Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Black Lives Matter

op 03 juni 2020 door

Momenteel staat de racismeproblematiek vol in de aandacht. Het toeval wil dat in april jl. een boek is verschenen getiteld Stamped: Racism, Antiracism, and You. Daarin geeft Jason Reynolds een bewerking van Dr. Ibram X. Kendi's National Book Award winnend boek Stamped from the Beginning, waarin de geschiedenis van racistische ideeën in de Verenigde Staten wordt beschreven en de hoop wordt uitgesproken op een toekomst zonder racisme.

Door: Onno

Jason Reynolds kennen we van het boek Long Way Down, een goed geschreven verhaal in vrije versvorm dat gaat over de vijftienjarige Will die zijn vermoorde grote broer Shawn wil wreken. Will gaat op zoek naar de moordenaar van zijn broer en bevindt zich in de lift van het gebouw waar de moordenaar zou moeten zijn.

Jason Reynolds is een goede bekende van Angie Thomas en Nic Stone, twee schrijfsters die een boek schreven over het weerzinwekkende optreden van politieagenten. Angie Thomas schreef The Hate U Give. Daarin rijden Starr en haar jeugdvriend Khalil van een feestje terug naar huis. Ze worden door de politie aangehouden. Khalil, die ongewapend is, wordt gemaand uit de auto te komen, en een politieman - die later zal beweren dat hij de haarborstel in de auto heeft aangezien voor een geweer - schiet Khalil dood. Starr, de enige die weet wat er gebeurd is, is bang om als getuige op te treden. De zwarte gemeenschap is uiteraard kwaad, terwijl de pers en de politie Khalil als een crimineel afschilderen.

Nic Stone schreef Dear Martin. Hierin is de 17-jarige Jus McAllister hoofdpersoon. Hij zit op de exclusieve particuliere school Braselton Prep met voornamelijk blanke leerlingen. Wanneer hij op een avond zijn dronken ex-vriendin in de auto probeert te zetten om haar naar huis te brengen, wordt hij door politie-agent Castillo gearresteerd. Jus realiseert zich dat na de schietpartijen door agenten op onschuldige zwarte tieners dit opnieuw een geval van discriminatie is. Hij vraagt zich af wat Martin Luther King gedaan zou hebben en schrijft een eerste brief aan hem met als aanhef 'Dear Martin'. Hij hoopt hiermee dat dit hem kan helpen omgaan met angst en verwarring. Meer over deze boeken van Angie Thomas en Nic Stone is hier te lezen.

In Stamped: Racism, Antiracism, and You belicht Reynolds de vele vormen van racistische ideeën - en de wijze waarop lezers racistische gedachten in hun dagelijks leven kunnen herkennen en elimineren. In beginsel is het geschreven voor young adults, maar feitelijk geschikt voor iedereen, zeker ook als je niet in de VS woont en meer over racisme wilt weten, inclusief welke verschillende vormen racisme kan aannemen als het om politiek gaat.

Door welk boek werd jij geraakt?



Reacties op: Black Lives Matter

Meer informatie

Gerelateerd