Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Uit het dagboek van een slak

op 29 januari 2018 door

Creatief bezig zijn met taal. Als ik iets leuk vind om te doen dan is het dat wel. Een gedicht maken dat volledig uit boektitels bestaat is een van die bezigheden. Door boeken op elkaar te stapelen vormen de titels op de ruggen van boven naar beneden gelezen een gedicht. Deze vorm van dichten wordt een stapelgedicht genoemd.

Bij zo’n stapelgedicht is de vorm vrij en ook rijmen is geen must, maar willekeurig boeken op elkaar leggen is nou ook weer niet de bedoeling. De titels moeten wel een betekenis aan elkaar geven zodat er een nieuw verhaal, betekenis, gezegde of idee geboren wordt.

Hoe maak je zo’n stapelgedicht?

  • Ga voor je boekenkast staan en kies twee boeken uit waarvan jij vindt dat de titels goed bij elkaar passen.
  • Ga nu in de boekenkast op zoek naar titels die een mooie toevoeging geven. Haal die boeken uit je kast en puzzel tot je met je stapel boeken van boven naar beneden een kort gedicht hebt die een klein verhaal vormt en als je het helemaal goed wil doen ook nog eens dubbelzinnig is. Het hoeft niet altijd een compleet gedicht zijn, een mooie, grappige of gevatte zin mag ook.
  • Een eventuele witregel, bijvoorbeeld tussen titel en gedicht, of tussen twee alinea’s in, kan je toevoegen door een willekeurig boek omgekeerd ertussen te leggen.
  • Schrijf je gedicht op, of nog mooier, maak er een foto van en deel het gedicht met lezers.

00b4ef86b93e4a075c42a4e4358347f4.jpg

Uit het dagboek van een slak

Grijze zielen

Kom hier dat ik u kus

In dit artikel heb ik het heel toepasselijk over boeken gehad, maar een stapelgedicht kan je ook maken met titels van CD’s, DVD’s of misschien lukt het met de titels van je games. Aangezien mijn voorraad boeken onuitputtelijker lijkt dan mijn CD’s en DVD’s, en ik games al helemaal niet bezit, heb ik zelf een stapelgedicht van boeken gemaakt. 



Reacties op: Uit het dagboek van een slak

Gerelateerd