Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

A Children's Book Adventure

op 31 mei 2018 door

Kinderboeken mogen dan wel geschreven zijn voor kinderen maar van een groot deel kun je als 'volwassene' zeker ook genieten. De Readers weten daar alles van. Graag delen zij met jullie een aantal recent verschenen kinderboeken, die voor volwassenen zeker de moeite waard zijn. Want zoals C.S. Lewis (auteur van 'The Chronicles of Narnia') al eens zei...

A Children's story which is only enjoyed by children is a bad children's story.

Artikel samengesteld door Annemieke.

Nevermoor

Nevermoor (The Trials of Morrigan Crow) word in één adem genoemd met 'Harry Potter', 'Percy Jackson' en de boeken van Neil Gaiman. Boeken voor kinderen die door veel volwassenen op hun favoriete lijstje zijn gezet. Op de avond van haar aangekondigde dood wordt het 'vervloekte' meisje Morrigan onverwacht gered door Jupiter North. Iets wat ze zelf maar moeilijk kan begrijpen. Jupiter neemt haar mee naar Nevermoor en stelt haar voor als toekomstig lid van de Wundrous Society. Door middel van proeven moet Morrigan een van de plekken voor komend jaar zien te veroveren. Maar vanaf het moment dat Morrigan in Nevermoor is, gebeuren er rare dingen. Er wordt zelfs gesproken over de terugkeer van de vreselijke Wundersmith! Is de Wundersmith inderdaad terug gekomen? Weet ze haar plekje te veroveren? Maar vooral, waarom heeft Jupiter haar uitgekozen?

She could leave now. The thought struck her like lightning - she could just turn and walk away. This was her last chance to avoid humiliation (followed by deportation from Nevermoor, followed by certain death), and she could do it - she could spare herself what was bound to be the worst moment of her life so far - if she just turned and walked away.

Jessica Townsend neemt je mee op een magisch avontuur, vol spanning, bijzondere gebeurtenissen en bijzondere wezens. Vanaf het eerste hoofdstuk kan je niet anders dan Morrigan in je hart sluiten. Een meisje dat 'anders zijn' opeens een hele nieuwe betekenis weet te geven. Daarnaast komen ook thema´s als vertrouwen, vriendschap en doorzettingsvermogen aan bod. Een verrassend boek met een gezonde dosis humor dat heerlijk weg leest. Het lezen van dit boek is zeker voor volwassenen die van fantasie houden een must!

The House with Chicken Legs

The House with Chicken Legs geeft de lezer een sfeervolle hervertelling van een Slavische mythe die gebaseerd is op Baba Yaga en haar huis. Baba woont in een huis op kippenpoten dat eens in de zoveel tijd uit zichzelf naar een andere plaats vertrekt, om daar een poort voor de doden te zijn. De opvolgster van Baba is haar kleindochter Marinka, maar die ziet haar toekomst heel anders voor zich...

Het is bijzonder om zo'n - eigenlijk - akelig onderwerp in een kinderjasje te zien. Sophie Anderson heeft leven, dood en afterlife op een subtiele manier met elkaar verweven. Hartverwarmende personages geven tussen de regels door wijze levenslessen mee en de sfeer van het boek neemt je mee een andere wereld in. Er staan vele prenten en fleurige notities in het boek en hierdoor is het voor kinderen gemakkelijk om bepaalde beschrijvingen voor zich te zien. Ook voor volwassenen is het zeker geen verkeerd boek om te lezen. Het verhaal is interessant en de wijze waarop de aandacht naar het boek wordt getrokken kan als magisch gezien worden. Het zou zo maar een perfect boek kunnen zijn om te beginnen met het lezen van Engelstalige boeken. De tekst is een stuk makkelijker toegankelijk dan een Engelstalig boek voor volwassenen en juist door de prenten in het boek is Google niet nodig.

The Giver

The Giver, geschreven door Lois Lowry, is het verhaal van Jonas. Jonas leeft in een geïsoleerde gemeenschap waarin iedereen een eigen rol toebedeeld krijgt. Ook voor Jonas wordt het tijd om zijn eigen rol op zich te nemen. Hij wordt aangewezen als The Receiver. De 12-jarige jongen ontdekt al snel dat zijn rol niet is zoals die van de anderen. Hij verpleegt geen ouderen of helpt geen kinderen; hij ontvangt herinneringen. Jaren geleden is besloten dat het beter zou zijn als mensen geen pijn meer voelen. Daarom nam de gemeenschap alles weg wat daarvoor zou kunnen zorgen. Maar daar gingen ze heel ver in. Waar Jonas leeft hebben ze geen herinneringen, ze zien geen kleuren en hebben geen emoties. Wanneer Jonas zowel mooie als gruwelijke herinneringen ontvangt van The Giver, die The Receiver was voor Jonas, en ontdekt dat niet alles is wat het lijkt, besluit hij dat de gemeenschap moet veranderen.

Deze dystopie werd als kinderboek bestempeld, maar roept evengoed vragen op bij volwassen lezers. Het boek is ondertussen ook verfilmd onder dezelfde titel.

The 104-Storey Treehouse

In de ‘Treehouse’ serie van auteur Andy Griffiths en illustrator Terry Denton wonen Andy en Terry in een boomhut met 13 verdiepingen. Zo begint de reeks in ieder geval, want met elk nieuw boek komen er dertien etages bij. In het achtste deel, dat in augustus van dit jaar uit zal komen, heeft de boomhut zich al ontwikkeld tot The 104-Storey Treehouse. Elke woonlaag bevat iets nuttigs, zoals een tank met een mensen etende haai of een kamer vol kussens. Handig? Handig! In deze alsmaar groeiende boomhut beleven Andy en Terry maffe avonturen met gemuteerde zeemonsters en vliegende katten.

De illustraties spelen een grote rol in het verhaal. Vaak staat er op de pagina’s tekst met een afbeelding, maar er zijn ook tal van bladzijdes die alleen maar tekeningen bevatten of vormgegeven zijn als een stripboek, zoals het hoofdstuk waarin Andy - met tegenzin - samen met Terry de televisieserie The Barky the Barking Dog Show kijkt.

c0807574b692a3ea1808f3ddeb037fe3.jpg

De ‘Treehouse’ serie is pure wish fulfillment en het is heerlijk om te lezen. Welk kind wil nou niet in een boomhut wonen met een transparant zwembad, een limonade fontein en een machine die marshmallows in je mond schiet? Laten we eerlijk zijn: zelfs als volwassene aarzel je geen seconde als iemand je vraagt of je in zo'n gave boomhut wilt wonen, toch?

Train I Ride

Maak kennis met Rydr, een door het leven getekende tiener, tijdens een bijzondere treinreis in Train I Ride van Paul Mosier. Na het overlijden van haar oma wordt Rydr op de trein gezet, om te gaan wonen bij een familielid. Met een klein beetje geld, een boek en een bijzondere doos neemt ze de trein naar Chicago, onder het toeziend oog van medewerker Dorothea. In de trein maakt Rydr kennis met een aantal medereizigers. Er is Carlos, een dichter in dienst van de treinmaatschappij, die besluit een taart te regelen voor de verjaardag van Rydr tijdens haar treinreis. En padvinder genaamd Bonzo met een bijzondere liefde voor gedichten, die Rydr voor het eerst een verliefd gevoel geeft. Elk personage speelt op zijn eigen manier een belangrijke rol tijdens Rydr haar treinreis, en daarmee ook in haar leven. 

Een ontroerend verhaal rondom het thema dood, over (geschonden) vertrouwen, eenzaamheid en vriendschap. Een toegankelijk verhaal over een lastig te bespreken onderwerp dat je relatief weinig in kinderboeken terug ziet komen. Het verhaal van Rydr is op een bijzondere manier neer gezet. Samen met Rydr maak je haar treinreis. Het is boeiend, weet te rakenen en is tegelijkertijd hartverwarmend. Rydr vindt niet alleen haar familie; ze laat je er deel van uit maken. Iets wat het boek bijzonder maakt om te lezen, voor zowel kinderen als volwassenen.

Naast deze titels zijn er nog veel meer kinderboeken geschikt voor de volwassen lezer. Welk kinderboek vind jij een absolute must read voor volwassenen?



Reacties op: A Children's Book Adventure

Meer informatie

Gerelateerd