Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dublin: ook voor boeken liefhebbers

op 21 oktober 2016 door

Dublin, de hoofdstad van Ierland, is niet direct de eerste bestemming waar je aan denkt bij het plannen van een stedentrip met je gezin. Echter, vorig jaar november waren we er door omstandigheden een dag en eigenlijk meteen verkocht. Wat een heerlijk relaxte stad, wat een aardige mensen en wat is er eigenlijk veel te doen. Zo gebeurde het dus dat we deze herfstvakantie met de kinderen vier dagen in Dublin waren. Met een heel huis tot onze beschikking praktisch in het centrum, waardoor eigenlijk alles op loopafstand was en het on-Ierse weer (namelijk 4 dagen zon), waren we enorme boffers. Maar nu even genoeg vakantiepraat, waarom dit blog: Dublin is namelijk een heerlijke boekenstad, met genoeg wat boeken betreft om als boeken liefhebber je hart op te kunnen halen.

In Dublin heb je de universiteit Trinity College. Op deze universiteit wordt het Books of Kells bewaard en tentoongesteld. Het Book of Kells wordt gezien als het hoogtepunt van de westerse kalligrafie uit de vroege middeleeuwen. Doordat het ongeschonden werd terug gevonden is het een ontzettend mooi en indrukwekkend boek om te zien. Het boek wordt tentoongesteld in de Old Library waar ook de Long Hall zich bevindt. Dit is een met veel hout betimmerde bibliotheek met meer dan 200.000 boeken. Een fantastisch gevoel om hier rond te lopen en de witte bustes te zien van vele grote schrijvers en denkers.

0f277486828c647042c0d3c1bae40a90.jpg

 Daarnaast in de bekende schrijver James Joyce in Dublin geboren en bracht zijn jeugd in deze stad door. Hij wordt gezien als een van de grootste schrijvers uit de 20e eeuw en de tijd die hij in Dublin doorbracht heeft grote invloed op hem gehad. Wie kent het boek Dubliners niet van hem. In het Dublin Writers Museum wordt aan hem en andere bekende Ierse schrijvers uitgebreid aandacht besteed. Schrijvers als Wilde, Yeats, Shaw en Swift zijn in het museum te zien in de vorm van portretten, brieven , manuscripten en eerste drukken. Het museum zelf is gevestigd in een mooi en deftig georgiaans herenhuis.

Daarnaast kun je een wandeling maken langs bekende punten waar Joyce is geweest of die terugkomen in zijn boeken.

Van Oscar Wilde is een standbeeld te zien in een van de vele parken die Dublin rijk is. De schrijver Jonathan Swift ligt begraven in de mooi St. Patrick's Catherdral.

bb66779ecbdaa7361b9453a5edc08ff2.jpg En dan heeft Dublin natuurlijk nog een mooie boekwinkel. Samen met mijn dochter heb ik hier wel een uurtje door gebracht. Naast de vele boeken hebben ze ook veel leuke boeken dingetjes. Uiteindelijk gingen we allebei met een boek de deur uit.

Vier dagen is eigenlijk te kort om alle mooie (boeken) dingen van Dublin te bekijken. Dat is misschien alleen maar fijn, nu hebben we een goed excuus om nog een keer terug te gaan.



Reacties op: Dublin: ook voor boeken liefhebbers

Gerelateerd