Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Week 5 van mijn Reading Challenge

op 03 februari 2018 door

Het boek wat ik deze week las , is al een "oudje" maar toch ook weer niet helemaal. Een boek geschreven in 1949, in 1951 voor het eerst vertaalt in het Nederlands. Het boek wat ik echter las is een hernieuwde uitgave en vertaling en past wonderwel prima binnen het genre Young Adult, een genre dat in 1949 nog niet bestond.

Het boek wat ik las: De dagboeken van Cassandra Mortmain, van Dodie Smith

Cassandra Mortmain is een 17 jarig meisje dat samen met haar oudere zus, jongere broertje, vader en stiefmoeder woont in een oud en vervallen kasteel midden op het Engelse platteland. Er is weinig luxe, bijna alle meubelen, al het serviesgoed is verkocht om van de opbrengst daarvan rond te komen. Het kasteel heeft de familie Mortmain gehuurd, maar al een hele tijd is de huur niet betaald.

Cassandra schrijft graag en doet dat in haar dagboeken. Ze beschrijft daarin over de bijzonderheden van haar familie en hun leven in in een oud en afbrokkelend kasteel. Over haar mooie zus Rose, die hoopt een goede 'partij' te trouwen zodat de geldzorgen verdwenen zijn. Over haar vader, schrijver van een bestseller, maar nu al jaren last van een writers-block. Over Topaz, haar stiefmoeder, die graag naakt rondloopt in de omgeving van het kasteel om zich zo een te voelen met de natuur.

Wanneer op het landgoed naast het kasteel nieuwe buren komen wonen, is het gedaan met de relatieve rust van de familie Mortmain. De buren zijn steenrijke Amerikanen, twee jongemannen. De geldproblemen lijken opgelost als Rose gekoppeld zou kunnen worden aan een van de jongens. Maar is het wel echte liefde als er geld in het spel is?  En zomaar heb je het idee dat je een modernere  versie leest van een bekend boek van Jane Austen. Niet zo gek, de schrijfster Dodie Smith is zeker door Jane Austen beinvloed. Het plot is echter verrassend en niet helemaal zoals gewend uit de boeken van Jane Austen.

Het boek De dagboeken van Cassandra Mortmain is geschreven in 1949 door Dodie Smith. In Engeland meteen een bestseller. Er werd een toneelstuk op het boek gebasseerd geschreven en in 2003 verscheen er een film over met de titel I capture the Castle. Toch kennen we de schrijfster eerder van 101 Dalmatiers dat later door Disney werd verfilmd. 



Reacties op: Week 5 van mijn Reading Challenge

Gerelateerd

Over

Dodie Smith

Dodie Smith

(1896 – 1990)Dorothy Gladys ‘Dodie’ Smith werd geboren in 1896 in Lancashire, En...