Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

week 30 van mijn reading challenge

op 28 juli 2018 door

In januari van dit jaar was het boek dat ik deze week heb gelezen al één van mijn parels waar ik naar uitkeek zoals je hebt kunnen lezen in de spot van de Hebban Literatuurclub. Het heeft dus wel enige tijd geduurd voordat ik eindelijk het boek ook daadwerkelijk heb gelezen. Al vele boeken las ik van Henning Mankell, al zijn boeken met in de hoofdrol Wallander, veel van zijn Afrika boeken maar ook zijn kinderboeken heb ik gelezen. De Baanbreker is volgens mij zijn eerste boek.

De Baanbreker, Henning Mankell

'De Baanbreker' gaat  over een jonge Zweedse spoorwegmedewerker, Oskar Johansson, die als een wonder een ramp overleeft. In de krant wordt echter wel zijn overlijdensadvertentie geplaatst en deze wordt niet gerectificeerd als hij het verschrikkelijk ongeluk met springstof toch blijkt te overleven. Het is begin jaren 20 van de vorige eeuw. Oskar, die zich niet meer zoveel van het ongeluk kan herinneren, pakt zijn gewone leven weer op. Hij trouwt, krijgt kinderen en gaat ook weer werken als springmeester bij de spoorwegen. 

In eerste instantie lijkt het verhaal niet heel bijzonder te zijn. Echter de beschreven levensgeschiedenis van Oskar Johansson valt samen met de geschiedenis van Zweden. De opkomende arbeiderspartij, de moeilijke jaren 30, de Tweede Wereldoorlog en het ontstaan van de Zweedse verzorgingsstaat. Je leest tussen de regels door de politieke belangstelling van de schrijver, iets wat je zeker ook terugleest in zijn Afrika boeken.

Mankell schrijft op zijn bekende manier, zeer boeiend over mensen en hun beweegredenen. Je herkent in dit debuut al zijn kunde als verhalenverteller. De stijl is echter nog iets waar hij naar op zoek is en het lijkt dat hij daar mee behoorlijk aan het experimenteren is geweest in dit boek. Dat is wel even wennen, het perpectief wisselt, het verhaal is niet chronologisch kortom je moet wel je aandacht erbij houden.

Toch is het een mooi en indrukwekkend boek om te lezen, waar je zeker al het toekomstige schrijftalent van deze, helaas te vroeg, overleden schrijver in herkent.



Reacties op: week 30 van mijn reading challenge

Gerelateerd

Over

Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell (1948-2015) geldt internationaal als een van de bestverkopende Z...