Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Film Friday: Everything Everything

op 01 februari 2019 door

Schrijfster Nicola Yoon maakte haar debuut met Everything Everything. Een #1 New York Times bestseller debuut, dat ruim 8 maanden genoteerd stond in de NYT Bestsellers list. Een veelbelovend verhaal dat in 2017 verfilmd werd door Warner Bros Pictures. Goede kritieken voor zowel de film als het boek die mij als liefhebber van boeken nieuwsgierig maakten naar beide. Ook zo benieuwd naar het boek en/ of de film? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong 

Everything Everything vertelt het verhaal van Maddie. Een meisje dat door haar ziekte (SCID) allergisch is voor de wereld om haar heen. En dus kan Maddie nooit het huis verlaten. Het is haar enige kans om te overleven. Ze vult haar tijd met het lezen en recenseren van boeken, het bouwen van modellen en het kijken van films. Haar liefde voor boeken is er een die overduidelijk terugkomt in zowel het boek als de film. Met name Le Petit Prince speelt een belangrijke rol.

Maddie heeft een prima leven tot dat, naast haar een jongen genaamd Olly komt wonen. Olly is een bijzondere jongen die het thuis zeker niet altijd makkelijk heeft. Zijn vader drinkt te veel en kan agressief zijn. Ondanks het lastige leven dat hij zelf heeft en de beperkingen van Maddie, geeft Olly niet op. Hij blijft contact met haar zoeken en zo ontstaat een bijzondere band. Uiteindelijk krijgt Maddie haar verpleegster zo ver dat hij op bezoek mag komen. Het begin van een liefde die aan regels en onmogelijkheden gebonden is.

Wanneer Maddie ziet hoe Olly zijn vader tegen Olly tekeer gaat, maakt ze zich zo'n zorgen dat ze, zonder erbij na te denken, naar buiten rent met gevaar voor eigen leven. Dit tot grote schrik van haar moeder, die besluit het contact tussen Maddie en Olly vanaf dat moment tegen te houden. Maar Maddie wil leven en neemt een schrikbarend besluit! Zonder haar moeder op de hoogte te brengen, boekt ze twee tickets naar Hawaï. Samen met Olly gaat ze de zee bekijken en geniet ze van haar reis. Maar dan wordt Maddie ziek...

Zal Maddie weten te herstellen? Wat betekent dit voor het avontuur van Olly en Maddie? Zal hun liefde stand houden nu deze Maddie bijna haar leven heeft gekost? Is Maddie echt zo ziek als ze zelf denkt?

Oordeel

Het boek is op en top Young Adult, waarbij de tekeningen in het boek, die ogen alsof Maddie ze zelf gemaakt zou kunnen hebben een waardevolle aanvulling zijn. Ook de online contacten zijn op een 'online' manier weergegeven. Als lezer moet je er zelf wellicht even aan wennen. Het boek voelt met momenten meer als een strip dan als een boek aan en zal mede daardoor niet iedere lezer aanspreken. 

Regisseur Stella Meghie is er in geslaagd juist deze momenten goed op te vangen in de film, door het voor te laten komen alsof het momenten zijn die echt gebeuren wordt de kijker meer deelgenoot van wat dit met Maddie en Olly doet. Iets wat in het boek soms leek te ontbreken.

De film bevat eigenlijk alle relevante stukken uit het boek. Tijdens het kijken heb je als lezer geen moment het gevoel dat je belangrijke informatie uit het boek mist - zoals zo vaak wel het geval is bij het kijken van een boekverfilming. Olly zijn privésituatie speelt weliswaar een grotere rol in het boek, maar blijkt ook in de film voldoende uitgewerkt om te begrijpen hoe het er thuis aan toe gaat...

Naar verwachting zal de film geen irritaties op roepen voor de liefhebbers van het boek, doordat het een behoorlijk compleet verhaal bevat. Tegelijkertijd zal de film, net als ook het boek niet iedereen aanspreken. Ik vond het boek en de film prima, al vermoed ik dat voor beiden zal gelden dat het het sterkste is wanneer je niet bekend bent met de uitkomst.

Als liefhebber van boeken zou ik het boek zonder twijfel de voorkeur geven. Maar als je niet houdt van tekeningetjes en dergelijke in je verhaal kun je beter voor de film gaan. Beiden biedt een overkill van een verhaal dat, als je eenmaal weet wat de uitkomst is, overduidelijk aan kracht verliest.

Hebben jullie Everything Everything gelezen? Of gekeken? Laat ons weten wat je er van vindt. Reacties op: Film Friday: Everything Everything

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nicola Yoon

Nicola Yoon

Nicola Yoon groeide op in Jamaica en Brooklyn, New York. Tegenwoordig woont ze m...

Gesponsorde boeken