Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Film Friday: IT

op 05 januari 2018 door

De donkere dagen zijn weer aangebroken. 's Avonds haast iedereen zich naar huis om voor het donker binnen te zijn. Zodra we eenmaal veilig binnen zijn, kruipen we graag met een goed boek op de bank. Het liefst een boek waar je lekker bij kan griezelen. Een boek dat hiervoor in aanmerking komt is IT van Stephen King. In deze Film Friday vergelijkt Reader Kayla het boek met de miniserie uit 1990.

"I'm every nightmare you've ever had. I'm your worst dream come true. I'm everything you ever were afraid of."

Het boek is in 1986 uitgebracht door horror auteur Stephen King. Het verhaal speelt zich af in het plaatsje Derry in de Verenigde Staten. In het eerste hoofdstuk lees je hoe de zesjarige George Denbrough samen met zijn broer, 'Stuttering' Bill, een papieren boot maakt. Het heeft flink gestormd de afgelopen dagen en Georgie is het zat om binnen te zitten. Nadat de boot is ingesmeerd met paraffine om hem waterdicht te maken, gaat George naar buiten. Er stroomt veel water door de straten en de boot drijft langs de stoeprand totdat die in een afvoerput verdwijnt. Verdrietig om zijn verlies wil George naar huis terugkeren, wanneer hij een stem uit de riolering hoort komen. Er verschijnt een clown in de put, die zijn boot aan hem terug wil geven. Als George de boot wil aannemen, verandert de clown van vorm en wordt George gedood. De dood van George brengt alles in beweging. Zijn broer zint op wraak. Samen met zes andere kinderen, met wie hij The Losers vormt, gaat hij de strijd aan met IT. Het perspectief in het boek wisselt tussen de personages, maar verspringt ook in tijd. Een deel van het verhaal speelt zich af in de kindertijd van The Losers en een deel wanneer ze volwassen zijn en opnieuw de strijd met IT aan moeten gaan. Het wisselende persectief zorgt ervoor dat de lezer lange tijd onwetend blijft, wat het verhaal spannend houdt.

5382871366fa3e3cf4ae8bc6932cc1fb.jpg

"'They float,' the thing in the drain crooned in a clotted, chuckling voice. It held George’s arm in its thick and wormy grip, it pulled George toward that terrible darkness where the water rushed and roared and bellowed as it bore its cargo of storm debris toward the sea. George craned his neck away from that final blackness and began to scream into the rain, to scream mindlessly into the white autumn sky which curved above Derry on that day in the fall of 1957."

De miniserie, die in 1990 door Tommy Lee Wallace is geregisseerd,  is een goede poging om het boek te verfilmen. Ook de film wisselt tussen de kindertijd en de latere jaren van The Losers. Ondanks dat de serie in totaal meer dan drie uur duurt, hebben ze veel details weg moeten laten en zijn sommige details aangepast. Zo hebben ze in de film de liefde van Ben voor de bibliotheek niet kunnen weergeven, of de schuld die Bill voelt na het verlies van zijn jongere broertje.

De serie, die eerst zo een acht tot tien uur zou duren, heeft veel scènes achterwegen moeten laten. Niet alleen omdat ze te weinig tijd hadden, maar ook doordat er een limiet aan gore-factor was opgelegd. Sommige scènes waren te gruwelijk om te verfilmen. Desondanks hebben ze de belangrijke punten van het verhaal wel weten te neer te zetten: een moordzuchtige, niet menselijke clown, een groepje buitenbeentjes dat bevriend raakt en uit die vriendschap een enorme kracht weet te putten en een stadje waar iedereen zijn best doet om de problemen te negeren. Tim Curry speelt zijn rol als Pennywise the Dancing Clown heel goed, zelfs zo goed dat de andere spelers hem uit de weg gingen tijdens het filmen.

Het oordeel:

f4f55e1664a3ebbed05c53e57d8e8177.pngIk heb enorm genoten van de film, maar toch is het boek voor mij een duidelijke winnaar. Het boek geeft veel meer informatie over de achtergrond van de stad, de kinderen, maar ook over IT zelf. Stephen King is een zeer getalenteerde auteur, die overal in het verhaal verbintenissen legt. Zo is Eddie een keer op de vlucht voor Henry en de andere pestkoppen, wanneer hij in botsing komt met een peuter. Deze peuter zal opgroeien tot de vader van één van de kinderen die 30 jaar later ten prooi valt aan IT. Deze details zijn onmogelijk om te verfilmen, maar ze maken het boek wel extra goed. Ik geef het boek 4 sterren. Ondanks dat alle details het boek zo speciaal maken, wordt het soms ook een beetje langdradig. De film komt er vanaf met een goede 3,5 sterren.

Doe je dit jaar ook mee aan de Hebban Reading Challenge? IT heeft 1376(!!) bladzijdes en is dus een goede kandidaat voor Challenge Categorie #1 - Lees een dik boek.

Hebben jullie ook het boek gelezen en/of de serie gezien? Welke is jullie favoriet? En wat vonden jullie van de nieuwe film die in 2017 is uitgebracht?



Reacties op: Film Friday: IT

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...