Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - Het Kippencollectief

op 22 februari 2019 door

Vraag 10: Aan al het moois komt een einde. 

We zijn alweer bij de laatste vraag van de leesclub beland! Als het gezellig is, vliegt de tijd :-). Of nou ja, laatste vraag. Graag wil ik van jullie weten wat jullie elkaar nog zouden willen vragen over dit boek.

Het is natuurlijk leuk als jullie antwoord geven op elkaars vraag! 

Ik vond het ontzettend gezellig met jullie in ons kippenhok en hoop dat we nog lang en gelukkig zullen door kakelen met elkaar.

samengesteld-gezin-hulp-stiefenco.jpg

Vraag 9: Expect the unexpected

a. In de vorige leesclub, lazen wij over de Neshov's. Een Noorse familie gebonden aan een boerderij. We kregen dit boek cadeau van Hebban, en omdat het paste bij wat we net gelezen hadden, gingen we hier mee door. Heeft 'Het Kippencollectief' aan je verwachting voldaan? Waarom wel of niet?

b. Als je Het Kippencollectief vergelijkt met De Leugenhuis trilogie, wat zijn dan de overeenkomsten?

c. En wat de verschillen?

d. Hoe zou je 'Het Kippencollectief' in 3 tot 5 woorden omschrijven/samenvatten voor anderen?

kaart-verwachtingen-laat-ze-gaan.jpg 

Vraag 8: Het is maar waar je oog op valt..

Gedurende deze leesclub is het me opgevallen dat niet iedereen laaiend enthousiast is over het boek, om het zo maar te zeggen. Toch wil ik voor de verandering iets inhoudelijks over het boek vragen.

Er zijn ongetwijfeld zinnen, paragrafen, alinea's die jullie zijn opgevallen. Waar jullie hardop om hebben gelachen of je juist hebt verbeten om het boek niet in de hoek van de kamer te slingeren (zonder van de e-reader, was de gedachte die je wellicht heeft tegengehouden).

Zelf vind ik dat er beeldende pareltjes in staan zoals deze:

Earl: 'Ik heb al heel wat gezien in mijn leven, maar nog nooit zoiets als zij, zoals ze uit die taxi stapte. Ze zag eruit alsof ze net op de maan was geland en was vergeten haar ruimtepak aan te trekken. Ze keek verbijsterd, als je begrijpt wat ik bedoel. Met zo’n T-shirtje en een korte broek aan en dan van die grote groene rubberlaarzen tot aan haar knieën, alsof ze verdomme geen idee had of het zomer of winter was.'

Ik zie het helemaal voor me en kan me helemaal voorstellen dat Prudence zo op Earl overkomt, dit de eerste indruk is die ze op hem maakt. 

Of deze: Prudence: 'Ik kon nergens een handleiding voor het organiseren van een concert vinden, maar tot mijn grote opluchting vertelde Ted dat we niets anders nodig hadden dan een plek voor de camping, een plek waar de bands konden optreden, een plek voor workshops en voor een biertuin, en microfoons, versterkers en speakers, en contracten en verzekeringen. Het was geweldig van Ted dat hij aanbood om overal mee te helpen, vooral als je nagaat dat hij eigenlijk aan zijn artikel over Earl moest werken.'

Ook zonder de naam weet je over wie van de vier dit hoofdstuk gaat. Een knap staaltje naïviteit gecombineerd met onderschatting, enthousiasme en tomeloze energie.

Wat zijn jouw pareltjes (voor de zwijnen) uit dit boek? Ik vind het leuk als je er minstens twee kan aangeven, maar meer mag natuurlijk ook. En waarom kies je voor deze?

geen-parels-voor-de-zwijnen-werpen.jpg

Vraag 7: De toekomst staat in de sterren geschreven.

a. Het vervolg op dit boek heet, hoe origineel, 'Terugkeer naar het kippencollectief'. Wat denken jullie dat er gebeurd in het vervolg? Of, misschien leuker, wat hopen jullie dat er zou gebeuren in het vervolg? Hoe zal de soap verder gaan? Speculeer er op los! Bonus: geef het ezeltje op de voorkant van het vervolg een originele rol.

b. Achteraf is het altijd makkelijker. Wat zou er van Prudence terecht zijn gekomen als ze had besloten om in New York te blijven en de boerderij te verkopen in plaats van er naar toe te verhuizen? Of wat zou er van Seth terecht zijn gekomen als Prudence niet naar Woefield Farm had gekund? Of hoe zou het leven van Earl er uit hebben gezien als Harold was overleden en Prudence de boerderij zonder blikken of blozen had verkocht? Of hoe zou het met de kippen van Sara zijn afgelopen als ze niet terecht konden op Woefield? Je mag natuurlijk voor alle vier helemaal los gaan met speculaties, maar als je dat te veel vindt, mag je ook voor je favoret gaan :-)

cms_visual_958427.jpg_1498118408000_397x640.jpg

Vraag 6: Schijn bedriegt?

a. Op de voorkant van Het kippencollectief een prachtexemplaar van een kip tegen een bloemetjesbehang. Hoe vinden jullie deze cover? Past het bij het verhaal? Wat spreekt jullie aan of juist niet? Zou je het boek oppakken in de boekhandel?

b. Als je zelf een voorkant zou mogen kiezen voor dit boek, wat zou er dan op staan? Heb je een voorbeeld en een linkje naar de afbeelding? Of kan je het gedetailleerd omschrijven? Ben benieuwd!

(De 5e vraag bleek best lang en pittig, hoop dat jullie met deze, toch simpelere vragen, weer helemaal gaan kakelen van geluk ;-) )

9200000052165377.jpg

Vraag 5: Op deze regenachtige zondag lokt het niet om buiten actief te zijn. Een mooie dag om te lezen of actief te zijn in de leesclub :-).

a. Het Kippencollectief is door sommige van jullie aangeduid als soap. Wat zijn de kernmerken van een soap, en in hoeverre kunnen deze kenmerken afgevinkt worden bij dit boek?

b. Er zijn diverse ontwikkelingen in het boek. Prudence komt bij de bank en voordat ze het weet flapt ze eruit tegen Phyllis dat ze een behandelcentrum gaat beginnen met alle gevolgen van dien. Seth en de bouwmarkt. Earl en het bluegrassconcent. De ouders van Sara en de invloed wat dat heeft op Sara. Ik kon nog wel even doorgaan. Maak een top 3 van de ontwikkelingen die je het meest deden. Welke emotie riepen deze ontwikkelingen bij je op?

c. We kennen het allemaal; het spreekwoordelijke engeltje en duiveltje op iemands schouder. Verplaats je in zowel het engeltje als het duiveltje. Wat zou jij zeggen tegen Seth, Earl, Prudence en Sara? En op welk moment in het boek is dat?

devil-and-angel-on-shoulder.gif?w=614

Vraag 4: What's in a name?

a. We lezen 'Het kippencollectief'. Wat associeer jij met deze titel? Vind je de titel passend voor het boek?

b. Altijd leuk, alternatieve titels! Weet jij een betere titel dan het origineel? Ongetwijfeld :-) Laat maar weten!

het-kippencollectief-susan-juby-450x300.jpg

Vraag 3: Zware kost of lichte kost?

a. Het Kippencollectief is door sommigen van ons aangeduid als leessnack. Met welke snack zou je dit boek vergelijken en natuurlijk, waarom?

b. Hoe vond je het om ieder hoofdstuk te wisselen tussen de vier hoofdpersonen; Prudence, Seth, Earl en Sara? Kon je goed merken dat ieder persoon zijn eigen klank had? Wie vond je het leukst om te lezen? (bonus: als je ieder hoofdpersoon een kleur zou mogen geven, welke kleur zou dit dan zijn?)

c. Hoe zou je de schrijfstijl van Susan Juby omschrijven? Wat kenmerkt haar? Spreekt je dit aan of juist niet?

0417_snacks_1280.jpg

Vraag 2: Ieder hoofdstuk is vernoemd naar één van de vier hoofdpersonen: Prudence, Seth, Earl en Sara. Onder de naam staat een soort kip. Bij ieder hoofdpersoon dezelfde soort kip. Tot welk soort de kip in kwestie behoort, weet ik niet goed. Hij lijkt nonchalant te staan en een kuifje te hebben wat naar rechts staat. Wellicht een kuifhoender? (zie afbeelding)

a. Als jullie bij ieder hoofdpersoon een boerderijdier mogen kiezen, welke zouden jullie dan kiezen en waarom? Nog leuker als jullie voor soort kip gaan natuurlijk, gezien ons eigenste kippenhok en de vele soorten kippen die er zijn :-) Maar mocht dat te moeilijk zijn, boerderijdieren zijn ook goed. 

b. Heb je de kippen gegoogled toen Sara ze naar het net gemaakte kippenhok bracht? Was je, net als ik, benieuwd naar het soort kippen die ze had? Wat dacht je toen je het zag? Het ging om Frizzles en witgekuifde zwarte kuifhoenderen. Mocht je ze nog niet gegoogled hebben, doe het nu en laat weten wat je eerste reactie was toen je ze zag.

Kuifhoender.jpg

Vraag 1: Het Kippencollectief! Het begint ermee dat we Prudence leren kennen die nog in New York woont. Susan Juby, de auteur, heeft gelijk de goede noot te pakken om Prudence aan ons voor te stellen.

1a. 'Ik weet niet of jij dat ook hebt, maar op een bepaald moment verlangde ik telkens als ik op de boerenmarkt rondliep naar meer.' De openingszin. Laat ons weten; heb jij hetzelfde wat Prudence hebt? Verlang jij ook telkens als je op een boerenmarkt rondloopt naar meer? Wat prikkelt je dan? Of waarom ben je juist niet geprikkeld?

Of verlang je alleen naar meer in boekenwinkels ;-) 

1b. Hoe zou je Prudence omschrijven na deze eerste kennismaking?

1c. Prudence heeft een ex, de Britse Leo. Wat zou je tegen hem willen zeggen? Over haar zelfmaakte jam, de wormen op haar balkon, het afval scheiden, het koken met plaatselijke ingrediënten. Heb je een advies voor deze jongen?

1d. Prudence betekent vrij vertaald Voorzichtigheid. Vind je de naam Prudence bij Prudence passen? Waarom?

duurzaamheid-1024x768.jpg

Hoi dames,

Wat ontzettend leuk dat we weer verder gaan! Deze keer met 'Het Kippencollectief', een boek wat we cadeau hebben gekregen van de Hebban Adventkalender 2018. 

We hebben afgesproken dit weekend te beginnen met lezen en vanaf begin maart los te gaan met de vragen. Maar laat je daar vooral niet door weerhouden om alvast gezellig te kletsen hier.

Groetjes, Eveline

Let op: wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.



Reacties op: Leesclubdiscussie - Het Kippencollectief

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Susan Juby

Susan Juby

De Canadese Susan Juby wilde graag modeontwerpster worden, maar bleek ...