Readers' Picks: Christmas Edition

op 21 december 2017 door

De traditionele betekenis van Kerst heeft inmiddels (in veel gezinnen) plaats gemaakt voor "the spirit of" Kerst - die voor iedereen anders kan zijn. Met dit in hun achterhoofd hebben de Readers een boek beschreven wat ze graag met jullie willen delen. Boeken over en rondom Kerst of boeken die zorgen voor een Kerstgevoel. Het resultaat is een prachtige Kerst-leeslijst met een variatie aan genres en titels.

Yvonne: Christmas Days - Jeanette winterson

Christmas Days van Jeanette Winterson hoort bij mijn favoriete boeken rond de kerstdagen. Door de prachtige vormgeving en winterse kleuren is deze hardcover al een pracht in de kast. Daarnaast is het een heerlijk familieboek en daarom perfect om als kerstcadeautje weg te geven. Buiten de twaalf schattige kerstverhaaltjes die zich goed lenen voor de kids of voor papa om voor te lezen, staan er ook nog twaalf leuke en simpele (kerst)receptjes in, wat natuurlijk erg leuk is om op tafel te zetten rond de feestdagen. Ook geeft Winterson de lezer een kijkje in haar persoonlijke leven en dat is iets wat vooral vrouwelijke lezers aan zal trekken.

Mijn favoriete stukken uit het boek waren absoluut The Snowmama, Christmas in New York, Christmas Cracker en The Glow-Heart. Maar ook de mooie en tevens droevige herinneringen aan haar vader en aan auteur Ruth Rendell waren mooi om te lezen. Een boek waar van alles in zit en daardoor een aanrader voor iedereen: jong en oud, man en vrouw!

Lieke: Stardust - Neil Gaiman

Met Kerst val ik meestal terug op de wat ouderwetse, ‘zachtere’ (lees: waar de bloederige ledematen niet in het rond vliegen) detectives van onder andere Agatha Christie en Dick Francis, of sprookjesachtige fantasy zoals The Chronicles of Narnia en de Harry Potter-serie. Het lezen van deze genres roept bij mij het knusse gevoel op dat ik met kerst associeer.

Dit jaar ga ik bij de twinkelende lichtjes van de kerstboom Stardust van Neil Gaiman lezen. De verfilming heb ik al gezien en die had precies de prachtige sprookjessfeer waar ik zo van houd. Met het boek zit het zo op het eerste oog ook snor. Een vallende ster die eigenlijk een mooie jonge vrouw is, heksen, een lord die alles doet om zijn rivalen uit te schakelen en de heerschappij in handen te krijgen… Bring it on! Om het helemaal af te maken heb ik – heel cliché - alleen nog sneeuw, warme chocolademelk met heel veel slagroom (want er moet natuurlijk wel iets zijn om volgend jaar een goed voornemen over te maken) en een grote stapel hout om op het vuur te gooien nodig en het heerlijke wegdromen kan beginnen.

Annemieke: The Chronicles of Narnia - C.S. Lewis

C.S. Lewis heeft met The Chronicles of Narnia met zijn sprookjesachtige, avontuurlijke en betoverende verhalen, de sfeer van Kerst weten te bundelen. De bundel van zeven verhalen is heerlijk om bij weg te dromen op een koude winterse dag. Gedachten passend bij Kerst zoals het helpen van anderen of er zijn voor elkaar komen veelvuldig terug. Het lezen van de bundel of gewoon één van de losse verhalen is heerlijk!

The Lion, the Witch and the Wardrobe past voor mij waarschijnlijk het meest bij Kerst. Narnia is gehuld in sneeuw, met dank aan de sneeuwheks. Wanneer het prachtige personage van Lucy per toeval in Narnia terecht komt - het land waar het al tijden winter is, maar nooit Kerst - begint een groot avontuur. Liefde, zorgzaamheid en een winterse uitstraling zorgen voor een kerstervaring voor de hele familie. Het boek is ideaal om voor te lezen. In sommige exemplaren zitten prachtige illustraties die de winterse sfeer uit het boek optimaal weergeven.Het boek en met name dit verhaal, heb ik keer op keer gelezen. De films heb ik herhaaldelijk gekeken (ook zeker een aanrader voor de feestdagen). Telkens weer kan ik wegdromen en optimaal genieten.

Demi: Harry Potter and the Philosopher's Stone - J.K. Rowling

Bij Kerst denk je algauw aan sneeuw, warme chocolademelk en natuurlijk heel veel cadeautjes. Ikzelf denk echter ook gelijk aan Harry Potter, en dan met name het eerste deel: Harry Potter and the Philosopher's Stone van J.K. Rowling. In dit eerste deel wordt de lezer samen met Harry geïntroduceerd in de magische wonderen van de tovenaarswereld.

Vooral in de kerstvakantie is een Harry Potter marathon zeer gepast. Maar naast de avonturen en het magische spektakel wordt Kerst ook in het boek zelf gevierd - en hoe! Het beeld dat in je opkomt van Hagrid die de kerstbomen het kasteel in sleept en de beschrijvingen van de versieringen, de kerstmaaltijd én de knalbonbons zorgen voor een magisch kerstgevoel bij de lezer. Gecombineerd met de romantische omgeving van Groot-Brittanië is dit boek misschien wel één van de meest ultieme kerstboeken ooit. En dan zijn er nog de cadeautjes, en het hartverwarmende besef dat dit de eerste Kerst is waarin Harry échte cadeaus krijgt van mensen die om hem geven. Samen met een kop chocolademelk en mijn familie om mij heen is dit mijn go-to kerstboek. Tijd om hem op te zoeken in mijn boekenkast...

Silke: Make a Christmas Wish - Julia Wiliams

Hoewel ik een heel jaar door smul van Fantasy en SCIFI, val ik tijdens de kerstperiode terug op heerlijke, romantische kerstverhalen. Noem het gerust Christmas Chicklit als je wil. Boeken die aanvoelen als een warm dekentje tijdens een gure winteravond.

Vorig jaar las ik rond de kerstperiode Make a Christmas Wish van Julia Williams en hoewel ik me dus helemaal had verlekkerd op een heerlijk zeemzoet kerstverhaal kreeg ik toch iets totaal anders in mijn schoot geworpen. In Make a Christmas Wish volgen we Livvy, die een jaar geleden tijdens de kerstinkopen werd aangereden door een wagen. Ondertussen spookt Livvy nog steeds rond; woedend op de nieuwe vrouw in het leven van haar echtgenoot en ongerust over haar zoon die zijn mama ongelooflijk hard mist. En dan krijgt Livvy de kans om haar gezin een fantastische kerst te schenken.

Dit boek is gevuld met donkere humor, emotionele 'kan je me even de doos tissues aangeven' momenten, maar ook met die speciale portie kerstmagie, waar ik deze periode zo naar snak. Een absolute aanrader voor iedereen die opzoek is naar een ontspannend boek met net dat tikkeltje meer!

Onno: Skipping Christmas - John Grisham

Een van mijn favoriete kerstboeken is Skipping Christmas van John Grisham. Grisham is sterk in het schrijven van legal thrillers. Zo nu en dan schrijft hij wat anders, zoals korte verhalen en de novelle Skipping Christmas. Het is een vermakelijk verhaal over de familie Kranks, dat opent met het naar het vliegveld brengen van dochter Blair door haar ouders Luther en Nora Krank. Ze gaat naar Peru om ontwikkelingswerk te doen. Kerstmis nadert. Luther is tot de slotsom gekomen dat de kersttijd allerlei verplichtingen met zich meebrengt waarop hij helemaal niet zit te wachten. Bovendien heeft hij - van beroep boekhouder - berekend dat de vorige kerst hem 6100 dollar heeft gekost. Het roer moet om. Hij wil met zijn vrouw op cruise naar de Caribbean. Het kost hem enige overtuigingskracht, maar uiteindelijk stemt Nora in. Al snel komt de buurt erachter dat het tweetal met kerst verstek laat gaan en dus niet meedoet aan allerlei tradities. De buurt probeert het tweetal over te halen toch mee te doen. De Kranks zijn echter onverzettelijk. Er komt echter een kink in de kabel ……...

De novelle is leuk geschreven. Sommigen zullen zich herkennen in de gevoelens van de Kranks, maar anderen juist in het plezier van de jaarlijkse tradities. Het interessante aan dit boek is dat er lezers zijn die het een verschrikkelijk boek vinden, maar er zijn er ook die ervan genieten.Ik behoor dus tot de laatste categorie. Dit boek is ook verfilmd onder de titel Christmas with the Kranks, maar de film heb ik nooit gezien.

Kayla: Game of Thrones

Met Kerst denken veel mensen aan familie, lekker eten en misschien zelfs een beetje romantiek. De boeken die gelezen worden, zijn vaak feelgood of jeugdboeken. Wanneer Kerst nadert, de dagen donkerder worden en de sneeuw begint te vallen denk ik vooral...

Brace yourself, winter is coming

In een andere wereld, een wereld van ijs en vuur, heerst er een machtsstrijd tussen de vier huizen. Ned Stark, de heerser van Winterfell, wordt gevraagd door de koning om diens nieuwe hand te worden, nadat de oude hand onder mysterieuze omstandigheden is gestorven. Ned ziet dit niet zitten, maar uit loyaliteit voor zijn oude vriend en koning, stemt hij in. Dit is het begin van een lange reeks gebeurtenissen, die voor veel personages eindigt met de dood. Terwijl iedereen zich focust op de machtsstrijd, blijkt er echter nog een groter gevaar op komst te zijn, een gevaar dat nu nog schuilgaat achter een muur van ijs.

Het eerste deel van de Game of Thrones serie vond ik heerlijk om te lezen. Het feit dat hoofdpersonages kunnen sterven, maakt het boek al vele malen geloofwaardiger dan de meeste fantasy. Hopelijk lukt het me om met deze kerst deel 2 te lezen

Dorien: Grimm's Complete Fairy Tales

Kerst doet mij echt denken aan familie, gezellig samen komen en warmte. Vroeger toen ik klein was, las mijn moeder altijd graag voor. En rond de feestdagen pakten we daar dan het liefst een sprookjes boek bij. Daarom is nog steeds tijdens de feestdagen mijn favoriete boek een sprookjesboek. Maar dan nu in het Engels en in een hele mooie Leatherbound editie van Barnes&Noble (wie kent ze en heeft er ook een paar op de plank staan??).

Ik ga dan ook voor Grimm's Complete Fairy Tales. Heerlijk om bij weg te dromen, hoewel de verhalen soms verbazinwekkend hard kunnen zijn, zeker als je van sommige verhalen de Disney versie gewend bent. Ik vind zo'n bundel ideaal tijdens de drukke feestdagen. Vaak heb ik dan geen tijd om een heel boek te lezen omdat ik druk ben met familiezaken en verplichtingen (nee hoor alleen maar leuk!!) en dan pak je zo'n bundel er toch wat makkelijker bij om even snel tussendoor een sprookje te lezen als je even een kwartiertje voor jezelf hebt!

Karin Walta: A Christmas Carol - Charles Dickens

Voor mij is A Christmas Carol toch wel het ultieme kerstverhaal. Ik ken het verhaal al een poos, maar eerst alleen door de verfilmingen. Pas later toen ik de andere werken van Charles Dickens ging lezen, besefte ik dat A Christmas Carol eerst een boek was. Mijn zus en ik zijn enorme kerstliefhebbers en van haar kreeg ik de beroemde novelle in een schattige Nederlandse editie en later kocht ik de gebundelde kerstverhalen van Dickens in een prachtige Penguin Clothbound Classic versie. Als ik het verhaal lees van de gierige, koude Scrooge die langzaam veranderd in een vrijgevige en zachtaardige man, kom ik weer helemaal in de kerststemming.

Al onze Readers kijken met een ander gevoel en een andere gedachte naar Kerst. Graag willen ze hun lijstje met titels voor de kerstdagen uitbreiden. Want is het niet zo dat...

Everybody loves a Christmas Story (Jeanette Winterson)

Welke titels passen volgens jullie in "the spirit of Kerst" en moeten onze readers zeker aan hun leeslijstje toe voegen?Reacties op: Readers' Picks: Christmas Edition

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charles Dickens

Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens werd geboren op 7 februari 1812 en overleed op 9 juni 1870. Hij is één van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens hte Victoriaanse tijdperk en liet op ni...

Jeanette Winterson

Jeanette Winterson

Jeanette Winterson (1959) is een Britse auteur. Ze debuteerde in 1985 met Sinaasappelen zijn niet de enige vruchten. De BBC bewerkte deze roman tot een televisieserie, die in ons land door de NOS...

C.S. Lewis

C.S. Lewis

C.S. Lewis (1898-1963) was een Ierse schrijver. Hij publiceerde in verschillende genres. Zo debuteerde hij in 1919 met een gedichtenbundel. Daarna verschenen er enkele science-fictionverhalen, die bek...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en Klassieke Talen. In Portugal doceerde ze Engels en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Toen het huwelijk geen stand h...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van onder andere sciencefiction, fantasy en comics. Hij woont in Minnesota in de Verenigde Staten. Gaiman begon als journ...

Gebroeders Grimm

Gebroeders Grimm

De gebroeders Grimm waren twee Duitse broers en taalkundigen. Jacob Ludwig Karl Grimm (1785-1863) was hoogleraar en deed baanbrekend onderzoek op het gebied van lexicografie en mythes en sprookjes. Sa...

John Grisham

John Grisham

De Amerikaanse auteur John Grisham (1955) wordt algemeen beschouwd als de vader van het genre van de 'legal thriller'. Hij werd geboren in Jonesboro, Arkansas, en groeide op in een strenge g...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestsellerauteur in de genres high fantasy en sciencefiction. Daarnaast is hij scenarioschrijver en filmproducent. Hij studeerde ...