Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Favorite Quotes

op 09 april 2018 door

Met regelmaat zijn er mooie quotes in boeken te vinden. De ene vliegt het ene oor in en het andere weer snel uit, maar een ander blijft nog even hangen. Sommige quotes laten je zelfs nooit meer los. De Readers graven diep in hun geheugen om hun meest memorabele quotes voor jullie op te zoeken.

Sylvia:

'I'll think of it tomorrow, at Tara. I can stand it then. Tomorrow, I'll think of some way to get him back. After all, tomorrow is another day'. 
Margareth Mitchell, Gone with the Wind

Dit zegt Scarlett O’Hara aan het einde van Gone with the Wind van Margaret Mitchell als ze haar grote liefde, Rhett Butler, kwijtraakt. Met ‘tomorrow is another day’ bedoelt ze niet dat er morgen weer een dag is dus dat ze het wel kan uitstellen tot morgen. Ze bedoelt wat vandaag niet lukt, gaat morgen echt wél lukken want ze is vastbesloten.

In 1991 heeft Alexandra Ripley een vervolg geschreven over Gone with the Wind (1936): Scarlett. In 2007 is er ook nog een navertelling van Gone with the Wind verschenen van de hand van Donald McCaig, maar dan vanuit het perspectief van Rhett Butler: Rhett Butler's people.

Yvonne:

'People said Ove saw the world in black and white. But she was color. All the color she had'.
- Fredrik Backman, A Man Called Ove

Wie het boek heeft gelezen, ziet meteen dat dit een quote is uit A Man Called Ove. Fredrik Backman vertelt het emotionele verhaal over Ove. Ove is een oude grompot en dat is nog maar zacht uitgedrukt. Hij houdt van zwart of wit, goed of kwaad, fout of juist. Grijze gebieden kent hij niet. Mannen moeten werken en weten wat ze doen. En bovenal... Een Saab rijden.

De quote is de plaats in het boek waar mijn hart in ontelbaar veel stukjes brak. Heel bijzonder, want de eerste keer dat ik het boek las, heb ik het weer weggelegd. Ik kon er niet door komen. De tweede keer vertoonde mijn (uiteraard keiharde) schild wat barstjes en heb ik met natte ooghoeken verder gelezen. De derde keer dat ik het boek las, brak mijn hart en heb ik als een klein kind zitten huilen. Ik ben nu al bang wat de volgende re-read met me gaat doen! Waarom precies weet ik niet, want ik voel geen verwantschap met Ove en ik heb ook nooit zulke mensen om mij heen gehad. Wellicht de combinatie van schrijfstijl, medeleven en begrip. Wat een pracht van een boek, ik kan 'm werkelijk nog wel honderd keer lezen.

Onno

'Tot mijn hebbantijd heb ik me nooit met quotes bezig gehouden'.
- Onno van Rijen

Dat was de eerste gedachte en reactie op de vraag om aan te geven welke quote mij aanspreekt. Die gedachte was meteen een toepasselijke quote, want ik had in het verleden nooit aandacht besteed aan quotes. Uiteraard kende ik het fenomeen, maar wat moest ik ermee? Sinds ik een enthousiast Hebbanner ben, kan ik niet om quotes heen en gebruik ik ze meer dan eens als ik ergens iets over schrijf. Doorgaans pluk ik ze dan uit boeken die ik lees. Ik let nu ook op mooie quotes; ik houd vooral van aansprekende en humoristische quotes. Zo is "So many books, so little time". van Frank Zappa van de overigens niet door mij gewaardeerde Mothers of Invention een quote die ik zelf ook al meermaals bezigde zonder te weten dat het een quote van Zappa was. En nu het toch over boeken gaat, mag deze quote van Jane Austen er ook zijn: "The person, be it gentleman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.".

e1348e3ec05bb9c93ff94a583a5e11f5.jpg



 
Lieke

'Not all those who wander are lost'.
- J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring

Dat is de tweede regel van het gedicht ‘All that is gold does not glitter’ - geschreven door Bilbo in het boek - en het gedicht gaat over Aragorn, die er niet bijzonder indrukwekkend uitziet maar dat dus wel is. Schijn bedriegt, is de boodschap. Ik trek het altijd breder zodat de betekenis neerkomt op ‘niet iedereen die dwaalt, is verloren.’ Een jaar of tien geleden voelde ik me nogal een loser omdat ik er maar niet in slaagde om de juiste opleiding te kiezen en af te ronden en die quote gaf me toen moed. Ik heb zelfs overwogen om hem te vertalen naar het Quenya (een Elventaal bedacht door Tolkien) en er een tatoeage van te laten zetten, maar dat heb ik uiteindelijk maar niet gedaan. In mijn gedachten zag ik al doemscenario's voor me waarin de quote verkeerd vertaald zou worden en er iets heel anders voor de rest van mijn leven op mijn rug zou staan, haha. Plus, het zetten van de eerste was al niet super fun. Ik heb geen haast om die ervaring te herhalen. Misschien ooit...

Lotte

'No one can make you feel inferior without your consent'.
- Eleanor Roosevelt, This Is My Life

"Nothing’s worse than a story without an end". Deze quote komt uit The Bone SeasonAls lezer viel deze quote me meteen op omdat het een waarheid is als een koe. Niets is erger dan een verhaal zonder einde. Wat is er bijvoorbeeld erger dan een jaar moeten wachten op het volgende deel uit je favoriete serie?

Mijn echte voorkeur gaat echter uit naar een quote van Eleanor Roosevelt. In haar boek This Is My Life schreef zij: "No one can make you feel inferior without your consent". Ik vind dit een heel mooie quote. Het zou voor iedereen waarheid moeten zijn. Helaas is dat niet altijd zo. Toen ik dit ene zinnetje las, werd het een doel om er ook echt waarheid van te maken. Waar ik vroeger bijna niets durfde, kom ik nu steeds meer voor mezelf op. En daar ben ik trots op.

Dorien

'Life is not like a watch or clock, something that can be constructed and then wound for the first time, set in motion. There is no beginning: we are always in the middle.'

'Humans and stories need each other. We tell them, but they tell us too. We all need a path, and stories can sometimes usher us back to it.'
- Michael Marshall Smith, Hannah Green and Her Unfeasibly Mundane Existence

Een favoriete quote? Oef, dat is moeilijk. Het boek waar ik die quote uit ga kiezen is dan weer niet zo moeilijk. Toen de vraag gesteld werd, moest ik gelijk aan één boek denken; Hannah Green and Her Unfeasibly Mundane Existence van Michael Marshall Smith. En eigenlijk is dat raar, want het was nou niet bepaald mijn favoriete boek. Het gaat over Hannah die in haar leven op het pad van de duivel komt. Maar de duivel is niet het soort figuur dat je zou verwachten. Wil je weten hoe ik precies over dit boek denk? Dat lees je hier in de buddyread die ik deed met Karin.

Maar waarom dan toch een quote uit dit boek? Simpel. De verteller stapt af en toe uit het verhaal om overkoepelend wat te vertellen over hoe hij op dit verhaal kwam. En juist in deze stukjes gingen een hoop charmante vergelijkingen schuil. Vergelijkingen tussen verhalen, schrijven, tijd en het leven.

Inge

'It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.'
- Jane Austen, Pride and Prejudice

Met deze onvergetelijke zin opent Jane Austen pardoes haar roman Pride and Prejudice. De perfecte eerste zin, waarin alles al doorklinkt: de droogkomische openingsdialoog tussen Mrs. Bennet, onstuitbare moeder van vijf huwbare dochters, en haar man, die zich niet wil laten overtuigen van de juistheid van deze bewering; de verwikkelingen in deze classic onder de romans waarin alles draait om het vinden van de juiste partner; en het basisgegeven van die tijd, dat je als meisje zonder eigen inkomen een bemiddelde man moest zien te bemachtigen als je in enige welstand wilde leven.
Ha! De tijden zijn veranderd, althans, dat hoop je dan. Maar het blijft een steeds terugkerend thema. Hoe vind je de ware Jacob, ondanks alle obstakels op het pad des levens.

Kayla

'I'm pretty good at being me,' I said. 'I've had all these years to practice--I hardly ever get it wrong
these days.'
- Brandon Sanderson, Firefight

Een favoriete quote? Ach, ik heb zowat na elk boek een andere. Mijn huidige favoriete quote komt uit het boek Firefight van Brandon Sanderson. Dit boek is het tweede deel van 'The Reckoners'. De hoofdpersoon, David, vecht tegen de epics - kwaadaardige mensen met superkrachten. David is een impulsieve jongen, wat hem nogal eens in de problemen brengt. Hij bedenkt de mooiste metaforen, maar de quote die ik het mooiste vond ik toch bovenstaande.

Hij zegt het als een grap, maar ik bedacht me dat er wel een zekere kern van waarheid inzit. Wie je bent en wie je wilt zijn, bepaal je over tijd. Je probeert het een, doet het ander en daarbij maak je fouten, maar uiteindelijk kom je uit bij wie je daadwerkelijk bent en dan maak je nauwelijks nog fouten.

Annemieke

'Go outside... amidst the simple beauty of nature... and know that as long as places like this exist, there will be comfort for every sorrow, whatever the circumstances may be.'
- Anne Frank, The Diary of Anne Frank

Ik ben een groot fan van quotes, niet specifiek uit boeken. Mijn mobiele telefoon vult zich gedurende de maand telkens weer met quotes (al dan niet uit boeken) en ook in mijn Bullet Journal nemen ze een belangrijke plaats in. I'm a sucker for quotes, I just can't help it. En ik moet bekennen, mijn favoriete quote komt niet ééns uit een boek.

Maar als ik kijk naar quotes uit boeken zijn er een paar die me bij blijven, om verschillende redenen.
Met name Anne Frank springt er uit en juist in de Engelse vertaling van haar tekst. Haar positieve kijk, die kracht en vertrouwen met zich mee brengt, is belangrijk om vast te houden. Het is een reminder voor het zien van het goede en het mooie, ook als het leven even wat minder mooi of gemakkelijk is.

b26e8009b6fc76279cf98d9e546e9c5b.jpg

 
Karin
*pas op: spoiler als je deel 7 van de reeks nog niet gelezen hebt!*

'After all this time?'
'Always'.
- J.K. Rowling, Harry Potter and The Deathly Hallows

Ik hou van quotes en vind het moeilijk om er maar één uit te lichten. Een van de eerste artikelen dat ik voor de Hebban Readers schreef was een verzameling van quotes van John Green. In zijn boeken zijn echt pareltjes te vinden. Toch is mijn keuze nu op een quote van een andere auteur gevallen. Namelijk van J.K. Rowling uit Harry Potter and the Deathly HallowsHarry leert naar het einde toe meer over Snape en zijn loyaliteiten door een herinnering van Snape. In de herinnering zijn Snape en Dumbledore in gesprek over zijn liefde en toewijding voor Lily Potter, ook al is ze al jaren overleden.

Ik vind het zo’n prachtige quote! Vooral omdat je als lezer de hele reeks Snape ontzettend gaat haten, zeker na deel 6… En dan is het heerlijk om ook iets te lezen over Snape wat niet slecht is, maar juist kwetsbaar en zo lief. Daarom is dit toch echt wel mijn favoriete quote!

Welke quote staat jou heel dicht bij het hart? Vertel het ons in de comments, wij zijn erg nieuwsgierig.



Reacties op: Favorite Quotes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman (1981) is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest be...

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Samantha Shannon

Samantha Shannon

De Engelse auteur Samantha Shannon (Hammersmith, Londen, 1991) groeide op in Lon...