Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Fairytale turned Bad!

op 29 juni 2018 door

De Amerikaanse auteur Christina Henry is bekend van de bestseller 'Black Wing'-serie. Agent of Death Madeline Black heeft een beperkt sociaal leven. Ze heeft als taak om zielen over te brengen naar het hiernamaals en dit slokt al haar tijd op. Haar leven verandert drastisch wanneer er opeens demonen verschijnen. Deze serie bevat alle ingrediënten van dark fantasy. Deze sfeer heeft Henry vervolgens op treffende wijze in haar twisted fairytales doorgevoerd. Met het verschijnen van haar nieuwe boek The Mermaid besloten SciFi & Fantasy clublid Yvette en Reader Annemieke de handen ineen te slaan en de eerdere fairytale boeken van Henry te lezen. 

Geschreven door Yvette en Annemieke.

The Chronicles of Alice

Het klassieke kinderboek Alice in Wonderland van Lewis Carroll is verwerkt in Alice en Red Queen. Deze twee boeken vormen samen 'The Chronicles of Alice'. Het eerste verhaal, dat begint met de ontsnapping van Alice en Hatcher (Mad Hatter) uit een gesticht in de oude stad, draait om de zoektocht naar de Jabberwock. Dit is een wezen vol slechte magie, dat vernietigd moet worden. Maar hoe moet dat, want alle mensen die magische krachten hadden zijn toch uit de stad verdwenen? Niets blijkt minder waar... Tijdens een duistere zoektocht blijkt dat bekende, van oorsprong onschuldige personages zoals het witte konijn en de walrus, helemaal niet zo onschuldig zijn. Het zijn echte slechteriken die meisjes ontvoeren en zelfs op eten. Alice was zelf ooit één van hun slachtoffers. Alleen wist ze ter nauwernood aan het witte konijn te ontsnappen. Tijdens een tocht vol duisternis en gruwelijke gebeurtenissen, groeit de liefde tussen Alice en Hatcher, vallen puzzelstukjes op hun plaats en leren ze beetje bij beetje hun verleden kennen...

Dit verleden vormt het uitgangspunt voor het tweede verhaal, waarin ze op zoek gaan naar de dochter van Hatcher. Tijdens hun zoektocht komen ze in aanraking met reuzen die mensen eten, een goblin die meisjes vermoordt en hun hoofden in de grot hangt en de rode en de witte koningin. Waar in de klassieke versie de rode koningin (ook wel de hartenkoningin genoemd) de slechterik is, lijken in deze versie de rollen omgedraaid. De witte koningin ontvoert namelijk de kinderen uit het dorp. Alice en Hatcher maken plannen om hun te bevrijden, en gaan de strijd aan... 

Wie denkt te genieten van een relatief onschuldig sprookje met her en der een wijze les, komt bedrogen uit.

Most men give a girl a ring, you know, not threaten them with murder

Karakters die veel Alice-fans zullen herkennen, blijken totaal anders en stukken minder betrouwbaar. Wat overblijft is een bloederige, bijna horror-achtige versie die het oorspronkelijke verhaal op zijn grondvesten laat schudden.  

Lost Boy

Wie heeft er vroeger niet gedroomd over naar Neverland vliegen met Peter Pan? De altijd jeugdige jongen met zijn groene pakje en zijn ondeugende lach die je laat vliegen als je “happy thoughts” hebt. Vergeet die vreugde maar in deze alternatieve, hele donkere versie van Peter Pan. Het boek verschuift nu in zijn geheel van kindersprookje naar volwassen en grimmige fictie met een brute twist. Het eiland is geen vrolijk eiland, maar gruwelijk met veelogige monsters, piraten, gevechtsarena’s en een gewiekste leider.

Kapitein Haak heeft in dit verhaal nog geen haak. Hij heet Jamie en is nog een jonge jongen. We bekijken alles door de ogen van Jamie zelf: het ware verhaal en hoe hij Kapitein Haak is geworden. Jamie zorgt voor de kleine lost boys op het eiland en neemt de rol van volwassene op zich. Hij is nog steeds de bad guy, maar alleen in de ogen van Peter Pan. Peter wil zelf namelijk de held zijn en dat gaat ten koste van anderen. Als hij niet krijgt wat hij wil, zet hij alles in het werk om te zorgen dat het wel gebeurt. Jamie verandert van oudste eilandbewoner en eerste vriend van Peter naar een volwassen en oude vijand.

Ben je fan van de Disney of de versie van J.M. Barrie, dan zal je ruw wakker worden geschud en wellicht een licht traumaatje opdoen.

Every drop of spilled blood only made him lighter, gave him the freedom to fly.

Weg zijn alle nostalgische gevoelens van vroeger, weg is alle magie en dromerige fantasie van reisjes naar Nooitgedachteilanden. Deze versie is voor als je houdt van moord, gekte, geweld en verrassende plottwisten. Nu leer je de echte Peter Pan kennen, de enige echte Lost Boy.

Niets is wat het lijkt in twisted fairytales

Half juni verscheen het nieuwste boek van Henry. Van de fairytale The Mermaid verwacht je wellicht dat het opnieuw gaat om een duistere, lugubere versie. Wie op zoek is naar een 'Fairytale turned Bad' moeten we teleurstellen. Het blijkt hier te gaan om een historisch sprookje, zonder bloederige en horror-achtige scenes, over een zeemeermin die de zee verlaat voor de liefde. Een verhaal dat de sprookjes fan wellicht doet denken aan het verhaal van de Kleine Zeemeermin, maar dat een geheel eigen twist lijkt te bevatten.  

Heb jij The Mermaid op je TBR lijst staan? Of misschien zelfs al gelezen? Of houd je het toch liever bij de donkere fairytale versies van Henry? Laat het ons weten.  



Reacties op: Fairytale turned Bad!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Christina Henry

Christina Henry

Christina Henry is de auteur van verschillende sprookjeshervertellingen, zoals A...