Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - Het wenshuis & Het droomhuis

op 23 november 2018 door

Vraag 12: De laatste vraag van deze leesclub.. We zijn immers al een tijdje bezig en het boek (de boeken) zakken steeds verder weg. Of, misschien leuker gezegd: de varkentjes zakken steeds verder weg in de modder.

Daarbij lijkt het mij leuk om het nieuwe jaar met een nieuwe club te beginnen!

I: We hebben al behoorlijk wat van deze trilogie besproken. Wat zouden jullie elkaar nog willen vragen? Over het boek, over de leesclub, over de auteur, over de covers of over ... verzin het maar! Wel leuk als jullie antwoord geven op elkaars vraag :-)

II: Willen we een nieuwe leesclub in het nieuwe jaar? Wat stellen we voor? Gaan we verder met de kippen van de Hebban Adventkalender? Of toch wat anders? Ben benieuwd!

happy-new-year.jpg

Vraag 11: I: Stel je voor: iemand wil graag een boek lezen over het leven op het Noorse platteland. Deze trilogie komt natuurlijk direct in je op. Je wil echter wel dat diegene de trilogie gaat lezen. Deze leesclub zal diegene moeten missen, dus dat argument kan je niet inzetten ;-). Maar hoe zou jij diegene overtuigen dat deze trilogie een aanrader is? (Sommigen van jullie zullen wellicht moeten omdenken, maar ik vraag naar reclamepraatjes, positieve praatjes)

II: En als je met een andere leesliefhebber deze trilogie bespreekt, hoe zou je hem dan omschrijven?

boekentip-3-750x300.jpg

Vraag 10: Ja, hier is hij weer! Ik vond hem zo leuk in de 1e leesclub dat ik hem gewoon nog een keer doe!

I: Welke ontwikkeling maakt jouw meest typerende karakter uit De Varkenstrilogie ;-) door? En, wie is het voor jou meest (aan)sprekende karakter?

II: We weten dat er een vierde en een vijfde deel gaat komen van de Neshov's. Speculeer er op los! Hoe gaat het verder? Welke verhaallijnen verwacht je?

III: Je verwachtingen komen natuurlijk niet overeen met wat je stiekem hoopt ;-) Waar hoop je op? Welke verhaallijn zou je ontzettend toejuichen terwijl je eigenlijk wel weet dat die helemaal niet uit gaat komen?

verhaallijn-kleur-3.jpg

Vraag 9: I Ik ben heel benieuwd hoe jullie deel 3 vonden ten opzichte van deel 2. En hoe dat komt. Je hoeft niet te veel uit te wijden over de ontwikkeling van de personages, hier wil ik nog een vraag over stellen :-)

II: Hebben jullie zinnen, paragrafen of uitspraken gemarkeerd? Ontzettend leuk als jullie deze met ons delen!

zorg-jij-eigenlijk-zelf-wel-voor-je-eigen-ontwikkeling-2320-w1920.jpg

Vraag 8: We hebben nu drie delen gelezen, De Leugenhuis trilogie is uit! In Het Droomhuis zijn er vele dromen (en wensen). Er zijn diverse plannen voor de boerderij van de Neshov's.

I: Ben heel benieuwd wat je van de plannen vindt. Spreekt het ene plan je meer aan dan het andere? Waarom? Zijn de plannen met elkaar te combineren in jouw ogen?

II: Stel, jij blijkt een verloren nicht te zijn van Opa Tallak. Hoera! Er is toch een vrouw in de familie die de boerderij mag gaan bestieren. Wat zijn jouw plannen met de boerderij? Wat zou jij doen als je de boerderij zo, hopla, in je schoot krijgt geworpen? Ik vind het leuk om te weten of je de familie Neshov ook bij je plannen betrekt, of dat je de boerderij helemaal voor jezelf (en je partner, kinderen, vrienden, andere familie?) gaat houden.

04C96D20AE02CB470E58F4F1CE9EB6F8-boerderij-noorwegen.jpg

Vraag 7: De 1e vraag over Het Droomhuis!

'Ze rukte de buitendeur open en rende door het washok zonder haar overall aan te trekken, deed de deur naar de beesten open en maakte licht'. Met deze zin eindigde het 2e boek.

'Ze stond midden op het erf toen hij kwam aanrijden. Haar armen hingen slap langs haar lichaam en ze zag hem parkeren waar hij dat altijd deed, tussen de hooizolder en de houtschuur. Nog terwijl hij uitstapte riep hij: 'Sorry ik ben wat laat! Bedankt voor gisteravond trouwens.'' Met deze zin begint het 3e boek.

Wederom een naadloze overgang van boek naar boek.

I. Hoe vond je de cliffhanger van Het Wenshuis? Hoe lang heb je er over gedaan om na dit einde aan het 3e deel te beginnen?

II. Hoe vond je het proloog van Het Droomhuis? Was dit voor jou het gewenste vervolg? Waarom denk je dat dit deel cursief is geschreven? Voegt dat wat toe aan het verhaal?

Bonus: reageert Torunn zoals ze dacht dat ze zou hebben gereageerd op de zelfmoord van haar vader? Waarom?

M-Animals-1.jpg

Vraag 6: Wat hebben we een enthousiaste discussie! Ik geniet, en volgens mij jullie ook allemaal! :-) De meesten zijn al begonnen met het 3e deel en/of hebben deze (al) uit, anderen beginnen dit weekend. Daarom nu de laatste vraag over Het Wenshuis.

We hebben het nog helemaal niet over de cover van het boek gehad! Op de voorkant van dit boek geen blij varkentje, maar een heleboel sokken die hangen te drogen voor een huis/boerderij met een bloeiend grasveld ervoor. Niet iedereen zal deze cover hebben gezien. Als je de trilogie leest bijvoorbeeld. Onder deze vraag kan je hem vinden. 

I. Wat vindt je van deze cover? Passend bij het verhaal? Zou je het boek hebben opgepakt als je hem in de bibliotheek of boekhandel ziet liggen en waarom wel of niet?

II. Als je zelf een cover zou mogen kiezen voor Het Wenshuis, wat zou er dan op staan? Waarom juist dat? En zou dat je over de streep trekken als je het boek ziet liggen in de bibliotheek/boekhandel om het boek op te pakken?

Bonus: heb je een plaatje kunnen vinden op internet wat overeenkomt met jouw bedoelde plaatje bij II? Superleuk als je deze met ons wilt delen! 

9200000010841910.jpg

Vraag 5: Zo veel enthousiasme over de serie tot nu toe.. het kan natuurlijk niet anders dan wordt de serie in Nederland verfilmt, komt als serie op tv, wordt een musical of een toneelstuk.

Wie zou jij casten voor jouw verfilming, serie, musical, toneelstuk over de Neshov's?

bb15e36dd3728ddb30df58f701c5338a.jpg

-----------

Vraag 4: Na het succes van deze vraag in de leesclub Het Leugenhuis, opnieuw in de leesclub voor Het Wenshuis :-)

Ook in Het Wenshuis zijn verschillende personages. De meesten kennen we al uit Het Leugenhuis maar sommigen zijn nieuw, of komen wat uitgebreider aan bod.

Heel graag een top 5 van de personages en de emoties die ze bij je losmaakte. Heb je je ontzettend geergerd? Intens genoten? Plaatsvervangende schaamte? Welke vijf personages hebben het meest indruk op je gemaakt en welke emotie heb je door hen ervaren?

Bonusvraag: hebben de personages zich gedragen zoals je had verwacht dat ze zich zouden gedragen of hebben ze je verrast? Zo ja, waarmee?

emotievingers-10_93968452-e1468005825544.jpg

Vraag 3: Velen zeiden het al.. Het Wenshuis leest een stuk sneller dan Het Leugenhuis. Zelf heb ik dit ook zo ervaren. Als jullie hier een analyse op loslaten. Hoe komt het dan dat dit deel zo veel makkelijker/sneller leest? Pakt de soap je? Leef je mee met hoofdpersonen? Lopen de zinnen beter? Is de vertaling beter? Lopen de hoofdstukken vloeiender in elkaar over? Wordt er precies lang genoeg bij de gebeurtenissen stil gestaan? Niet te lang en niet te kort?

Kortom: waarom heb jij het idee dat het 2e deel anders las dan het 1e deel?

Bonus: heb je zinnen gemarkeerd in dit boek? Wil je ze met ons delen? En aangeven waarom je deze zinnen gemarkeerd hebt?

62-1484974894445.jpg

Vraag 2: Het tweede boek het 'Het Wenshuis'. Is dit een toepasselijke titel? Komen er wensen uit? Diepe verlangens bovendrijven? Kleine wensjes? Grote wensen?  

Bonus: als je zelf een titel zou mogen verzinnen, wat zou deze dan zijn?

Bonus II: welke wens heeft het meest indruk op je gemaakt?

wish.jpg

Hoi dames,

Ontzettend leuk dat we verder gaan met de trilogie. Ben benieuwd met hoe veel we zullen zijn. Dat is even afwachten.

Ik begin gelijk met de 1e vraag :-)

Vraag 1: Het wenshuis gaat verder waar Het Leugenhuis eindigde. De overgang was behoorlijk soepel te noemen. Wat vond je het meest opvallend, het meest verrassend in deze eerste hoofdstukken van het 2e deel? En waarom sprong juist dat je in het oog?

53b78058e6abcd89ee2163a4315b3a0d.jpg

Let op: wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.



Reacties op: Leesclubdiscussie - Het wenshuis & Het droomhuis

Meer informatie

Gerelateerd

Over