Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Category #7: Reading by Numbers

op 17 juni 2018 door

Lees een boek met een getal in de titel. We zitten middenin de Spannende Boeken Weken. Daarbij wordt al snel gedacht aan het misdaadsegment, maar ook in de andere genres zijn volop boeken te vinden met een flinke portie spanning. Ga op het puntje van je stoel zitten en laat je verrassen!

Door Lieke

Voordat we op gaan tellen, willen we jullie graag wijzen op een aantal boeken die niet buiten de boot zijn gevallen bij het uitlichten en de tiplijst, maar die hier toch zeker een plaatsje verdienen. Fan van dystopische klassiekers? Met Fahrenheit 451 en 1984 zit je gebeiteld. Gek op Winnie the Pooh? Dan mag je 50 Things to Do Before You're 5 3/4 van A.A. Milne niet missen. Als je van YA fantasy houdt dan zijn de drie primaire boeken uit de ‘Three Dark Crowns’ serie van Kendare Blake vast iets voor jou. In Three Dark Crowns, One Dark Throne en Two Dark Reigns vechten drie begaafde zussen om die ene plek op de troon. ‘The Three’ van Sarah Lotz draait ook om drie hoofdpersonen, maar deze keer zijn het jonge overlevenden van vier tegelijkertijd plaatsvindende vliegtuigongelukken. Als een cultleider deze drie bestempelt als voorbodes van de Apocalyps, zijn ze hun leven niet meer zeker. In deze horror thriller reeks zijn twee boeken verschenen: The Three en Day Four. Ook de eerste drie boeken van de steampunk/urban fantasy ‘Craft Sequence’ serie van Max Gladstone zijn geschikt voor deze categorie. In Three Parts Dead, Two Serpents Rise en Full Fathom Five worden goden opnieuw tot leven gebracht. Last but not least, we kunnen de ‘Stephanie Plum’ serie van Janet Evanovich natuurlijk niet onvermeld laten. Het meest recente boek is Hardcore Twenty-Four. Mysterie, humor, romantiek: je vindt het allemaal in deze reeks waarvan alle delen een nummer in de titel bevatten.

1234

Als opwarmertje voor dit artikel vol cijfers, presenteren we hier een aangepaste versie van het nummer 1234 dat Feist zong toen ze op bezoek was bij ‘Sesame Street’.

One of Us Is Lying

A geek, a jock, a criminal, a princess.

A murder.

Who would you believe?

Simon is van plan om op dinsdag een hoop sappige onthullingen te verspreiden. Een dag eerder moet hij echter nablijven op school samen met vier van zijn beoogde slachtoffers. In dat klaslokaal wordt Simon zelf het slachtoffer… One of Us Is Lying is het debuut van Karen M. McManus. In 2019 wordt haar volgende boek verwacht: Two Can Keep a Secret.

Spannend? Deze YA-thriller wordt aangeprezen als een mix van The Breakfast Club en Pretty Little Liars. Die laatste staat bekend als twisty rollercoaster, dus stel je in op een gezonde dosis spanning.

Two If by Sea

An unlikely hero’s life is transformed when he rescues a boy with an extraordinary gift.

Kort nadat zijn vrouw en de rest van haar familie op kerstavond zijn omgekomen bij een tsunami, haalt Frank een jongen uit een auto die te water is geraakt. In plaats van Ian over te dragen aan het Rode Kruis, neemt Frank hem mee naar de boerderij waar hij zelf is opgegroeid. Net als zijn vader voor hem, traint Frank paarden. Zo ontmoet hij de professionele ruiter Claudia. Samen doen ze een poging om een nieuw leven op te bouwen, maar Ian blijkt een speciale gave te hebben en er zitten mensen achter hem aan.

Spannend? Aangrijpend! Met Two If by Sea pleegt Jacquelyn Mitchard voornamelijk een aanslag op je emoties en de ongure organisatie die het op Ian heeft voorzien, zorgt voor de extra suspense.

The Mystery of Three Quarters

The new Hercule Poirot mystery

In 2014 nam Sophie Hannah het stokje over van Agatha Christie door een nieuwe misdaadroman met Hercule Poirot in de hoofdrol te schrijven. Twee jaar na The Monogram Murders volgde Closed Casket en eind augustus zal het derde avontuur van de Belgische detective van de hand van Hannah verschijnen. The Mystery of Three Quarters begint met een groeiende groep mensen die het Poirot kwalijk nemen dat ze een brief van hem hebben ontvangen waarin ze beschuldigd worden van de moord op Barnabas Pandy. Poirot heeft echter geen berichten van die strekking verstuurd. Als blijkt dat Pandy helemaal niet door geweld om het leven is gekomen, bijt Poirot zich vast in de zaak. Iemand heeft duidelijk belang bij zijn betrokkenheid. Maar waarom? Was de dood van Pandy een ongeluk of is hij toch vermoord? En, áls hij vermoord is, hoe ver is de dader bereid te gaan om op vrije voeten te blijven?

Spannend? Weinig kans dat het bij één (misschien niet eens een) moord blijft als Poirot zijn kleine grijze cellen aan het werk zet. Met die spanning zit het dus wel snor. :)

Four Ways to Forgiveness

“To know there is a choice is to have to make the choice: change or stay: river or rock.”

Four Ways to Forgiveness van Ursula K. Le Guin bestaat uit vier novelles. De verhalen vinden plaats op de planeten Werel en Yeowe. Personages worstelen met dezelfde dilemma’s als wij hier op planeet aarde. Wat is belangrijker: traditie of vrijheid? Wat is vrijheid? Alles – definities, moralen, motieven - is altijd in beweging als Le Guin aan het roer staat.

Spannend? Le Guin speelt met het spanningsveld tussen hoe de wereld is en hoe hij zou moeten zijn, wie we zijn en wie we zouden willen of kunnen zijn. Haar werk is eindeloos fascinerend.

5, 6, 7, 8

Tijd voor het foute uur! Een toepasselijk nummer uit de jaren negentig voor het tweede deel van dit artikel: Steps met 5, 6, 7, 8.

Meet Me at Number Five

What if finding happiness is a race against time?

In Meet Me at Number Five van Lisa Hill, komt Grace Cavendish erachter dat haar man haar bedriegt. Noodgedwongen gaat ze bij haar oma en nicht wonen. Ze is vastbesloten om opnieuw te beginnen en neemt daarom een baan aan in het plaatselijke café genaamd Number Five. Het werk is heel anders dan ze gewend is als voormalig trainer van racepaarden, maar ze geniet ervan. Vooral van het samenwerken met haar niet onaantrekkelijke collega Sam. Maar het verleden weigert haar met rust te laten.

Spannend? Terwijl Grace flirt met Sam, is haar overspelige man achter de schermen bezig haar een loer te draaien.

Fugitive Six

It’s a year since John Smith and the Lorien Garde helped defeat the Mogadorian invasion of Earth.

Now all over the planet teenagers are developing new powers - new Legacies.

But this terrifies everyone else. Those with Legacies are forced to register themselves. They are cast out of families. Hunted. Murdered.

Fugitive Six van Pittacus Lore verschijnt 26 juni, maar de nieuwe ‘Lorien Legacies Reborn’ serie en de voorgaande ‘Lorien Legacies’ reeks bestaan beide uit boeken met titels die een getal bevatten, dus je kunt eigenlijk meteen beginnen met lezen. Start met I Am Number Four en voor je het weet ligt Fugitive Six in de schappen. In deze science fiction roman voor de YA doelgroep moeten zes jongeren met bijzondere gaven een geheime organisatie in hun midden ontmaskeren en ontmantelen.

Spannend? Voor fans van de ‘Darkest Minds’ trilogie van Alexandra Bracken en de ‘Shatter Me’ serie van Tahereh Mafi. Klinkt goed!

A Brief History of Seven Killings

Jamaica, 1976.

Seven gunmen storm Bob Marley’s house, machine guns blazing. The reggae superstar survives, but the gunmen are never caught.

De Man Booker Prize winnaar van 2015 duikt in de roerige periode na deze daad van geweld. Marlon James gooit een wijd net uit en beschrijft de effecten van de gebeurtenis op de decennia daarna, niet alleen in Jamaica, maar ook in de VS. Iedereen komt aan het woord: getuigen, huurmoordenaars, drugsdealers, voetsoldaten, medewerkers van de CIA, journalisten en zelfs geesten. Met A Brief History of Seven Killings creëert James een stukje fictionele geschiedenis dat, als je eenmaal gewend bent aan het patois (Jamaicaanse dialect), keihard binnenkomt.  

Spannend? Hallo, let je op? Een moordaanslag, huurmoordenaars, drugsdealers, geesten… Natúúrlijk is deze roman spannend!

The Emperor of the Eight Islands

I am what I am and what I have always been, a poor soul on a journey.”

The Emperor of the Eight Islands van Lian Hearn verweeft meerdere verhaallijnen met elkaar die elk op zich al een boek hadden kunnen vullen. Een krijgsheer eigent zich het land van zijn dood-gewaande neef toe. Een vader dwingt zijn jongste zoon om afstand te doen van zijn vrouw en haar aan zijn oudere broer te overhandigen. Een vrouw zoekt vijf vaders voor haar kinderen. Een geestelijke bemoeit zich met de troonopvolging. En dit is nog maar het begin van ‘The Tale of Shikanoko’ serie...

Spannend? Er gebeurt zoveel in deze fantasy roman dat je je geen moment verveelt.

Meer tips!

Crime: Forty Acres van Dwayne Alexander Smith | The Thousand Dollar Tan Line van Rob Thomas en Jennifer Graham

Feelgood: The Twelve-Mile Straight van Eleanor Henderson | The Fifteenth Minute van Sarina Bowen

Lit: 4 3 2 1 van Paul Auster | Two Years, Eight Months and Twenty-Eight Nights van Salman Rushdie

SFF: 84K van Claire North | Station Eleven van Emily St. John Mandel

YA: Perfect Ten van L. Philips | Twenty Questions for Gloria van Martyn Bedford

Welk boek ga jij lezen voor deze categorie?



Reacties op: Challenge Category #7: Reading by Numbers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karen McManus

Karen McManus

Karen M. McManus is de auteur van verschillende Young Adult-bestsellers. Haar bo...

Sophie Hannah

Sophie Hannah

Sophie Hannah (1971) is een Britse schrijfster van romans, kinderboeken, poëzie ...

Pittacus Lore

Pittacus Lore

Pittacus Lore is een pseudoniem van het Amerikaanse schrijversduo James Frey en ...