Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat las ik deze maand?

op 02 november 2020 door

In maart en april had ik er ook al last van en nu met een opkomende tweede golf in september overkwam mij hetzelfde. Niet direct een leesdip maar wel meer moeite op mij op een boek te concentreren, een onrustiger gevoel. Wat dan vaak wel wil helpen is om boeken te kiezen waar je niet zo bij na hoeft te denken en die dus lekker weg lezen. Zo heb ik de afgelopen twee maanden een aantal van dat soort boeken gekozen om toch aan de leesdip te ontkomen. Wat las ik afgelopen twee maanden?

53. Wintereiland, Jenny Colgan (***)

Het derde deel van de serie die zich afspeelt op het eiland Mure. Jenny Colgan heeft een prettige schrijfstijl en het is niet allemaal even "feelgood" wat ze schrijft, daardoor blijft het verhaal ook meer geloofwaardigheid houden. Uiteindelijk komt het natuurlijk wel allemaal goed met hoofpersoon Flora.

54. Ik wil met je mee, Jill Mansell (***)

Nog een boek uit het feelgood genre. Ook dit boek las lekker weg. Minder geloofwaardig dan het vorige boek, maar wel eentje waar je even fijn bij weg kunt dromen. Ik heb mij echter wel het hele boek afgevraagd waar de titel op slaat. Misschien kan iemand die dit boek ook gelezen heeft mij hier mee duidelijkheid over geven.

55. De val van Thomas G., Nelleke Noordervliet (****)

En toen was het tijd voor wat serieuzer werk. Voor de Hebbanleesclub las ik met nog 39 andere deelnemers 'De val van Thomas G.' Het boek gaat over de rel die ontstaat nadat uitgever Thomas Geel een extreem controversieel boek uitgeeft met de titel ‘Hedendaags fanatisme’, geschreven door een Rudolf Merkelbach, een uitgerangeerde historicus. De rel heeft niet alleen gevolgen voor Thomas, die overlijdt bij een verkeersongeval, maar ook voor zijn vrouw en kinderen. Tegelijkertijd wil de freelancejournalist Joris Groot een boek schrijven over de affaire Thomas G. Hij zoekt contact met de familie en met de collega uitgeefster van Thomas. Wat is er nu eigenlijk allemaal gebeurd en wie was Thomas Geel nu eigenlijk echt. Een intrigerend boek, met mooie zinnen en prachtige beschrijvingen van de ruige natuur van Ierland. 

56. De boekbinder, Bridget Collins (***)

Een boek dat ik op mijn ereader had staan en wat in eerste instantie met een paar andere lezers van Hebban samen gelezen zou worden. Dit ging helaas niet door maar ik besloot het boek dan maar zelf te gaan lezen. Het koste mij wat moeite in het verhaal te geraken. Het was anders dan ik mij had voorgesteld en wat ik al over dit boek gelezen had. Bij vlagen las het prettig om vervolgens zo te vertragen dat het mij moeite kostte om door te lezen. Al met al een duister boek met een mooi concept maar waar meer uitgehaald had kunnen worden.

57. Winter, Ali Smith (****)

Na het boek 'Herfst' van Ali Smith verheugde ik mij al op het tweede deel in haar seizoenenreeks en dat viel zeker niet tegen. 'Winter' is weer net zo'n bijzonder boek als 'Herfst'. Actuele thema's, kunst, humor en een fantastische schrijfstijl. Wel een boek waarin je niet  even tien minuten kunt lezen. Je moet er echt even voor gaan zitten anders ga je dingen missen. Niets in het verhaal gebeurt zomaar, alles heeft een doel en vaak kom je er pas veel later achter. Een heerlijke leeservaring en laat het volgende deel 'Lente' maar komen.

58. Zomer in de kleine bakkerij, Jenny Colgan (***)

Al even geleden las ik het eerste deel van deze serie 'De kleine bakkerij aan het strand' en dat boek was mij goed bevallen. Ik keek dus wel uit naar deel twee. Dit viel helaas een beetje tegen. De schrijfstijl van Colgan blijft prettig en de zin om zelf taarten en brood te gaan bakken verdwijnt ook niet. Echter de gebeurtenissen op het schiereiland Mount Polbearne zijn iets te cliché waardoor ook niet geloofwaardig. Echter ondanks dat dit wat tegenviel wil ik toch graag weten hoe het verder gaat met Polly en zal het derde deel zeker ook nog wel gelezen gaan worden.

59. Het lichtje in de verte, Antonio Moresco (****)

Dit boek las ik samen met mijn fysieke leesclub, ook al gaat deze leesclub sinds de verscherpte maatregelen ook via Zoom. Dit neemt niet weg dat het een waar pareltje van een boek is waar het nodige over gediscussieerd kan worden. Het verhaal gaat over een eenzame man in een verlaten bergdorp. Elke nacht ziet hij op het zelfde tijdstip een lichtje aan de andere kant van het dal branden. Nieuwsgierig geworden besluit hij op onderzoek te gaan. Een verhaal over het leven, de dood en de eeuwigheid. Zware thema's maar zeker niet zwaar om te lezen.

60. Overstag, Amity Gaige (****)

Alleen al de cover is zo mooi dat je het boek zou moeten lezen. Echter ook de inhoud is de moeite waard. Juliet zit een beetje vast in haar leven, het moederschap valt haar zwaar en met haar proefschrift komt ze ook niet verder. Ze is dan ook niet blij wanneer haar man mededeelt dat hij zijn baan heeft opgezegt, een zeilboot heeft gekocht en besloten heeft dat ze met het gezin de wereld gaan rond zeilen. Ze besluit toch mee te gaan en het pakt anders uit dan ze in eerste instantie had gedacht. Het is met name de manier waarop het verhaal vertelt wordt wisselend in tijd en perspectief wat dit boek bijzonder maakt op te lezen.

61. Lente, Ali Smith (****)

Vrij snel na 'Winter' las ik het derde deel uit de seizoenenreeks en het was weer genieten. Hoewel niet altijd even makkelijk te lezen, blijft het boek je verbazen en ontdek je steeds weer nieuwe verbanden. Zo ontzettend knap geschreven,van dingen die totaal niet met elkaar te maken lijken te hebben kan ze een logsch verhaal maken. Nog één deel te gaan.

62. De troonopvolger, Donna Leon (***)

Even een lekkere detective tussendoor en wandelen door Venetië. Ik las bijna alle delen al over commissario Guido Brunetti en over het algemeen zijn ze prettig om te lezen. 'De troonopvolger' was ook weer fijn om te lezen echter duurde het deze keer erg lang voordat Brunetti daadwerkelijk aan de slag kom met het oplossing van een misdaad.

63. Dochters van een nieuwe tijd, Carmen Korn (***)

Dit boek lees ik met andere lezers op Hebban in het Literatuurcafé, of in dit geval de Koditorei. 'Dochters van een nieuwe tijd' gaat over 4 jonge Duitse vrouwen in de periode tussen de twee wereldoorlogen en ietsje daarna. Het doet een beetje denken aan de Cazalets van Elizabeth Jane Howard, echter gaat het hier niet over één familie maar over meerderen. Het boek leest prettig en het is interessant om de gebeurtenissen rond het opkomen van Hitler nu eens vanuit Duits perspectief te lezen. Het is wel jammer dat het de gebeurtenissen naar mijn idee wat te toevallig zijn zodat het verhaal wat te gemaakt overkomt. Ik was van plan het bij dit ene deel van deze trilogie te houden, echter het slot heeft wel een enorme cliffhanger, dus wie weet lees ik ook nog het volgende deel.



Reacties op: Wat las ik deze maand?