Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Social Creature

op 02 januari 2019 door

In Social Creature van Tara Isabella Burton ontmoet aspirerend schrijfster Louise de rijke Lavinia. Lavinia heeft alles wat haar hartje begeert: geld, vrienden, feestjes, drank en drugs voor het oprapen. Louise heeft niets, al kan ze de schijn van wel goed hooghouden. Al snel raken Louise en Lavinia onlosmakelijk met elkaar verbonden maar is Louise klaar om in de voetsporen van Lavinia te treden? Readers Janneke en Yvonne doken in de wereld van Lavinia en Louise.

- Door Janneke & Yvonne

Verwachtingen

'Lavinia will never go. She is going to die soon. You know this.'

Janneke: De cover is spectaculair en daarbij verwacht je een redelijk spectaculair verhaal. De flaptekst zorgt ervoor dat die verwachtingen groter worden. Ik verwachtte een verhaal wat enerzijds spannend is (want, Lavinia is going to die) en tegelijkertijd een hoop drama, drama en meer drama.

Yvonne: De cover trok begin vorig jaar al meteen mijn aandacht toen ik 'm in de Ready to Read voorbij zag komen. Ik ben nogal gevoelig voor mooie covers en die van Social Creature is er eentje die ik prachtig vind. De kleuren op de cover werken als een magneet op me, maar de woorden 'New York' en 'Glitz and Glam' zorgen voor de echte aantrekkingskracht. Mijn verwachting was dat ik een spannend verhaal met een dosis 'desperate housewives' erin verwerkt zou krijgen. Een beetje zoals Big Little Lies van Liane Moriarty.

Verhaal

'They have another drink, and then another, and then another still.'

Janneke: Het verhaal sloot eigenlijk naadloos aan op wat er al op de cover besproken wordt. Nu lazen wij een ARC editie dus wie weet wordt er nog niet zoveel verklapt op de kaft van de retail editie?

Yvonne: Tja... In hoeverre kun je nog van een verrassend verhaal spreken als het plot eigenlijk al vrij voorin het boek verklapt wordt? Het was een bijzondere leeservaring, want nooit heb ik eerder een boek gelezen die het plot al verklapt en dan met een soort van terugwerkende kracht het verhaal vertelt.

Schrijfstijl

'She's beatific and dark with glitter, and light with different glitter, and Louise doesn't know what to say to make Lavinia like her but she is good at watching people and she knows what they need and so, like she always does, she finds and opening.'

Janneke: De schrijfstijl van Burton in Social Creature is langdradig. Lange zinnen en veel gebruik en herhaling van namen. Burton heeft het boek geschreven vanuit een vertelperspectief en lijkt het nodig te vinden bij elke zin te vertellen door wie het geschreven is.

Yvonne: Daar kan ik eigenlijk niets meer aan toevoegen. Alhoewel, eigenlijk toch wel. De namen van de twee hoofdpersonages kwamen tig keer op elke pagina voor en toch kostte het me vrij veel moeite om me de namen weer te herinneren. Best bijzonder, haha.

Lavinia en Louise

'Except that you know, you know the thing about Louise. It’s this: she always, always, fucks it up.'

Janneke: Vooral Louise is een interessant personage en eigenlijk de spil in het boek. Lavinia is een rijk poppetje dat uiteindelijk de pion in het spel van Louise wordt. Beide hebben niet een dusdanige indruk achter gelaten dat het makkelijk is om hun beeldtenis weer op te roepen. Hun karakter daarentegen kost weinig moeite. Louises leven ligt in puin, ze kan amper rondkomen en ziet Lavinia als de kans om weer uit dat dal te komen. Lavinia kan het allemaal weinig schelen, ze heeft geld zat, liegt tegen alles en iedereen om in haar eigen waarheid te leven en ze is vooral heel erg over-the-top op een vervelende manier.

Yvonne: Hoewel de auteur de namen Lavinia en Louise veelvuldig in het boek laat schitteren, kostte het me toch enige moeite om de namen weer voor me te halen voor dit artikel. Ze hebben dus absluut geen indruk gemaakt. Louise is wel een interessant personage: haar leven loopt niet zoals ze had gehoopt, ze is onzeker en grijpt alle kansen om haar leven te verbeteren. Lavinia is een vreemd personage. Over-the-top, manipulatief en dramt constant haar zin door. Geen leuk personage om over te lezen, omdat het nergens wordt bijgeschaafd. Lavinia is Lavinia en daar moeten we het mee doen. Wat het mij opleverde was irritatie.

Eindoordeel

Janneke: Twee sterren is het maximale wat Social Creature van mij krijgt als beoordeling. Naast dat het verschrikkelijk vermoeiend is geschreven met de eerder genoemde lange zinnen en bijzondere personages valt ook de hoeveelheid spanning erg tegen. Het is vooral drama met af en toe een vleugje spanning en een hoop drank, drugs en plaatsvervangende schaamte.

Yvonne: Ik vond het een bijzonder vreemd boek. Normaal kan een mix tussen spanning en absurdheid me wel bekoren, maar Social Creature heeft me flink teleurgesteld. De spanning komt pas ruim na de tweede helft om de hoek kijken daarvoor is het een grote wirwar van vreemde situaties. Ik geef het boek twee sterren

Oei, het is aan ons oordeel wel duidelijk te merken dat Social Creature ons niet helemaal in het straatje lag. Durf jij het nog aan om het boek te lezen? Of heb je 'm misschien al gelezen en was jouw oordeel heel anders?



Reacties op: Buddyread: Social Creature

Meer informatie

Gerelateerd

Over