Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Film Friday: About Books

op 11 mei 2018 door

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? In de reading challenge van dit jaar zit namelijk een categorie waarvan onze harten sneller gaan kloppen: lees een boek over boeken. Het is als lezer gewoon heerlijk om een dubbele dosis van je favoriete ding te scoren. Films over boeken horen ook thuis in het rijtje van dingen waar de Readers heel blij van worden, dus speciaal voor jullie presenteren we een aantal films die gegarandeerd zorgen voor een verhoogde hartslag!

Door Lieke

In theatres now

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

To give them hope, she must tell their story.

Guernsey en Jersey zijn de enige twee eilanden onder de Britse kroon die ingenomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1946 ontvangt de jonge auteur Juliet Ashton een brief van een lid van een leesclub op Guernsey. Ze vat het plan op om een roman te schrijven over de ervaringen van de leesclub-leden ten tijde van de Duitse bezetting. Als ze aankomt op het eiland blijkt dat er tijdens de oorlog iets gebeurd is met de vrouw die de club heeft opgericht. De rest van de leden wil of kan niet vertellen wat haar is overkomen, dus gaat Juliet op onderzoek uit. Deze film, met Lily James en onze eigen Michiel Huisman, draait nu in de bioscoop, dus wacht niet te lang als je hem wilt zien!

Over boeken? Een schrijfster (ding!) wil een boek schrijven (ding!) over een leesclub (ding!). En de film is gebaseerd op de briefroman The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society van Mary Ann Shaffer en Annie Barrows. Ding!

Coming soon(ish)

Book Club

The next chapter is always the best.

Deze feelgood komedie, met o.a. Diane Keaton en Candice Bergen, verschijnt deze maand in de bioscoop in de VS. Vier vriendinnen lezen samen Fifty Shades of Grey voor hun maandelijkse leesclub. Dit doet nogal wat stof opwaaien. Binnen de kortste keren zijn ze allemaal volop aan het daten of proberen ze hun relatie nieuw leven in te blazen aan de hand van het bekende boek.

Over boeken? Fifty Shades of Grey van E.L. James staat centraal in de film (ding!). Het wordt gelezen, er wordt geschokt en/of opgewonden op gereageerd en er worden grappen over gemaakt. Als de douane het boek aantreft in de bagage van een van de personages dan ontkent ze in alle toonaarden dat het van haar is. Alsof het een zak cocaïne betreft.

Fahrenheit 451

Knowledge is a dangerous thing.

Van een hele andere orde is de science fiction film Fahrenheit 451. Guy Montag is een brandweerman die geen branden blust, maar ze juist aansteekt. Het is namelijk verboden om boeken te bezitten. Als ze toch gevonden worden dan gaan ze meteen op de brandstapel. Het geweten van Guy begint echter op te spelen. Is zijn roeping wel zo nobel? Wat staat er in die boeken waardoor ze zo’n gevaar vormen voor de samenleving? Deze film, die deze maand in première gaat op HBO, bevat rollen van o.a. Michael B. Jordan en Michael Shannon.

Over boeken? Het wemelt van de literatuur (ding!) in deze film, aangezien het gaat over een extreme vorm van censuur. Specifieke boeken die aan bod komen, zijn The Complete Stories van Franz Kafka, waarvan de hoofdpersoon een exemplaar in zijn handen krijgt gedrukt om te bewijzen dat boeken alleen maar waanzin bevatten, en Notes from Underground van Dostojevski, dat hij later leest. Deze productie is een verfilming van de gelijknamige dystopische roman, Fahrenheit 451, van Ray Bradbury. De titel verwijst naar “the temperature at which book-paper catches fire”, volgens Bradbury.

Can You Ever Forgive Me?

Her greatest work will be her biggest crime.

Een in de vergetelheid geraakte, alcoholistische schrijfster die in financiële problemen zit, stuit in een bibliotheekboek op een gesigneerde brief van actrice Fanny Brice. Ze neemt hem mee, maar als ze hem wil verkopen dan blijkt de brief niet interessant genoeg te zijn om veel op te brengen. Ten einde raad, voegt ze er zelf een pakkend postscriptum (ps.) aan toe. Nu is de brief opeens een smak geld waard. Eenmaal begonnen met de fraude, weet ze niet meer van ophouden. Ze vervalst en steelt de ene na de andere brief van bekende acteurs en auteurs. Helaas wordt de argwaan van de kopers al snel gewekt. Met Melissa McCarthy en Richard E. Grant.

Over boeken? Een gesjeesde auteur (ding!) die brieven ‘verbetert’ van o.a. andere auteurs (ding!) door er wat bij te tikken? Goed genoeg voor mij! Er staat zelfs zo’n prachtige, oude typemachine op de filmposter. De film is gebaseerd op de memoires – ook genaamd Can You Ever Forgive Me? - van Lee Israel, geschreven nadat ze door de mand gevallen was.

Bonus!

Christopher Robin

A new adventure with an old friend.

Als mega Winnie the Pooh fan, kan ik jullie deze Disney film – ondanks zijn twijfelachtige status als film over boeken – natuurlijk niet onthouden! De volwassen Christopher Robin heeft een drukke baan en heeft weinig tijd voor zijn gezin. Dan duikt Winnie the Pooh weer op om hem om hulp te vragen bij het zoeken naar Teigetje, Konijn, Knorretje en zijn andere vrienden. En om Christopher te herinneren aan wat er echt belangrijk is in het leven. Met Ewan McGregor als Christopher Robin.

Over boeken? Christopher Robin leunt op de kennis van het publiek over de geliefde boeken van A.A. Milne (ding!) en heeft het uiterlijk van de figuren deze keer niet gebaseerd op de dikke, vrolijke Disney beer, maar op de originele illustraties van E.H. Shepard (ding!).

Welke film over boeken is jouw favoriet?



Reacties op: Film Friday: About Books

Meer informatie

Gerelateerd