Advertentie

Pride & Prejudice hervertellingen

op 08 mei 2019 door

Wie houdt er nou niet van Pride and Prejudice?! De grappige Elizabeth, de starre Mr. Darcy, de belachelijke Mr. Collins, de bad guy Mr. Wickham, de onschuldige Jane, de realistische Charlotte: het boek zit vol met heerlijke personages. Hebben we de starre maar lieve Darcy al goed benadrukt?  Hoewel we natuurlijk nog steeds het originele boek lezen, houden we ook belangstellend andere bewerkingen van dit beroemde verhaal in de gaten. We hebben een aantal van die hervertellingen op een rijtje gezet en geven ons oordeel!

Door: Demi, Lieke en Karin

Pride and Prejudice - Jane Austen

"It is a truth universally acknowledged", dat Pride and Prejudice een van de bekendste en geliefste romantische verhalen uit de geschiedenis is. Het boek werd in 1813 gepubliceerd en is geschreven door Jane Austen. De titel - die in het Nederlands letterlijk 'Trots en Vooroordeel' betekent - kan zowel op Elizabeth als op Mr. Darcy slaan. Ze moeten beiden hun trots en vooroordelen jegens elkaar overkomen om bij elkaar te kunnen zijn. Mr. Darcy is rijk en van een hogere klasse dan Elizabeth, en laatstgenoemde neemt geen blad voor de mond en doorziet de frivoliteit en arrogantie van de hogere klassen. Ze lijken elkaars tegenpool, maar dat maakt hen juist zo interessant en hun chemie spat bijna van de pagina's af - maar wel op een veel subtielere manier dan moderne verhalen.

Pride and Prejudice is een verhaal over liefde, maar vooral ook een commentaar op het toenmalige klassensysteem in Groot-Britannië. Het verhaal van de koppige Elizabeth en de arrogante Mr. Darcy is een verhaal dat nog steeds bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Zo ook bij verscheidene schrijvers die het verhaal in een allerlei nieuwe jasjes staken, zoals hieronder zal blijken.

77a20436b150198e8a9680de00fee397.png

The Secret Diary of Lizzie Bennet - Bernie Sue, Kate Rorick

Lizzie Bennet is een communicatie-studente en bezig met haar master. Voor haar studie begint ze een vlog op YouTube waarin ze over haar leven vertelt. Hierbij krijgt ze hulp van haar beste vriendin Charlotte die de vlogs edit. Lizzie’s zussen Jane en Lydia komen vaak voor in de vlogs. Lizzie's ouders weten niks van de vlog en komen er niet zelf in voor, maar Lizzie heeft het vaak over ze. Zo is haar moeder haast obsessief als het gaat om mannen vinden voor haar dochters. Als de rijke geneeskunde-student Bing Lee in de buurt komt wonen, is haar moeder ook heel blij. Lizzie ontmoet hem en zijn vrienden, en natuurlijk houdt ze haar kijkers op de hoogte van haar belevenissen...

Op YouTube zijn de 100 vlogs van ‘The Lizzie Bennet Diaries’ te vinden en dit boek is een mooie toevoeging op de vlogs. Je leest nog iets uitgebreider over Lizzie’s gevoelens en haar interactie met haar omgeving buiten de vlogs. Zo komt bijvoorbeeld in het boek haar band met haar vader veel duidelijker naar voren.
De moderne setting werkt goed en voelt niet geforceerd. Het feit dat Mr. Collins Lizzie niet een aanzoek doet, maar juist een veilige baan aanbiedt, past mooi in deze tijd. 

The Secret Diary of Lizzie Bennet is een geslaagde hervertelling vol drama, romantiek en geheimen. Het is aan te raden om eerst de vlogs op YouTube te kijken en dan het boek op te pakken voor nog meer informatie behind-the-scenes.

Oordeel: 4 sterren

 ‘Ugh, Darce-face’. Lydia scowled, seeing my line of vision. ‘Why do I get the feeling you’re already plotting the next mean thing you’re going to say about him on the Internet?’
‘You know me too well,’ I replied.


Pride
- Ibi Zoboi

Pride speelt zich af in Brooklyn in de arme wijk Bushwick. Hoofdpersoon Zuri is trots op haar buurt. Maar ze is niet blij als de rijke Darcy familie in haar wijk komt wonen en het willen opknappen. Zuri wil niks met ze te maken hebben, ook al hebben de Darcy’s twee knappe zoons: Darius en Ainsley. Haar zus Janae denkt daar anders over en heeft direct een connectie met de goedlachse Ainsley. Zuri wordt steeds meegesleept naar de Darcy’s. Zij heeft het daar echter niet naar haar zin, want ze kan de arrogante Darius niet uitstaan…

Veel hervertellingen focussen vooral op het magere plot van ‘meisje ontmoet jongen, meisje en jongen kunnen elkaar niet uitstaan, maar uiteindelijk worden ze toch een stel’. Maar in deze hervertelling zit – net zoals in het origineel – ook sociale kritiek. De hechte band van de buurtgenoten wordt mooi omschreven met hun wijkfeesten en het bruisende leven op de straat. Zuri is van Dominicaans/Haïtaanse komaf en deze culturen spelen een belangrijke rol in het boek. Daarmee onderscheidt dit boek zich van andere hervertellingen.

Helaas is hoofdpersoon Zuri niet echt sympathiek; ze is wel erg veroordelend en gemeen. Zuri is echt onbeleefd naar Darius. Darius is op zijn beurt maar weinig uitgewerkt en het is moeilijk te snappen waarom hij voor Zuri valt. Hun relatie is niet het sterkste punt van het boek. Zuri’s liefde voor haar familie en haar buurt is wel heel mooi weergegeven. Pride geeft een mooie moderne draai aan de hervertelling maar weet niet compleet te overtuigen.

Oordeel: 3 sterren.

It's a truth universally acknowledged that when rich people move into the hood, where it's a little bit broken and a little bit forgotten, the first thing they want to do is clean it up.


Pride and Prejudice and Zombies - Seth Grahame-Smith

Pride and Prejudice and Zombies van Seth Grahame-Smith is uitgegeven door Quirk Books. Zij publiceerden ook Sense and Sensibility and Sea Monsters, eveneens gebaseerd op een roman van Jane Austen, en Abraham Lincoln, Vampire Hunter.

Al ruim vijftig jaar wordt Engeland geteisterd door de ondoden. De Bennett zusters zijn getraind in de oosterse vechtkunsten en doen hun best om zoveel mogelijk zombies te doden. Dan verschijnt Mr. Darcy – ook een begenadigd vechter – ten tonele...

Dit boek is precies wat de titel beloofd: Pride and Prejudice + zombies. Er zijn natuurlijk lezers die dit idee bij voorbaat al verafschuwen, maar zoiets kan erg leuk zijn – áls de fantasy-elementen vakkundig verweven worden met het bronmateriaal. Dat is hier niet gebeurd. De zombie-gedeeltes passen qua toon niet bij de rest en hebben totaal geen effect op het centrale plot, dat overigens precies hetzelfde verloopt als het originele plot. Jammer dat deze uitstekende kern regelmatig onderbroken wordt door de flauwe poep- en pieshumor, saaie slachtpartijen en grappig bedoelde moordplannen van Elizabeth (als de eer van een geliefde weer eens beledigd wordt) die Grahame-Smith aan het oorspronkelijke verhaal heeft toegevoegd.

Dat het desondanks bij vlagen nog steeds een vermakelijk boek is, is geheel te danken aan de klassieker waaraan het zijn inspiratie ontleend. Passages zijn grotendeels woord voor woord overgenomen en deze zijn onveranderd sterk. Er mag dan regelmatig wat slecht uitgewerkte gore overheen gegooid worden; de charme van het voortreffelijke origineel blijft overeind. Twee sterren voor – wat er doorschemert van - Jane Austen; nul sterren voor Seth Grahame-Smith.

Oordeel: 2 sterren

It is a truth universally acknowledged that a zombie in possession of brains must be in want of more brains.


The Season
 – Jonah Lisa Dyer & Stephen Dyer

The Season gaat over voetbalmeisje Megan, die debutante wordt en zich moet zien te redden in wereld vol sierlijke ballroomdansen, mooie jurken en vuile spelletjes.

De roman is een moderne YA-hervertelling. The Season is ook vertaald in het Nederlands als Het Balseizoen. Het is geen spannend boek maar de humor in het verhaal maakt veel goed. De nuchtere blik van Megan op de wereld van debutanten is het leukste. Het is losjes gebaseerd op Pride & Prejudice en volgt niet precies het origineel, maar stemt alles af op de moderne setting. Zo is het stuk waar Darcy toekijkt terwijl Elizabeth probeert te pianospelen, omgetoverd tot Andrew die toekijkt hoe Megan kwartels neerschiet tijdens het jagen. Heel Texaans.

Het verhaal is niet helemaal geloofwaardig, want hoe kan een gezin met zoveel geldproblemen wel shoppingtrips naar NY veroorloven? (Ondanks dat er een gesproken wordt van potje van oma voor het debuteren). Sowieso was het allemaal wel erg exuberant qua jurken, sieraden en feesten. Uiteindelijk is het boek vooral leuk om in een middagje te lezen, maar laat het geen blijvende indruk achter.

Oordeel: 3 sterren.

Mrs. Gage, you have insulted me in every possible way. But trust me that I will not only survive, I will endure. I am a native Texan. My great-great-grandfather faced down wolves and cougars alone on the prairie, and if he can survive that, I can certainly survive an invasion from a Yankee blowhard in a wool suit. Now if you will excuse me, I have a debut to make.


Unmarriageable - Soniah Kamal

Alys Binat woont met haar ouders en vier zussen in een klein dorpje in Pakistan. Zij geeft les in de Engelse literatuur op een middelbare school. Ze wil haar leerlingen leren dat er meer is in het leven dan een rijke man vinden. Maar veel van haar leerlingen stoppen eerder met school zodra ze verloofd zijn. Alys is zelf single, net zoals haar oudere zus Jane, tot groot ongenoegen van hun moeder. Als er een grote bruiloft in het slaperige stadje wordt gehouden, is dit de kans om iemand aan de haak te slaan…

Unmarriageable is dit jaar uitgekomen en daarmee de meest recent verschenen hervertelling van dit lijstje. In het boek wordt regelmatig naar de originele Pride and Prejudice verwezen. Ook de andere verwijzingen naar bekende auteurs zoals Dickens en Brönte zijn voor elke boekennerd een fijne toevoeging. Wel is het jammer dat de hervertelling zich haast te netjes hield aan het origineel. Het was interessanter geweest als er ook nog een grotere afwijking van het origineel in was verwerkt.

De nieuwe setting in Pakistan in 2000 werkt goed voor deze hervertelling. De verhaallijn voelde niet geforceerd. Net zoals Jane Austen, heeft Kamal aandacht voor de rol van de vrouw en ook de beperkingen die met die traditionele rol aan een vrouw worden opgelegd. Naast dit sociale commentaar zitten er weer mooie gedenkwaardige personages in en natuurlijk zit er ook lekker veel humor in.

Oordeel
: 4 sterren

For the truth was that behind every succesful Pakistani girl who fulfilled a dream stood a father who allowed her to soar instead of clipping her wings, throwing her into a cage, and passing the keys to brother, husband, son, grandson and so on.

803371a2798ff9c1de3538b1b880f917.png


Voor dit lijstje hebben we een paar spraakmakende boeken uitgekozen om uit te lichten. Maar er zijn nog veel meer spinoffs en hervertellingen zoals: Longbourn, HeartstonePride & Prejduce & MistletoeBridget Jones Diary, Death Comes to Pemberley en Austenland. 

Wat is jouw favoriete Pride and Prejudice hervertelling?Reacties op: Pride & Prejudice hervertellingen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...