Legi, vidi, vici

Een drie weken durende worstelpartij achter de rug. Maar lego, vidi, vici, ik las, zag en overwon.
Denk je even gezellig een feelgoodachtig boekje tussendoor te gaan lezen stuit je op een worstelpartij waar je verre van vrolijk wordt. Het boek ‘Julie en Julia’ van Julie Powell had een leuk concept kunnen zijn waarin twee waargebeurde verhalen met elkaar worden verweven door het kookboek ‘De Kunst van het Koken’ van Julia Child. Jammer dat het niet goed heeft uitgepakt waardoor mijn eerste één sterwaardering voor 2019 al binnen is, de onderbouwing van die één ster is na te lezen in mijn recensie.
Het enige waar ik door het boek wel van heb genoten is mijn zoektocht op internet naar Julia Child. Zij was een van de eerste tv-koks van de wereld met haar tv-programma ‘The French Chef’ dat maar liefst tien jaar lang op televisie werdt uitgezonden. Het is gewoon geweldig om naar de filmpjes van haar te kijken die in het begin zelfs nog in zwart/wit zijn en ook bijzonder leuk om stukjes vanuit het boek te herkennen.
Julia Child zou je het icoon van het koken kunnen noemen. Ze is vooral bekend geworden met haar kookboek waar het in ‘Julie en Julia’ over gaat ‘Mastering the art of French Cooking’ (De Kunst van het Koken) 1961, een maar liefst 900 pagina’s tellend boekwerk waarin ze het publiek laat kennis maken met de Franse keuken en technieken. Dat het boek zo dik is, is niet zo verwonderlijk want alle recepten met hun technieken worden stap voor stap uitgelegd waardoor één recept wel meerdere pagina’s in beslag kan nemen en je als thuiskok zonder personeel aan de slag kan gaan. Dat mensen zich niet lieten afschrikken door een voluptueus boek zonder foto’s blijkt wel uit dat ‘Mastering the art of French Cooking’ direct een bestseller werd en tevens het begin van Julia Child haar schrijverscarrière. Ze zou nog vele kookboeken schrijven en in 1979 won ze de National Book Award een hoog aangeschreven prijs voor verdienstelijke schrijvers. Nadat zij overleed op 13 augustus 2004 werd haar laatste boek, de autobiografie ‘My Life in France’ postuum gepubliceerd in 2006.
Het tv-kookprogramma ‘The French Chef’, die je hierboven ziet, ging op 11 Februari 1963 in première en werd onderscheiden met onder andere de Peabody- en Emmy Award. Ook bij dit programma bleef het niet, ze zou nog in veel kookprogramma’s op tv verschijnen.
Inmiddels weet ik het zeker ik moet ‘De Kunst van het Koken’ hebben en dit boek is de redding van ‘Julie en Julia’, want daar waar de boeken met een één sterwaardering de enige boeken zijn die altijd direct mijn huis uitgebonjourd worden mag deze blijven en straks naast ‘De Kunst van het Koken’ in mijn boekenkast prijken als zijnde het boek waardoor ik Julia Child heb ontdekt.
Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de recepten van Julia Child, het recept van Boeuf bouguignon met oignons glacéa à brun en champignons sautees au beurre vind je hier
Lego, vidi, vici.
(Foto Lynn Gilbert 1978, bron Wikipedia)