Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

March 21st: World Poetry Day

op 21 maart 2018 door

Lees jij wel eens poëzie? Elk jaar is het op 21 maart Wereldpoëziedag (World Poetry Day). In 1999 riep de UNESCO de dag in het leven om het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen en poëzie onder de aandacht te brengen. Daarom besteden de Readers vandaag aandacht aan poëzie. Wat vinden wij mooie poëzie?

Door Sylvia

Reader Onno houdt van de gedichten van Emily Dickinson. Emily Dickinson (1830 – 1886) was een van de belangrijkste Amerikaanse dichters. Ze kwam uit een rijke familie, bleef ongehuwd, leefde het grootste gedeelte van haar leven in eenzaamheid en stortte zich op haar dichtkunst. Ze schreef ongeveer 1800 gedichten. Tijdens haar leven werden slechts enkelen hiervan anoniem gepubliceerd. Na haar dood vond haar zus een doos met gedichten en heeft ervoor gezorgd dat deze gepubliceerd werden. Dickinson schreef over pijn, hartstocht, (on)geloof, de dood, de natuur, verlangen en het menselijk tekort. Verzamelde Gedichten is een collectie poëzie vertaald in het Nederlands, maar met de originele Amerikaanse versie erbij en met uitgebreid en kundig commentaar van vertaler Peter Verstegen. Een citaat uit 'Forbidden Fruits II' waarin ze haar verlangen naar de hemel, een plek zonder verdriet en pijn, beschrijft:

"Heaven"—is what I cannot reach!

The Apple on the Tree—

Provided it do hopeless—hang—

That—"Heaven" is—to Me!


The Color, on the Cruising Cloud—

The interdicted Land—

Behind the Hill—the House behind—

There—Paradise—is found!

Reader Lotte vindt 'Annabel Lee' van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe (1809 – 1849) erg mooi. 'Annabel Lee' is een lyrische ballade en het laatste gedicht dat Poe vlak schreef, voor zijn dood. De ik-figuur schrijft over zijn grote, onsterfelijke liefde voor de mooie Annabel Lee. Hun liefde was zo groot dat zelfs de engelen er jaloers op waren. Deze jaloezie zou geleid hebben tot de dood van Annabel Lee. Maar hij is ervan overtuigd dat ze voor altijd met elkaar verbonden zullen zijn. Elke nacht droomt hij van haar en slaapt bij haar graf aan haar zijde. Een citaat uit dit gedicht:

For the moon never beams, without bringing me dreams 

   Of the beautiful Annabel Lee; 

And the stars never rise, but I feel the bright eyes 

   Of the beautiful Annabel Lee; 

And so, all the night-tide, I lie down by the side 

   Of my darling—my darling—my life and my bride, 

   In her sepulchre there by the sea— 

   In her tomb by the sounding sea.

Over deze laatste regel van het gedicht bestaat enige controverse. De Edgar Allan Poe Society noemt een aantal verschillende versies van het gedicht, gepubliceerd in 1849 en 1850, waarbij het opvallendste verschil optreedt bij de slotregel. In het oorspronkelijke manuscript staat: "In her tomb by the side of the sea" terwijl een alternatieve versie vermeldt: "In her tomb by the sounding sea".

Een ander beroemd gedicht van Poe is 'The Raven'. Dit gedicht gaat over een mysterieus, nachtelijk bezoek van een raaf aan de ik-figuur die treurt over zijn overleden geliefde.

Deep into that darkness peering, long I stood there wondering, fearing,

Doubting, dreaming dreams no mortals ever dared to dream before;

Reader Lieke gruwde vroeger van poëzie, maar is nu al een tijdje bekeerd. Ze vindt het nu zelfs moeilijk om maar één gedicht uit te kiezen voor dit artikel. Haar eerste keuze was iets – wat dan ook - van Richard Siken uit Crush maar ze kwam er al snel achter dat hij niet zo goed tot zijn recht komt in een snipper. Siken won in 2004 de Yale Series of Younger Poets Competition voor zijn bundel Crush met gedichten over liefde en obsessie.

Gelukkig blijkt de kracht van een gedicht van Kim Addonizio uit Passionfood, een bundel waarin 100 liefdesgedichten van verschillende poëten verzameld zijn, prima bewaard in een kort fragment. ‘For Desire’ is kort (elf regels) maar intens. Het is glasheldere free verse. Schaamteloos hartstochtelijk zonder ordinair te zijn. Ervaar het zelf!

and I want the good wine, the swirl in crystal

surrendering the bruised scent of blackberries,

or cherries, the rich spurt in the back

of the throat, the holding it there before swallowing.

Naast gedichten van Addonizio bevat Passionfood ook gedichten van bijvoorbeeld Shakespeare, John Donne, Elizabeth Barrett Browning, Emily Dickinson, Yeats and Auden

Toen Reader Sylvia een gedicht uit mocht zoeken, moest ze denken aan haar middelbareschooltijd en kwamen spontaan de eerste regels uit 'Sonnet 18' van William Shakespeare (1564 – 1616) in haar hoofd op:

Shall I compare thee to a summer’s day?

Thou art more lovely and more temperate:

Rough winds do shake the darling buds of May,

And summer’s lease hath all too short a date;

Sometime too hot the eye of heaven shines,

And often is his gold complexion dimm'd;

And every fair from fair sometime declines,

By chance or nature’s changing course untrimm'd;

But thy eternal summer shall not fade,

Nor lose possession of that fair thou ow’st;

Nor shall death brag thou wander’st in his shade,

When in eternal lines to time thou grow’st:

   So long as men can breathe or eyes can see,

   So long lives this, and this gives life to thee.

Dit is een van de bekendste van de 154 sonnetten die Shakespeare schreef. Het thema is de vergankelijkheid van aardse schoonheid en de eeuwigheid van de poëzie. De meeste onderzoekers zijn het er tegenwoordig over eens dat de geliefde tot wie de dichter zich richt, een man is.

Voor elke avond een gedicht? Reader Annemieke raadt je A Poem for Every Night of the Year van Allie Esiri aan. Deze bundel bevat 366 gedichten, verzameld door Esiri. De gedichten hebben een link met de dag waarop ze verschijnen. Zo viert Shakespeare Midsummer Night, Maya Angelou International Women’s Day en Lewis Carroll April Fool’s Day. Hoe leuk is deze bundel als je je voorneemt om elke dag of avond een gedicht te lezen? Deze bundel bevat zowel klassieke als moderne gedichten van o.a. Lord Tennyson, W.B. Yeats, A.A. Milne, Roger McGough, Carol Ann Duffy en Benjamin Zephaniah.

Bestsellers

Populaire bundels zijn op dit moment Milk and Honey en The Sun and Her Flowers van Rupi Kaur. Rupi Kaur is een Indiaas-Canadese schrijfster. Ze schreef Milk and Honey toen ze nog maar 21 jaar oud was. Haar gedichten zijn eenvoudig: simpele taal, soms erg kort: bestaande uit slechts twee regels. Kenmerkend voor Kaur is het ontbreken van hoofdletters en interpunctie. Onderwerpen die Kaur aansnijdt zijn: misbruik, geweld, vrouwelijkheid, verlies, pijn, liefde en verkrachting. Hieronder volgen twee korte gedichten uit The Sun and Her Flowers.

what is stronger

than the human heart

which shatters over and over

and still lives

                         

this morning

i told the flowers

what i’d do for you

and they blossomed

The Princess Saves Herself in This One van Amanda Lovelace is een gedichtenbundel over veerkracht. Deze ontroerende bundel gaat over liefde, verlies, verdriet, genezing, empowerment en inspiratie. 

Ah, life- the thing that happens to us while we're off somewhere else blowing on dandelions & wishing ourselves into the pages of our favorite fairy tales. 


Hou jij van poëzie? Welke gedichten vind jij mooi? We zijn benieuwd wat je ons kan aanraden!

Vanwege auteursrechten hebben we in dit artikel alleen gedeelten opgenomen van gedichten.

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Dickinson
https://genius.com/Emily-dickinson-heavenis-what-i-cannot-reach-239-annotated
https://www.poetryfoundation.org/poems/44885/annabel-leehttps://nl.wikipedia.org/wiki/Annabel_Lee
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sonnet_18
https://www.poets.org/poetsorg/poem/shall-i-compare-thee-summers-day-sonnet-18



Reacties op: March 21st: World Poetry Day

Meer informatie

Gerelateerd