Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lijstje: 5 inspirerende zelfhulpboeken

op 30 december 2019 door

Het nieuwe jaar staat voor de deur, tijd voor goede voornemens! Dit is het moment om te reflecteren over je leven en te bedenken wat je wil verbeteren. Heb je een steuntje in de rug nodig om je voornemens te formuleren? Wij helpen je met dit lijstje vol leuke zelfhulpboeken!

Readers Karin en Lieke hebben dit lijstje samengesteld met vijf zelfhulpboeken waar ze zelf iets uit geleerd hebben. Karin las It’s Not OK To Feel Blue (And Other Lies), You’re a Badass en The Subtle Art of Not Giving a F*ck. Lieke las Happier at Home en The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k. Benieuwd naar deze boeken? Lees dan verder!

18321161ce17c091ec003a30dc1b778e.png

It’s Not OK To Feel Blue (And Other Lies) 

'Wat betekent mentale gezondheid voor jou?' Dat vroeg Scarlett Curtis aan meer dan 70 mensen (actrices, journalisten en politici) en bundelde hun inzendingen. De inzendingen zijn heel divers in lengte, toon, schrijfstijl en diepgang. Zanger Sam Smith heeft bijvoorbeeld een songtekst geschreven, actrice Emilia Clark schrijft in een essay over haar herstel na haar 2 hersenbloedingen en komiek Jessie Cave maakt een korte strip.

Scarlett Curtis wil met It’s Not OK To Feel Blue (And Other Lies) vooral laten weten dat het goed is als mensen praten over hun mentale gezondheid. Meerdere essays bevatten ook tips wat je kunt doen als je je even niet oké voelt.

Ideaal voor: mensen die te streng voor zichzelf zijn.

"So this book is not just a book – it is a SHOUT, a scream into the void that lets everyone know they are not alone. This book is a safety net, showing young people that what they’re going through isn’t something to be afraid of."



02d25a87368a4bdd8bfe87d5e84f47f1.png

You’re a Badass

De titel is in ieder geval al lekker activerend. Dit boek is geschreven door Jen Sincero, die je wil adviseren om meer uit je leven te halen. Met hoofdstukken zoals ‘My Subconscious Made Me Do It’, ‘Your Brain is a Bitch’ en ‘Fear is for Suckers’ weet Sincero op een grappige manier je bewust te maken van de keuzes die je maakt en hoe je je leven kan inrichten hoe jij het echt wil.

 Ze geeft het advies in combinatie met anekdotes en mooie quotes. Het boek is gelukkig niet te zweverig en weet de lezer echt te motiveren. Inmiddels is het al in elf landen vertaald en voor de liefhebber is er ook een Nederlandse vertaling.

Ideaal voor: mensen die meer uit hun leven willen halen.

“It’s just as easy to believe we’re awesome as it is to believe we’re giant sucking things.”



56dab2582797dce45509e28b3dd7a9c3.png

The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Weer een boek met een nogal opvallende titel! Dit humoristische zelfhulpboek levert vooral de boodschap dat je niet te veel bezig moet zijn met wat je allemaal wilt verbeteren, want daar wordt je alleen maar ongelukkig van. Omdat je bezig bent met iets wat ontbreekt, benadruk je het als tekortkoming. Auteur Mark Manson adviseert om kritisch na te denken waar je echt omgeeft en illustreert de onderwerpen met persoonlijke ervaringen. 

Ideaal voor: mensen die te veel doelen hebben en niet kunnen prioritiseren.

“Who you are is defined by what you’re willing to struggle for.”



df0dd22fdcfbc5f4416d7c129e73ab94.png

Happier at Home

The Happiness Project is waarschijnlijk het bekendste en populairste boek van Gretchen Rubin. Tegendraads als ik ben, heb ik die dus niet gelezen maar wel de opvolger: Happier at Home. Zoals de meeste zelfhulpboeken trapt het een aantal open deuren in - maak meer tijd voor je geliefden, doe dingen die je leuk vindt en geniet daar bewust van etc. - maar wat Rubin vooral laat zien, is dat het eigenlijk betrekkelijk eenvoudig is om een zekere mate van geluk te cultiveren. Activiteiten en klusjes die je normaal haastig en misschien zelfs ietwat geïrriteerd uitvoert, leveren je veel meer vreugde op als je ze met aandacht en een goed humeur doet. Zo wordt een klusje minder vervelend, wordt het goed gedaan én zit je niet tegen de mensen van wie je houdt te snauwen als het allemaal niet meteen gaat zoals je wilt omdat je in gedachten alweer bezig was met het volgende wat er moet gebeuren.

Ideaal voor: mensen die naar een gelukkiger (gezins)leven streven.

“Keep a sense of humor. Over and over, I see that levity helps diffuse practically any difficult situation.”



129b404bb06b997ef348674153114714.png

The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k

De titel is de voornaamste reden dat dit boek van Sarah Knight in mijn boekenkast is beland. Niet omdat hulp bij ‘not giving a fuck’ dringend nodig is (want: al héél goed in) maar omdat ik weet hoe fijn het is om te weten – zoals de ondertitel zegt - How to Stop Spending Time You Don't Have with People You Don't Like Doing Things You Don't Want to Do. Net als Happier at Home vraagt The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k om een tweeledige aanpak. Eerst moet je denken aangepast worden en vervolgens je handelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je opeens als een asociale hork door het leven gaat, maar je dagen als deurmat zijn hopelijk voorbij na het lezen van dit boek. Het benadrukt waarom het belangrijk is om jezelf gelukkig te maken en niet alleen de mensen om je heen.

Ideaal voor: mensen die moeite hebben met nee zeggen.

“Not giving a fuck means taking care of yourself first—like affixing your own oxygen mask before helping others. Not giving a fuck means allowing yourself to say no. I don’t want to. I don’t have time. I can’t afford it."



Heb jij nog goede voornemens? Laat jij je ook wel eens inspireren door zelfhulpboeken? Laat het ons weten in de reacties!



Reacties op: Lijstje: 5 inspirerende zelfhulpboeken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark Manson

Mark Manson

Mark Manson is blogger, auteur en entrepreneur. Zijn populaire weblog MarkM...