Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Film Friday: Mary Poppins

op 12 juli 2019 door

Mary Poppins is bij menig Disney-liefhebber bekend. Het wel heel bijzondere kindermeisje, dat zonder twijfel herkenbaar is door haar blauwe jas, bloesje, opgestoken donkere haren en haar hoed. In 1964 kwam er een film uit gebaseerd op de boeken van schrijfster P.L. Travers. Echter wie de boeken gelezen heeft en de film gezien heeft, weet dat de film niet puur gebaseerd is op het eerste boek, maar op de verschillende boeken die over Mary Poppins verschenen zijn. Dit terwijl je misschien zou verwachten (helemaal nu er inmiddels een tweede film over Mary Poppins verschenen is) dat het eerste boek het verhaal zou vertellen dat bij zo velen bekend is dankzij de eerste film.

Door Annemieke de Jong

Een film kon nooit zo goed worden als het boek, dat was de mening van Mary Poppins - schrijfster P.L. Travers. En dus heeft het Disney aardig wat moeite gekost om de rechten van de boekenreeks over Mary Poppins te krijgen. Want waar Disney al in 1938 probeerde om de filmrechten te krijgen, stemde Travers hiermee pas in 1961 in met de voorwaarde dat zij controle op het script uit mocht oefenen om de personages zo te laten blijven, zoals ze ze bedoeld had. Onderhandelingen die overigens terug te vinden zijn in de film Saving Mr. Banks, eveneens van Disney, die verschenen is in 2013.

Herkenbare scenes zoals het moment waarop Mary Poppins samen met Jane en Micheal Banks in een straat-schilderij van Bert verdwijnen, het duivenvrouwtje en het zweven door lachgas (compleet met meubilair) samen met de oom van Mary Poppins zijn - gelukkig voor de liefhebber - ook heerlijk terug te vinden in het boek. Echter lang niet altijd in dezelfde vorm. Dit zorgt ervoor dat de lezer van het boek, die van kinds af aan vertrouwd is met de film af en toe verbaasd zal zijn.

De bekende scene op de daken van Londen is er één die je als lezer niet terug zal vinden - in ieder geval niet in Mary Poppins. The Original Story. De rol van het geliefde personage Bert - destijds vertolkt door Dick van Dyke - is sowieso tot een minimum beperkt in het eerste deel van Mary Poppins. Iets wat ik als liefhebber van dit karakter en zijn vrolijke uitstraling spijtig vond. Tegelijkertijd nodigt het me uit om de overige delen te lezen en zo, de Bert in de boeken beter te leren kennen. En een link naar Supercalifragilisticexpialidocious ontbreekt ook in het boek.

En waar Mary Poppins in de film overduidelijk langs komt om de ouders van Jane en Micheal in te laten zien dat ze meer tijd aan hun kinderen zouden mogen besteden, komt deze boodschap in het boek niet direct naar voren. Maar ondanks dat verdwijnt ze toch op het afgesproken moment, namelijk als de wind verandert.

Tegelijkertijd biedt het boek tal van magische ervaringen voor de Banks-kinderen, die je - als je alleen de film kijkt - nooit te weten zou komen over de bijzondere personage die Mary Poppins is. Want wat gebeurt er in een dierentuin na sluitingstijd - helemaal op de verjaardag van Mary Poppins? Wie zijn de sterren die boven aan de lucht staan en waar we naar kijken voor we naar bed gaan? En hoe bijzonder zijn kinderen - tot hun eerste verjaardag? Maar vooral hoe bijzonder maakt dat Mary Poppins?

Oordeel

Al hebben het boek en de film - in zijn basis - dezelfde verhaallijn en dezelfde personages. Tegelijkertijd is het bijna onmogelijk om een vergelijking te maken tussen het boek en de film. Waarschijnlijk zou je - om een goede vergelijking te maken - de hele Mary Poppins serie moeten lezen. 

Desalniettemin hebben beiden een magisch karakter, een bijzondere les en laten ze je als lezer of als kijker enorm genieten van een bijzondere wereld met een wel heel bijzonder kindermeisje. 

Het is echter moeilijk om - tijdens het lezen van het eerste boek - dit verhaal los te zien van de film. Zeker wanneer je bent opgegroeit met en liefhebber bent van de film en deze al sinds je jeugd in je hart meedraagt. Iets wat in het begin misschien even wat tijd zal kosten voor de lezer. Tegelijkertijd zou ik geen van beiden willen missen.

De film is en blijft prachtig en is een absolute aanrader. En voor het boek geldt eigenlijk hetzelfde. Het enige pluspunt van het boek, ten opzichte van de film is dat er nog meer is om van te genieten!

Kunnen jullie ook zo genieten van Mary Poppins? Hebben jullie zo wel het boek gelezen als de film gezien, laat ons weten waar jouw voorkeur naar uitgaat.



Reacties op: Film Friday: Mary Poppins

Meer informatie

Gerelateerd

Over

P.L. Travers

P.L. Travers

Pamela Lyndon Travers, geboren als Helen Lyndon Goff was een Australisch schrijf...