Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | Euforie

op 29 maart 2020 door

02.05.2020 - vraag 10 - What's the question?

Lieve dames. We zijn alweer bij de 10e vraag aangekomen. Tijd vliegt als je gezellig met elkaar aan het kletsen en discussieren bent! Ook in deze tijden van Corona hebben we er weer wat van weten te maken. #trotsopons

Ook deze keer een klassiekertje!

10. Welke vraag over ons boek, Euforie, is er nog niet gesteld en zie jij graag beantwoord? Dit is je kans! Welke vraag stel jij aan ons clubje? 

* Fijn als we elkaars vragen beantwoorden *

images?q=tbn%3AANd9GcRCReUDmJSUaTrS9UyJhrzv9oP8BwWAD_2XsLaznzhVPxB4KeCi&usqp=CAU

30.04.2020 - vraag 9 | Verdieping

9a. Wat heb je opgezocht tijdens of na het lezen van dit boek? Iets gevonden wat je met ons kan én wil delen?

9b. Antropologie en 'De meeste mensen deugen'. In deze tijd van Corona misschien wel actueler dan lange tijd. Hoe zie jij dit? Deugen de meeste mensen? Hebben de beschrijvingen van de verschillende stammen in 'Euforie' hieraan bijgedragen?

lights_in_the_darkness1.jpg

28.04.2020 - vraag 8 | Hoe zou jij het doen?

Tijdens hun verblijf bij de stam wil Fen wat hij observeert en te weten is gekomen, niet delen met Nell. Hij is jaloers op haar bron van inkomsten (blijkbaar niet in gemeenschap van goederen gehuwd).

8a. Wat zou jij doen in Nell in haar plaats?

8b. Verplaats je eens in Fen. Wat beweegt je? Hoe verdedig je jezelf?

8c. Er wordt gesuggereerd dat het helemaal fout ging op de boot terug naar beschaving waar Fen en Nell op voeren. Schrijf een scenario! Als je een alternatief einde mag schrijven, hoe zou deze dan luiden? Leuk als je hier Fen, Nell en Andrew in laat terugkomen. Hoeft (natuurlijk) geen happy end te zijn.

WsfbPSRWBA.jpg

26.04.2020 - Vraag 7 Flora, kleuren & Thema's

We hebben het al kort gehad over het soort eten/hapje/snackje dat we dit boek vinden. Dat was in een draadje en niet iedereen heeft daar op geantwoord (hoeft ook niet!) Dat heeft me wel geïnspireerd tot de volgende vraag:

7a. Welke bloem/plant/boom vindt jij representatief voor 'Euforie'? Let op! Regenboogeucalyptus mag je niet kiezen. Dat is te voor de hand liggend (natuurlijk). Leuk/fijn als je een link naar een afbeelding van deze bloem/plant/boom in je antwoord kan zetten! 

7b. We komen een aantal kleurrijke types tegen in dit boek! Welke kleur geef jij aan bepaalde personages en waarom? Je mag gaan voor Nell, Fen, Andrew en/of Xambum maar ook andere personages die langs komen en een bepaalde indruk op je hebben gemaakt, mogen natuurlijk de revue passeren!

7c. Welke thema's heb jij herkend in dit boek en hoe heb je deze beleefd? Zijn ze (on)voldoende uitgewerkt?

girl-2696947_1280-1.jpg

24.04.2020 - Vraag 6 - Xambum

Dames! Excuses, een dagje later dan normaal. Heb eigenlijk geen goede reden. 

We zijn wat rustiger dan normaal. Kunnen we hier oorzaken voor aangeven? Zijn misschien m'n vragen minder inspirerend dan normaal? Zou kunnen hoor, door alle Corona maatregelen ben ik ook wat minder geïnspireerd merk ik. Of wellicht omdat we het over zo'n blije titel hebben terwijl we in intelligente lock-down zitten?

In ieder geval, graag vraag ik jullie een paar dingen over een interessant personage!

6a. Xambum is een poosje weggeweest. Hoe lang weet niemand. Op een dag komt hij terug. Levend en wel uit de goudmijn. Er wordt een week lang feest gevierd! (Dat kon gewoon, niets 1,5 meter samenleving haha). Hoe zou jij dit vinden als dit voor je wordt georganiseerd? Of hoe zou jij het vinden om een week lang feest te vieren omdat een dierbare onverwacht en gelukkig levend en wel is teruggekomen?

6b. Xambum is depressief, teruggetrokken. Hij heeft moeite en zit vast in zijn hoofd. Snap je z'n schaamte? Zijn (zelfgekozen) dood?

6c. Wat zou je tegen Xambum willen zeggen of aan hem willen vragen? Als je hem wat vraagt, wat denk je dat hij zou antwoorden?

Smith_feature_shutterstock_img.jpg

21.04.2020 - Vraag 5 - Indrukken

5a. Euforie speelt zich voornamelijk eind jaren '30 af. Wist je dit van te voren? Vind je dat het tijdsbeeld realistisch is neergezet? Waar blijkt dat uit volgens jou?

5b. Zouden antropologen nu nog, bijna een eeuw later, nieuwe stammen kunnen ontdekken? Zo ja, waar maken ze volgens jou het meeste kans?

5c. Verschillende volken/stammen komen aan bod in dit boek. Wat is het mooiste/lelijkste/indrukwekkenste wat je is bijgebleven bij het lezen over deze stammen/andere culturen?

18f645bf-4222-40ed-8d9c-a7ddb6a5b3fd_thumb840.jpg

19.04.2020 - vraag 4 - Personages

De hoofdrollen in Euforie zijn voor Fen, Nell en Andrew.

4a. Omschrijf Fen, Nell en/of Andrew in 5 woorden per persoon.

4b. Goede raad: aan wie geef jij een goede raad? Op welk moment is dat?

4c. Wat ging er door je heen toen je ontdekte dat Nell jong was gestorven? Had je een theorie over hoe ze was komen te overlijden?

4d. Welke verschillen zie jij tussen Engelse antropologen, Amerikaanse antropologen en antropologen uit Australië?

Malinowski-1.jpg

17.04.2020 - vraag 3 - And so it begins

3a 'Euforie' start met twee citaten:

Ruzies over vrouwen staan centraal in de primitieve wereld van Nieuw - Guinea  | Margaret Mead

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken bestaat ervaring vooral uit verbeelding | Ruth Benedict.

Kies één van deze citaten uit en geef aan wat deze voor jou betekent/hoe deze op jou overkomt / hoe jij deze interpreteert.

3b. Wat voor indruk had je van het boek na het lezen van het 1e hoofdstuk? Waar dacht je dat het boek over zou gaan? Als je een cijfer van 1 tot 10 mag geven over hoe veel zin je had om verder te lezen; wat is dit cijfer dan?

3c. Wat is het vertelperspectief van dit boek? Waar merk je dat aan en wat vond je er van?

header_essay-486743205.jpg

15.04.2020 - Vraag 2 - Cover

We zijn alweer heerlijk druk aan het kletsen! Hebben als ik me niet vergis, zelfs al een lijstje om hierna te lezen. Kunnen bijna wel data gaan prikken wanneer we deze boeken willen gaan lezen. :-)

2a. Op de cover staat een prachtige regenboog eucalyptus. Heb je deze boom wel eens (in het echt) gezien? Waar doet de cover je aan denken? Is deze passend als cover voor dit boek?

2b. Als je zelf een cover mag kiezen voor Euforie, wat zou hier dan opstaan? Kan je een plaatje vinden die hierbij past? Waarom vind je juist dit passend?

Hierna gaan we heerlijk de diepte in! Hoop dat iedereen het boek uit heeft vrijdag! 

regenboog-eucalyptus3.jpg

13.04.2020 - Vraag 1 - Verwachtingen

Fijne 2e Paasdag lieve dames!

Het is tijd voor de 1e voorpretvraag! Volgens mij is iedereen begonnen met lezen en hebben velen van ons het boek zelf al uit. Graag haal ik jullie terug naar het begin:

1a. Met welke verwachtingen begon jij in Euforie? Wat hoopte je van het boek? Wat dacht je voordat je de 1e pagina ging lezen? Weet jij het nog?

1b. Op de voorkant staat 'New York Times Bestseller'. Wat zegt dit jou? Overtuigt het je van de kwaliteit van het boek? Is het een loos begrip in jouw ogen? Ken je andere boeken die New York Times Bestsellers zijn? Zo ja, zou je ons die aanbevelen of niet?

1c. Tevens op de voorkant: 'Zinderend, intens, sensueel' - San Francisco Chronicle. Wat is er nodig om jou een boek zinderend, intens en sensueel te laten vinden? Welke ingrediënten heeft dat boek? Hebben deze woorden bijgedragen aan de verwachtingen die je had/hebt van Euforie?

M29V5461.jpg

Hoi allemaal,

Leuk dat we op deze pagina verder gaan discussiëren over Euforie!

De meeste kennen mij al langer als coördinator en weten daardoor dat ik niet dezelfde vragen stel die als voorbeeld worden gegeven. Wel zijn ze (soms) geïnspireerd door de standaard leesclubvragen. Mocht je je mentaal willen voorbereiden op de discussie, zou je die vragen voor jezelf kunnen beantwoorden. Maar het wordt vanaf dat punt dus geen copy-paste als ik vanaf 13.04.2020 de vragen ga stellen! :-)

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

Leesclubcoördinator: Eveline Tolsma

Start voorpretvragen: 13.04.2020 —> om de dag een vraag.

Start discussie: 17.04.2020 —> om de dag een vraag.

STANDAARD LEESCLUBVRAGEN:

1. Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?

2. Welke hoofdthema’s kun je onderscheiden? Hoe worden die uitgewerkt door de auteur?

3. Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal?

4. Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

5. Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

6. Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).

7. Wat is volgens jou het opvallendste element in dit verhaal?

8. Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

9. Denk je dat de auteur de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan?

10. Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?



Reacties op: Leesclubdiscussie | Euforie

Meer informatie

Gerelateerd

Over