Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Category #25: Let's Read the World

op 20 april 2018 door

Lees een boek met #diversiteit. Blank, hetero en valide: het kan gebeuren dat je (ongemerkt) vrijwel uitsluitend over deze groep leest, terwijl mensen in allerlei soorten en maten komen. Deze categorie bied je de gelegenheid om eens buiten de gebaande paden te treden. Tijd om kennis te maken met personages die afwijken van de norm!

Door Lieke

De keuze is weer enorm, dus we presenteren hier een paar smakelijke hapjes voordat we aan de echte maaltijd beginnen.

De historische roman The Silent Boy van Andrew Taylor voert ons naar het Frankrijk van het einde van de 18de eeuw. Edward Savill krijgt de opdracht om van Londen naar Parijs te reizen om een jongen, wiens moeder vermoord is, op te halen. Bij aankomst ontdekt hij dat de jongen niet kan praten en dat de revolutie die gaande is hun terugreis bijzonder moeilijk maakt. In Blind van Rachel DeWoskin is de 15-jarige Emma, nadat ze een jaar geleden haar zicht heeft verloren bij een ongeluk, aan het leren hoe ze om moet gaan met haar nieuwe omstandigheden als een klasgenoot van haar zelfmoord pleegt. Dit prompt Emma om zich af te vragen hoe leuk haar eigen leven eigenlijk nog is nu ze blind is.

Sarah Waters staat bekend om haar historische romans waarin de lesbische liefde centraal staat. In 1998 verscheen haar debuut Tipping the Velvet over twee vrouwen die een zingende en dansende act vormen in het Victoriaanse Tijdperk en achter de schermen verliefd op elkaar worden. Het meest recente boek van Waters, The Paying Guests, beschrijft de belevenissen van een weduwe en haar dochter die zich genoodzaakt zien om net na de Eerste Wereldoorlog een deel van hun huis te verhuren aan een jong koppel. Deze situatie verandert de wereld van de twee vrouwen en hun kostgangers voor altijd.

The Book of Negroes van Lawrence Hill vertelt het verhaal van Aminata. In 1755 wordt zij op 11-jarige leeftijd ontvoerd uit Mali en als slaaf verkocht aan de eigenaar van een plantage. Haar leven is een aaneenschakeling van racisme en onderdrukking, maar toch slaagt ze erin zich te verzetten en anderen te helpen. Noughts & Crosses van Malorie Blackman gaat eveneens over discriminatie, maar deze keer is de vertelling in een YA fantasy jasje gestoken. Een vriendschap tussen twee leden van de verschillende klassen – de heersende klasse heeft een donkere huid en de leden van de kleurloze klasse waren ooit hun slaven – is het hoogst haalbare in de maatschappij waarin Sephy en Callum leven. Liefde is onmogelijk.

Dove daders en slachtoffers

Het criminele meesterbrein dat achter de golf van bedreigende telefoontjes in The Heckler van Ed McBain zit, wordt “the deaf man” genoemd. In werkelijkheid is hij slechts slechthorend en draagt hij een gehoorapparaat. Deze misdadiger maakt gebruik van een verzameling valse aliassen die allemaal te maken hebben met doofheid, bijvoorbeeld D.R. Taubmann en L. Sordo (der taub Mann is Duits, el sordo is Spaans en beide betekenen ze de dove man). The Heckler is het eerste boek in de ’87th Precinct’ serie waarin deze slimme schurk opduikt, maar hij gaat in latere delen vaker de strijd aan met de politie. Vooral detective Steve Carella - wiens vrouw doofstom is en ook een rol speelt in verschillende van deze misdaadromans - komt regelmatig met hem in aanraking. “The deaf man” heeft de gewoonte om het district te bespotten door middel van misleidende telefoontjes. Hij opent deze gesprekken doorgaans met een variant van:

‘You’ll have to speak up. I’m a little hard of hearing.’

The Silent World of Nicholas Quinn van Colin Dexter begint met een proloog waarin de doofheid van een personage meteen ter sprake komt. Nicholas Quinn komt namelijk in aanmerking voor een positie in de examencommissie van Oxford en zijn beperking wordt uitgebreid besproken. Sommige leden van het syndicaat vinden het een belemmering, iemand haalt het streven van de organisatie om een bepaald percentage gehandicapten in dienst te hebben aan en weer anderen vinden dat het helemaal niet ter zake doet. Quinn krijgt de baan. Drie hoofdstukken lang volgen we hem en dan wordt hij helaas vermoord. Gelukkig leren we tijdens het oplossen van de zaak meer over zijn leven en de problemen waar hij vanwege zijn beperking tegenaan loopt. Dit is overigens niet het enige boek uit de reeks waarin een doof personage een rol speelt. In het laatste ‘Morse’ mysterie, The Remorseful Day, is de zoon van het slachtoffer bijna volledig doof.

Coming-of-age & coming out

Michael Chabon schreef The Mysteries of Pittsburgh voor zijn 25ste (ook geschikt voor categorie #21!). In dit debuut maken we kennis met Art Bechstein op het moment dat hij klaar is met zijn opleiding en klaar voor het leven. Hij verzamelt een diverse groep vrienden om zich heen: de homoseksuele en aantrekkelijke Arthur, de motorrijdende gangster Cleveland en de vreemde Phlox. Het duurt niet lang voordat Phlox de vriendin van Art is, maar eigenlijk heeft hij meer interesse in Arthur… Dit boek is een waar genoegen om te lezen. Het is een charmante, grappige roman, maar het heeft ook een bitterzoete ondertoon van nostalgie. Het leest fris, als het begin van iets nieuws. Dus, pak er een hangmat bij, ga naar buiten en verlies je in het gevoel van die ene zomer waarin alles mogelijk was!

“Never say love is like anything,” said Cleveland. “It isn't.”

In The Art of Fielding van Chad Harbach is het niet de hoofdpersoon, de jonge en foutloos spelende korte stop Henry Skrimshander, maar zijn kamergenoot Owen die op mannen valt. Henry heeft een gouden toekomst voor zich totdat hij met zijn eerste verkeerde worp Owen raakt en hem bijna doodt. Hierna is Henry zijn zelfvertrouwen volledig kwijt en daarmee ook zijn honkbaltalent. Ondertussen begint Owen, na zijn verblijf in het ziekenhuis, een verhouding met het veertig jaar oudere hoofd van de universiteit. Owen is anders dan de gemiddelde homoseksuele student die je meestal tegenkomt in romans. Hij heeft geen problemen met zijn seksualiteit - hij stelt zich aan Henry voor als “your gay mulatto roommate” – en ondervindt in het honkbalteam waar hij deel van uitmaakt geen discriminatie of spot. Owen is in feite het enige personage in The Art of Fielding dat niet ten onder dreigt te gaan aan de hoge verwachtingen van zichzelf of anderen. Dit is eveneens een lekkere summer-read en ook geschikt voor lezers die niet van sport houden.

Meer tips!

Crime: Burial Hour van Jeffery Deaver | Blind Justice van Ethan Cross

Feelgood: The Original Ginny Moon van Benjamin Ludwig | Me Before You van JoJo Moyes

Lit: Motherless Brooklyn van Jonathan LethemMiddlesex van Jeffrey Eugenides

SFF: Iron Council van China Miéville | Future Home of the Living God van Louise Erdrich

YA: Dumplin' van Julie MurphyOne van Sarah Crossan

Welk boek ga jij lezen voor deze categorie?



Reacties op: Challenge Category #25: Let's Read the World

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ed McBain

Ed McBain

Ed McBain (1926-2005), In New York City geboren als Salvatore Albert Lombin...

Colin Dexter

Colin Dexter

Colin Dexter (1930) is een Britse schrijver, schepper van de beroemde inspecteur...

Michael Chabon

Michael Chabon

Michael Chabon (1963) is een Amerikaanse auteur. Op zijn vierentwintigste d...

Chad Harbach

Chad Harbach

Chad Harbach is de schrijver van de succesvolle debuutroman The Art of Fielding,...