Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers' Picks: Favourite Friendships

op 09 oktober 2018 door

Ter ere van het kinderboekenweek-thema van dit jaar - vriendschap - zetten de Readers vandaag een paar van hun favoriete vriendschappen op een rijtje. Van Tolkien tot A.A. Milne, van Stephen King tot J.K. Rowling; de volgende vrienden zijn er altijd voor elkaar.

Demi: Een van de leukste en unieke vriendschappen uit recente boeken is die van Kellen en Ferius uit de ‘Spellslinger’ reeks van Sebastien de Castell. Kellen is een jonge, onhandige magiër die niet veel bakt van toveren en Ferius is een Argosi, een soort cowboyachtige filosoof met vlijmscherpe speelkaarten die haar eigen pad volgt. Ze zijn heel verschillend en zijn het over veel dingen oneens, maar ze zorgen wel goed voor elkaar. Gooi daar ook een kleptomane eekhoornkat genaamd Reichis bij en het plaatje is compleet. Ze zijn outcasts in hun volkeren en passen nergens echt bij, behalve bij elkaar.

“Your ancient enemy is basically just a really, really big squirrel.” (Ferius)

Lieke: De vier vrienden uit The Body van Stephen King vertolken waarschijnlijk mijn favoriete vriendschap of all time. Gordie, Chris, Vern en Teddy zitten elkaar regelmatig uit te lachen en te jennen, maar als het erop aankomt dan gaan ze voor elkaar door het vuur. De manier waarop ze elkaar behandelen voelt heel natuurlijk, ongedwongen en jongensachtig – er komen vooral veel ‘your mother’ grappen voorbij, haha. Hoewel ze heel verschillend zijn, is hun band toch super hecht. Ze worstelen allemaal met andere problemen, maar ze kunnen altijd op elkaar vertrouwen. #friendshipgoals

Friends come in and out of your life like busboys at a restaurant, did you ever notice that?

Lotte: Mijn ideaal wanneer het op vriendschap aankomt, is toch nog altijd het trio uit ‘Harry Potter’. Harry, Ron en Hermione moeten zoveel doorstaan, maar ze weten dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen. Ze springen ook heel de tijd voor elkaar in de bres. Denk maar terug aan wanneer Ron Draco slakken wou laten eten. Dat liep uiteindelijk niet zo goed af, maar het punt is dat Ron probeerde om Hermione te beschermen. Langs de andere kant helpt Hermione de jongens voortdurend met hun huiswerk. Hun vriendschap wordt een paar keer zwaar op de proef gesteld, vooral in het laatste boek. Maar ze komen er sterker uit. Ik hou niet alleen van hun vele avonturen; een boek vol grappige dialogen tussen deze drie helden zou voor mij al voldoende zijn. Er zijn veel boeken waarin ik vriendschap heel mooi naar voren komen vind, maar dit trio steekt toch nog altijd boven de anderen uit.

Ron opened his mouth to speak, but no words came out. Instead he gave an almighty belch and several slugs dribbled out of his mouth onto his lap.

Demi: Een andere favoriete vriendschap van mij is die van Frodo en Sam uit de ‘Lord of the Rings’ boeken van J. R. R. Tolkien. Frodo draagt de Ring en neemt de verantwoordelijkheid om hem naar Mount Doom te brengen en daar te vernietigen. Het is echter een enorme last voor hem en hij wordt erg kwetsbaar voor de invloed die de Ring op hem heeft en voor de manipulatie van Gollem, maar Sam is er altijd om hem te beschermen. Hobbits zijn van nature geen helden en blijven liever thuis, maar Frodo en Sam zijn heel anders en zijn boven alles loyaal aan elkaar. Wie de boeken heeft gelezen of de films heeft gezien, weet hoe puur deze vriendschap is. Als je niet minstens tranen in je ogen kreeg van Sam’s: “Come on, Mr. Frodo. I can’t carry it for you, but I can carry you!”

“I am glad you are here with me. Here at the end of all things, Sam.” (Frodo)

Lieke: Heel anders dan de vriendschap tussen Gordie, Chris, Vern en Teddy, is de manier waarop de dieren uit het Hundred Acre Wood met elkaar omgaan. Ik heb het nu natuurlijk over de ‘Winnie the Pooh’ boeken van A.A. Milne. Pooh, Piglet en de rest zijn zo lief voor elkaar. Hun vriendschap is wat meer lowkey. Het gaat niet over jezelf opofferen voor je vrienden, maar meer om hoe het zoveel leuker en fijner is om tijd samen met je vrienden door te brengen en dingen met je vrienden te kunnen delen. Ik blijf ze ongelofelijk schattig vinden.

I could spend a happy morning

Seeing Piglet. And I couldn’t

spend a happy morning

Not seeing Piglet. (Pooh)

Nog meer boeken met vriendschappen?

Zie de YA thema lijst naast het artikel.

Welke literaire vriendschappen zijn jouw favorieten?



Reacties op: Readers' Picks: Favourite Friendships

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell

Sebastien de Castell is een Canadese schrijver. Hij schreef de 'Greatcoats'-seri...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

A.A. Milne

A.A. Milne

A.A. Milne (1882 - 1956) was een Britse schrijver die met name bekendheid verwie...

Lijsten

Lieke's YA-thema: Friendship

op 18 september 2018 door Lieke Roovers 10 boeken 0 volgers 0 reacties