Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat is het mooiste natuurfragment

op 02 maart 2018 door

Omdat dit jaar het thema van de boekenweek natuur is, heeft NPO Radio 1 een prijsvraag waarbij je jouw mooist gelezen stukje over natuur kan insturen. Een selectie van de ingezonden natuurfragmenten uit boeken komt op de site van NPO. Maar het kan ook zijn dat je wordt gevraagd om het ingezonden stukje voor te lezen en toe te lichten bij Vroege Vogels, Nooit Meer Slapen, Nieuwsweekend of Kunststof.

Mooiste natuurfragment in een boek? Het lijkt een simpele vraag, maar je moet maar net onthouden hebben waar en in welk boek je dat gelezen hebt. Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar een natuurfragment, hoe mooi of indrukwekkend geschreven ook, blijft bij mij toch iets minder goed hangen dan de verhaallijn van een boek. In het verleden heb ik zeker prachtige, vooral metaforische natuurfragmenten voorbij zien komen in boeken. Maar waar, hoe of in welk boek heb ik echt geen idee meer van. Gelukkig wil het toeval dat ik nu Sprookjes van Godfried Bomans aan het lezen ben. Daarin zit het verhaal De rijke bramenplukker waarbij ik zo diep onder de indruk was van de prachtige natuuromschrijvingen dat er tijdens het lezen meerdere malen een wauw uit mijn mond glipte. Het verhaal gaat over een bramenplukker die denkt dat hij alleen op de wereld is. Al het natuurschoon moet dus speciaal voor hem zijn geschapen. De wereld is zijn paleis met zuilengangen waarvan je het eind niet kunt zien, met mozaïeken gewelven en parels in de grasvelden. Hij voelt zich als een koning zo rijk. Dan op een dag staat er een ontdekkingsreiziger voor zijn deur die hoort van de vele schatten van de bramenplukker. Onder de indruk gaat deze de volgende naar het dorp terug en verteld de inwoners van zijn ontdekking. Waarna zij met zijn allen door hebzucht naar de bramenplukker gaan.

De volgenden morgen lagen de velden glinsterend en flikkerend onder den rooden hemel; aan elken grashalm, ook den kleinsten, hingen prachtige, zilveren diamanten, en toen de zon opging, veranderden deze in topazen, smaragden en blauwe saffieren, stralend van licht, flonkerend van zuiverheid, schitterender dan aardsche juweelen. En daartusschen stonden de menschen en spraken over de parels die nu weldra gevonden zouden worden, heele grasvelden vol. Werd nu de bramenplukker maar wakker; zij hielden de ogen strak gevestigd op de kleine deur.

Eindelijk ging zij open; de bramenplukker trad naar buiten en schouwde zwijgend over de velden; zijn oogen stonden vol tranen. "Jullie treffen het wel," sprak hij zachtjes. "Wat zegt ie?" mompelde de burgemeester. "Ik zeg: jullie treffen het wel," hernam de bramenplukker glimlachend, "zoveel parels liggen er anders nooit." "Ik zie geen parels," sprak de burgemeester. "Zien jullie geen parels?" vroeg de bramenplukker verbaasd. "Wij zien niets," riepen de mensen, "wij zien heelemaal niets."

De bramenplukker sloeg de handen in elkaar. "Wat hebben jullie slechte ogen!" riep hij uit, "kijk om je heen! Zie je het niet?"  "Dat is dauw," sprak de burgemeester boos. "Dat, dat wist ik niet," stamelde de bramenplukker, "ik dacht..." "Waar zijn de zuilengangen?" vroeg de burgemeester kort. "Daar," fluisterde de bramenplukker. "Dat zijn boomen," antwoordde de burgemeester, waar is het mozaïek?"  "Daar," sprak de bramenplukker. De burgemeester hief de oogen naar de purperen hemel. "Dat is lucht," zei hij, "gewoon lucht. Waar zijn de spiegels?" De bramenplukker wees zwijgend in de verte. "Dat zijn vijvers," sprak de burgemeester. "Waar is de muziek?" De bramenplukker stak de wijsvinger op; de burgemeester luisterde. Toen richtte hij zich op en sprak met een bittere glimlach: "Dat is een nachtegaal, onnoozele! Een simpele nachtegaal! Wij zijn bedrogen!" 

Je begrijpt, lang heb ik niet hoeven nadenken en heb dit stuk dan ook als mijn bijdrage ingestuurd. Wil je ook meedoen? Dan kan dat via onderstaande link. Natuurlijk hoor ik ook graag van jou:

Wat is jouw mooiste natuurfragment in een boek?



Reacties op: Wat is het mooiste natuurfragment

Gerelateerd