Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Out-of-the-Box #1: Zuid Afrika

op 24 september 2018 door

Over onze eigen geschiedenis zijn veel boeken te vinden, evenals de geschiedenis van Amerika. Maar laten we eens out-of-the-box denken en over de geschiedenis van een ander land nadenken. De Apartheid bijvoorbeeld, de kwelling die het prachtige Zuid- Afrika jarenlang in haar macht heeft gehad en het land heeft gemaakt tot wat het nu is. Er zijn natuurlijk tal van autobiografieën te vinden over dit onderwerp, maar ik wil jullie met dit artikel graag meenemen naar de fictieve verhalen. Verhalen die je op een milde(re) manier bekend maken met de gruwelen uit het verleden. Lezen jullie mee?

Door: Yvonne

1649143a0f8149c7fdb490e71cda1982.jpg

 - A Beautiful Place to Die, Malla Nunn
   2008, thriller, vertaald als Een Mooie Plek om te Sterven

In deze thriller draait alles om de zoektocht naar de moordenaar van een blanke politiecommissaris. Hoofdpersoon Emmanuel Cooper wordt belast met de taak om deze gevoelige zaak te onderzoeken. Hoewel het moordonderzoek de kern van het verhaal is, laat Malla Hunn de grillen van de Apartheid niet weg. Zo kun je in details lezen hoe de mensen moesten wonen en hoe ze zich moesten gedragen.

A Beautiful Place to Die is het eerste boek in een reeks die inspecteur Emmanuel Cooper volgt.



02b4ac60db9c8afe8cafbc59aa162dcd.jpg

 
 - Ruby Red, Linzi Glass

    2007, Young Adult, vertaald als Ruby Rood

Ruby, een welvarende blanke meid van 17, wordt verliefd op de Afrikaanse Johann. Dat romantiek een grote rol speelt in dit boek is niet zo gek, gezien het een geliefd onderwerp in Young Adult boeken is. Wat Ruby Red onderscheidt van de andere romantische boeken, is dat het zich afspeelt in de hardste tijd van de Apartheid. Lang niet alles gaat over rozen en al helemaal niet wanneer je als blank meisje je hart verliest aan een Afrikaanse jongen. Het boek neemt je mee de worstelingen van Ruby in.  

 



5cff4af68c50921e6765bc1c29c6a4e7.jpg - Moxyland, Lauren Beukes
   2008, scifi thriller, niet vertaald

In deze dystopische sciencefiction volgen we verschillende personen die in het futuristische Kaapstad wonen. Elk personage heeft zijn of haar eigen gedachten over het leven in deze stad, maar een ding hebben ze gemeen: protesteren tegen de regering. Gezien het een scifi is, worden er bijzondere dingen aangehaald om tot hun doel te komen. Moxyland is een uniek boek en de moeite waard om eens te lezen als je zin hebt in een boek waarin historische feiten wat naar de achtergrond gedrukt worden door een totaal nieuwe wereld.

.

f61507f79323a0c5b30fed094174113d.jpg

 - A Dry White Season, André Brink
   1978, historische roman, vertaald als Een Droog Wit Seizoen

Deze klassieker vertelt de persoonlijke strijd die de blanke leraar Ben de Toit voert. Gordon, zijn Afrikaanse 'handyman' werd op een dag zonder reden opgepakt en overlijdt in zijn cel. Ben zet alles op alles om recht voor dit onrecht te vinden. Door de bizarre regels van de Apartheid is niemand meer te vertrouwen en dit schetst André Brink op een rauwe wijze. Wantrouwen krijgt de overhand in de zoektocht naar de waarheid over de dood van Gordon en huidskleur maakt in dit geval niets meer uit. Niemand is te vertrouwen onder het regime van de democatie voor blanken.

In 1989 werd A Dry White Season verfilmd onder dezelfde titel.




0b12b655659618016866cd40c3037c4a.jpg

 - When Morning Comes, Arushi Raina
   2016, Young Adult, niet vertaald

Dit boek geeft weer een geheel andere kijk op de Apartheid. Een blanke jongen, een Indiaanse dochter van  een winkeleigenaar, een zwarte zangeres en een gangster uit Soweto vinden elkaar en gaan op hun manier de strijd aan door zich met de rellen te bemoeien. Dit verbazingwekkende kwartet heeft meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie zou denken. 

When Morning Comes is het debuut van Arushi Raina.


.

51cf05812a023cbedc84a559ce41b534.jpg


- The Housemaid's Daughter, Barbara Mutch

   2010, historische roman, vertaald als De Kleur van haar Hart

Mutch neemt haar lezers in een geromantiseerde setting mee naar de Apartheid. Kathleen raakt erg gesteld op Ada, het dochtertje van haar dienstmeid. In de jaren dat het meisje opgroeit, groeit er een hechte band tussen de twee vrouwen. Wanneer Ada moet vluchten omdat ze zwanger is geworden van een blanke man, negeert Kathleen de strenge regels en gaat op zoek naar Ada en naar antwoorden.

The Housemaid's Daughter is het debuut van Barbara Mutch.

.

afa5029f808af86682d2c64ce1b34247.jpg

 

- Born A Crime, Trevor Noah
   2016, autobiografie, vertaald als Kleurenblind

Toch een biografie in dit rijtje. Trevor Noah is een bekende Zuid- Afrikaanse comedian, die in mei dit jaar in het Ziggodome schitterde. Hij groeide op als kind van een Zwitserse en blanke vader en een Zuid Afrikaanse en zwarte moeder. Met Born A Crime vertelt hij op een luchtige wijze met veel humor hoe hij opgroeide met deze last.

Momenteel zijn er onderhandelingen gaande over de verfilming van het boek.

.

Natuurlijk is dit maar een greep uit de collectie. Zuid- Afrika is een land met een rijke historie en gelukkig zijn daar genoeg boeken over te vinden en ook nog in zoveel verschillende genres dat er voor iedereen wel wat leuks uit te pikken valt. Heb jij nog tips over boeken die de Apartheid van Zuid-Afrika op een bijzondere manier uitlichten?



Reacties op: Out-of-the-Box #1: Zuid Afrika

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Malla Nunn

Malla Nunn

Malla Nunn is een Australische auteur, maar werd geboren in Swaziland, Zuid-Afri...

Lauren Beukes

Lauren Beukes

Lauren Beukes (1976, Johannesburg) is journaliste, scenarioschrijfster en een ve...

André Brink

André Brink

André Brink (1935-2015) is een van de meest vooraanstaande schrijvers van...