 14 februari 2023 door

18.03.2023

Op deze (nu nog?) zonnige zaterdag, is het tijd voor de laatste vraag van deze leesclub. Of nou ja, vraag? Traditiegetrouw sluit ik af met wat inmiddels mijn klassiekertje is geworden.

Vraag 10 | Vraag maar raak

Wat heb ik niet gevraagd over 'De wereld volgens Garp' en zou je toch nog graag willen bespreken? Welke vraag zou jij graag stellen aan je medeleesclubdames? Vraag maar raak!

Heel leuk als jullie elkaars vragen ook willen beantwoorden.

Dank voor de prettige discussie. Ik heb er echt van genoten. Heerlijke bijdrages van jullie, enthousiast, bevlogen, hier en daar diepgaand, soms gewoon grappig. En altijd respectvol. Dank.

1bb83c41-aed8-4870-afbc-a90f86e3708a-220226_WB_OHSAA_Wrestling_4_Skol.jpg

Bron: https://eu.the-review.com/story/sports/high-school/wrestling/2022/02/26/division-ii-wrestling-held-west-branch-high-school-saturday/6940373001/

16.03.2023

De dag na de Proviciale Staten verkiezingen én de Waterschapsverkiezingen. En alweer de een-na-laatste vraag van deze leesclub. In deze vraag toch wel DE vraag volgens mij meegenomen.

Veel plezier!

Vraag 9 | Titel en thema

9a. Nu je boek uitgelezen hebt, wat is volgens jou de wereld volgens Garp? Kan je dit kort en krachtig samenvatten in enkele woorden of zinnen? Ben benieuwd naar jouw uitkomst!

9b. Wat zou een alternatieve titel kunnen zijn?

9c. Dog's Harbor House is een terugkerend huis en later zelfs een begrip in dit boek. Hoe zou jij dit huis en haar bewoners/logees omschrijven?

Bonus: zou je zelf in het huis willen verblijven? Waarom?

9d. Er komen vele thema's aan bod in dit boek. Welk thema springt er voor jou uit? Hoe is deze uitgewerkt? Rode lijn in het boek of zijpaadje?

MI-01-BE9-001.jpg

Foto gemaakt door Roger Funk

14.03.2023

Het is al vaker ter sprake gekomen. De wereld volgens Garp heeft meerdere scènes/paragrafen/zinnen die ons de wenkbrauwen hebben doen fronsen. Ook hebben sommigen van ons soms echt hardop gelachen. Een vraag over deze leuke en/of opvallende kant van het boek kan niet achterblijven!

Vraag 8 | Humor / wenkbrauwen fronsen

8a. Er zitten meerdere ' verborgen'. grapjes in het verhaal. Zoals op blz 71: ' ...maar als er op Steerings sportsectie iemand met humor had gezeten, had Jenny kunnen lezen: Verenigde Staten 16, Duitsland 1. Zestien was het aantal vliegtuigen dat Miles Seabrook had neergeschoten voordat de Duitsers hun punt bij hem scoorden.' 

Hoe zou je deze humor omschrijven? Ligt deze humor je?

8b. Welk grapje is jou in het boek opgevallen? Leuk als je hem met ons deelt!

8c. Waar zijn jouw wenkbrauwen van gaan fronsen in dit boek? Leuk als je een top 3 wil maken.

Bonus: feit of fictie? Wat heb jij opgezocht tijdens het lezen?

113-9_vagiwell-dilators-5er-set-72.jpg?5fc2adc7

Bron: https://www.forlady.cz/vagiwell-dilatatory/

12.03.2023

Vraag 7 | Literatuur van Jenny en Garp

Het is boekenweek! Deze vraag vind ik zeer geschikt in deze week bij deze boekenclub. :-) Veel plezier!

7a. Jenny en Garp komen naar Wenen met schrijversambitie. Hoe vind je dat ze hun ambities vormgeven; hoe ze het schrijven aanpakken? Welke tip zou je ze willen geven?

7b. Zou jij het bestseller boek van Jenny willen lezen? Seksueel verdacht is de titel van het boek. Wat is jouw invulling hiervan? Hoe zou jij het begrip 'seksueel verdacht' uitleggen aan je omgeving?

7c. Welk van de boeken van Garp  zou jij willen lezen?

  • 'Talmen'is zijn eerste roman. Oorlogsjaren in Wenen (blz. 182, 183)
  • 'Uitblazen en overspelen' is zijn verwarrende tweede roman. Een lagere verkoop dan 'Talmen'. Garp voelde dat hij ernstig gefaald had.
  • 'Waakzaamheid' is een kort verhaal wat hij Helen laat lezen als haar vol zit met Michael Milton.
  • 'De wereld volgens Bensenhaver' schrijft hij na het ongeluk over een politieman.

7d. 'Pensioen Grillparzer' (blz. 110) mogen we lezen (blz. 131 - 147 en 161 - 170). Het eerste hoofdstuk van 'De wereld volgens Bensenhaver' mogen we ook lezen. Kies één van deze twee uit om een korte recensie te schrijven inclusief sterretjes beoordeling.

150416152542-ringstrasse-11.jpg?q=w_3661,h_2445,x_0,y_0,c_fill

Bron: Vienna's Ringstrasse: Lord of the Ring Roads | CNN

10.03.2023

Vraag 6 | Opgroeien

6a. In het boek lees je over de verwekking van Garp, de jeugd van Garp, hoe Garp als adolecent is, als vader, als zoon, als man. Hij is niet de enige die opgroeit in dit boek. Ook Jenny, Helen en de anderen worden ouder. Is het opgroeien/coming of age goed gedaan door Irving? Waarom?

6b. Het levenspad van welk personage spreekt je het meest aan en waarom?

6c. Jenny is vergroeid met haar verpleegstersuniform en na het ongeluk tussen de Buick en de Volvo mag ze het gezin van Garp verplegen in Dog's Head Harbor. Ze sterft in haar uniform als ze wordt neergeschoten op een parkeerplaats in New Hampshire. Heeft haar uniform een diepere betekenis in dit boek? Waarom denk je dit?

6d. Na het ongeluk waarin Duncan zijn rechteroog kwijt raakt, Helen 3/4e van de penis van Michael Milton afbijt en zelf altijd last van haar rug zal houden én Garp zijn kaak breekt waardoor hij meer sympathie heeft dan ooit voor de Ellen Jamessters, gaat Walt dood. Het advies van Helens goede vriend Harrison is om een nieuw kind te nemen. Dit lukt; een meisje, Jenny Garp, baby Garp.

Zo veel vragen over dit onderwerp! Kies er eentje uit of beantwoord er meerdere.

  • Wanneer had je als lezer door dat Walt dood was?
  • Wat vind je van het advies van Harrison? Kan een nieuw kind een verloren kind vervangen?
  • Garp krijgt toch een dochter, ondanks dat hij dat eerder niet aandurfde. Zie vraag 4 | Relaties. Wat zou je aan Garp voor advies willen meegeven tijdens deze zwangerschap van Helen?
  • Hoe wordt het thema rouwverwerking uitgewerkt in dit boek?

29152470-10.jpg?no_cache=1676687728

08.03.2023

We gaan het hebben over de verschillende personages in dit boek. Zoals een van jullie al opmerkte; het lijkt wel alsof er ieder hoofdstuk een personage bij komt. Er zijn er dus genoeg!

Vraag 5 | (Bij)personages

5a. Graag wil ik een onderscheid maken tussen de hoofdpersonages en de bijpersonages. De personages die het verhaal ' dragen' en de personages die en passant langskomen.

Heel graag een top 3 maken van hoofdpersonages die er voor jou uit springen. Wat is het thema van jouw top 3?

5b. Met welke smaak/welk hapje/drankje/gerecht zou je deze personages het beste kunnen vergelijken en waarom? 

5c. Kies een, twee of zelfs drie bijpersonages uit die volgens jou het verhaal kleur hebben gegeven. Leuk als je met ons deelt welke kleur ze het verhaal hebben gegeven. Is het echt een kleur, zo ja, waarom deze associatie of meer een kleur in figuurlijke zin? 

girl-2696947_960_720.jpg

Bron: https://pixabay.com/photos/girl-face-colorful-colors-artistic-2696947/

06.03.2023

Deze keer een vraag over relaties; allerhande relaties en affaires. Veel plezier!

Vraag 4 | Relaties

4a. Welke relatie tussen personages uit De wereld volgens Garp staat je het meeste bij? Waarom deze?

4b. Jenny's boek bestempelde haar tot feminist en ze begon de vrouwenbeweging te leiden. Altijd wel een of meer vrouwen in haar kielzog, zoals Ellen Jamessters. Is Jenny in jouw ogen een feminist? Waarom wel of niet?

Bonus: hoe denk je dat Jenny haar rol zou dragen anno nu?

4c. Garp heeft een specifieke relatie tot/beeld over vrouwen. Als Helen zwanger is van Walt, wil Garp toch liever een zoontje dan een dochtertje vanwege slechte mannen en mannen zoals Garp zelf (blz. 199). Wat zegt dit over Garp in jouw ogen? Is Garp zoals mannen nu eenmaal zijn? Of is het typisch Garp om (af en toe) vreemd te gaan of naar de hoeren te gaan?

4d. Wat mij persoonlijk opviel in het boek waren de affaires van Garp versus de minnaar van Helen. Speelt er bij Garp meer lust en bij Helen meer liefde? Is dit volgens jou typisch beschreven door een man? En/of is het typisch om vreemd te gaan binnen deze tijdsgeest?

SundayReading-062319.jpg

Bron: Sunday Reading: The Challenge to Reproductive Rights in America | The New Yorker

04.03.2023

Ja! De dag is gekomen! We gaan beginnen met de inhoudelijke discussie. Ik heb zelf het boek net gisteren uit gelezen en eerlijk gezegd was ik wat blij dat ik het uit had. Er zaten toch wel flink wat leesuurtjes in. Maar.. het was het waard. Dit boek levert mijn inziens genoeg discussiestof op. Ik heb best wat vragen voorbereid en lieve dames.. er komen a, b, c, d en soms zelfs e' tjes in terug. Zo veel kleine en grote vragen over dit boek.. Verheug me op de discussie! Ik hoop jullie ook.

Veel plezier!

Vraag 3 | Schrijfstijl

3a. Wat kan jij zeggen over de schrijfstijl van/in De wereld volgens Garp?

3b. Wie of wat is volgens jou de verteller in dit boek?

3c. ' Mijn moeder, schreef Garp...' komt met name in het begin van het boek vaker terug. Welk doel heeft dit/wat voor functie dient dit? Waarin schreef Garp dit? Voor welk publiek?

3d. De wereld volgens Garp is geschreven in de jaren ' 70. Dat is inmiddels alweer zo'n 50 jaar geleden en dat kan je hier en daar wel echt merken in het boeken. Wat springt er wat jou betreft uit? Wat is typisch iets wat destijds wel kon en nu echt niet meer? Wat is typisch iets voor de jaren ' 70 (in Amerika)?

john-irving-reading-list.jpg?resize=1170%2C530&ssl=1

Bron: john-irving-favorite-books

01.03.2023

We zijn (alweer) bij de 2e voorpretvraag aanbeland. Vanaf de volgende vraag zijn spoilers echt toegestaan, dan zou iedereen het boek uit mogen hebben. Zelf ben ik nu over de helft en heb ik vertrouwen dat ik de deadline ga halen.

2a. De oorspronkelijke Garp, de buikkoepelschutter, had behoorlijke verwondingen.Hij was een buitenkant (de mannen die verbrand waren) en een afwezige (verwondingen die voor Jenny iets geheimzinnigs hadden: eigenlijk waren ze ' er' niet meer, omdat er iets was gebeurd met hun hoofd of met hun ruggegraat.) tegelijkertijd. Zou jij deze man als geschikte zaaddonor zien zoals Jenny dat zag? Waarom?

2b. Heeft Jenny met T.S. Garp de enige juiste naam voor haar zoon uitgekozen? Waarom?

*bonus* heb jij een alternatieve naam voor de zoon van Jenny Fields?

ballturr.gif

Bron: https://devliegendefort.jouwweb.nl/b-17-interieur/buikkoepel

25.02.2023

Hier is hij dan; de eerste voorpretvraag! Of nou ja, natuurlijk zijn er deelvragen. Voor deze 1e vraag mag je het 1e hoofdstuk gelezen hebben. Ik schat in dat iedereen inmiddels zo ver is. Waarschijnlijk volledig overbodig om te zeggen, maar alsjeblieft nog geen spoilers. Zelf heb ik het boek nog niet uit bijvoorbeeld. Ik wens iedereen een fijne discussie toe!

1a. We beginnen echt met een opwarmertje: de meeste van ons hebben Garp herlezen voor de leesclub. Wat wist je nog van je eerste lezing? Wat was blijven hangen?

Mocht je Garp voor het eerst gelezen hebben voor deze club; wat waren je verwachtingen?

1b. Het verhaal begint met een scene waarin Jenny de hoofdrol speelt. Hoe wordt Jenny hier neergezet? Wat valt je op?

1c Hoe zou jij gehandeld/geacteerd hebben bij zo'n opdringerige soldaat in deze tijd (1978)? Zou dat eigenlijk anno nu (2023) anders zijn of zou je nog hetzelfde reageren?

1d. Jenny had een scalpel bij zich 'en moest zich tegenover de politie en haar broers bewijzen dat zij geen relatie had met deze man. Wat voor wereld was dat? Hoe is de wereld veranderd? Wat is dan een betere wereld?

rembrandt-bioscoop-utrecht-scaled.jpg

Foto: Het Utrechts Archief / A. Frequin - bioscoop Rembrandt, Utrecht

14.02.2023

Lieve mensen,

Zijn jullie er bijna klaar voor?

Over een kleine twee weken, op zaterdag 25 februari 2023 zal ik hier de 1e voorpretvraag stellen. Woensdag 1 maart volgt de 2e voorpretvraag.

Een week later, op zaterdag 4 maart 2023, begint de echte, inhoudelijke discussie. Heel handig om dan het boek uit te hebben. Dit is vooral a note to self daar ik begreep dat velen van jullie het boek alweer doorgevlogen zijn! 

John Iriving heeft een groot oeuvre en het schijnt dat hij met dit boek in één klap wereldberoemd werd. Eigenlijk heb ik zelf maar één boek van hem gelezen en dat is deze.

Een kleine voorpretvraag/speculatie voor we echt beginnen; denken jullie dat ik meer van Iriving zou mogen lezen? Mijn smaak inmiddels een beetje kennende?

Groetjes,

Eveline

s-l1600.jpg



Reacties op: Leesclubdiscussie | De wereld volgens Garp

Meer informatie

Gerelateerd

Over

John Irving

John Irving

John Irving is schrijver van romans, kinderliteratuur en korte verhalen. Zijn do...