Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Schrijvers en boeken met lijstjes

op 11 februari 2017 door

De afgelopen week verschenen er op de Hebban Spot verschillende Spots over het noteren van de boeken die je gelezen hebt. Net als ik, zijn er veel lezers die al jaren bij houden welke boeken ze hebben gelezen. Gebeurde dit in het pre-Hebban en pre-goodreads tijdperk veelal in schriftjes, nu worden de boeken vaak digitaal bij gehouden. Het zijn echter niet alleen lezers die bijhouden wat ze gelezen hebben, ook verschillende schrijvers houden lijstjes van boeken bij. Een aantal daarvan schrijven daar dan ook nog een boek over. Als liefhebber van lijstjes vind ik het heerlijk om die boeken dan te lezen en inspiratie op te doen voor mijn eigen lijstjes.

e0a879f95b9f5cea34e3f68357acb553.jpg

 Het is nu natuurlijk onvermijdelijk, maar ik kom nu ook met een lijstje van boeken met boekenlijstjes.

Veel mensen hebben ongetwijfeld het boek gelezen van:

Nina Sankovitch: Een boek per dag. Een heerlijk boek waarin in de schrijfster vertelt over welke boeken ze in een jaar heeft gelezen. Elke dag een boek. Als ik in een leesdipje zit pak ik vaak dit boek weer uit de boekenkast om zo weer snel de zin in lezen terug te krijgen.

De meest bekende schrijver van boeken met lijstjes is waarschijnlijk de vorig jaar overleden schrijver Pieter Steinz. Zijn dikke boeken over alle boeken in de wereldliteratuur zijn heerlijk om doorheen te bladeren. Twee kleinere boeken van Pieter Steinz heb ik met veel plezier gelezen :

Pieter Steinz: Waanzin in de wereldliteratuur: Dit boekje heeft hij geschreven als Boekenweekessay in 2015 en het geeft een rondleiding door het dolhuis van de literaire fictie, zo staat vermeld op de achterflap.

Pieter Steinz:Lezen met ALS: In dit boekje beschrijft hij boeken uit de wereldliteratuur aan de hand van zijn ziekte verloop. Mooi om te lezen hoe je ook troost kunt vinden in boeken.

Willem G. Westeijn: Een jaar lang lezen Dit boek heb ik nog niet gelezen maar staat zeker op mijn wensenlijstje. Wat is er nu mooier dan een boek te schrijven over de boeken die je gelezen hebt. Ik zou het wel willen maar hou het denk ik maar bij het lezen van die boeken.

Engelse schrijvers zijn ook erg handig in het maken van boeken met lijstjes. Helaas worden die boeken zelden vertaald naar het Nederlands, maar ze zijn zeker het lezen in het Engels waard.

Andy Miller: The Year of reading dangerously (How fifty great books saved my life): Als hard werkende ouder van jonge kinderen concludeert de schrijver dat hij nauwelijks meer boeken leest. Hij besluit dat hij hier iets aan moet doen. Hij maakt een lijstje van boeken waarvan iedereen zegt dat je ze gelezen moet hebben en gaat zijn reistijd naar zijn werk gebruiken om juist die boeken te lezen. Op een orginele manier combineert hij ook wat hij gelezen heeft en laat bijvoorbeeld zien wat Moby Dick en The Da Vince Code gemeenschappelijk hebben.

Nick Hornby: Stuff i've been reading: Veel mensen zullen Nick Hornby kennen van het boek High Fidelity, waarin hij trouwens schrijft over iemand die ook graag lijstjes bijhoudt. In dit boek is elk hoofdstuk een maand van het jaar. Hij begint het hoodstuk met 2 lijstjes: welke boeken hij die maand gekocht heeft en welke boeken hij die maand gelezen heeft. Vervolgens schrijft hij over wat hij gelezen heeft, als een soort recensie, maar ook hoe dit past in zijn dagelijks leven. 

Er zijn vast nog meer boeken met lijstjes van boeken die ik hier niet genoemd heb en die ik niet ken. Er kunnen altijd nog meer boeken op mijn Nog Te Lezen Lijstje, dus kom maar op met meer titels.



Reacties op: Schrijvers en boeken met lijstjes

Gerelateerd