Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Two Twisted Tales

op 13 januari 2023 door

Sprookjes zijn vaak een stuk minder kindvriendelijk dan Disneyfilms willen doen geloven. Kleine kinderen worden door hun ouders expres achtergelaten in het bos, er worden hielen en tenen afgehakt, en een gelukkig einde is regelmatig ver te zoeken. Zodoende lenen sprookjes zich heel goed voor nóg griezeligere en gruwelijkere interpretaties. Bereid je op deze vrijdag de 13de voor op twee huiveringwekkende horror hervertellingen van Sleeping Beauty!

Door Lieke

Banner afbeelding van Jo Justino via Pixabay.

Sleeping Beauty (NL: Doornroosje) is een bekend sprookje. Een prinses wordt vervloekt tot een honderdjarige slaap door een boze fee en een goede fee spreekt een toverspreuk uit waardoor de rest van het koninkrijk het lot van de prinses deelt. Een kus kan de betovering verbreken.

Maar wat als alle vrouwen die in slaap vallen opeens bedekt worden met een soort spinrag en moordlustig reageren op pogingen om ze wakker te maken? Dat is wat er gebeurt in Sleeping Beauties van Stephen King en Owen King.

Of wat als een vrouw met een zeldzame conditie – af en toe raakt ze in een diepe coma, uiterlijk hetzelfde als de dood – erachter komt dat haar echtgenoot deze keer de gelegenheid aangrijpt om haar snel levend te begraven? Dit is het verhaal van Unbury Carol van Josh Malerman.

Sleeping Beauties

Sleeping Beauties (NL: Schone slaapsters) van Stephen (1947) en Owen King (1977) is de eerste en (tot nu toe) enige collaboratie tussen vader en jongste zoon. Het boek vertelt het verhaal van een wereldwijde ziekte die ervoor zorgt dat vrouwen in slaap vallen en vervolgens niet meer wakker worden. In het stadje Dooling wordt tegelijkertijd de mysterieuze Evie gearresteerd voor de moord op twee mannen. Zij blijkt de enige vrouw te zijn die kan gaan slapen zonder bedekt te worden door een laagje gaas dat, als je het verstoort, een extreem gewelddadige reactie veroorzaakt bij de slapende vrouwen. De wereld vervalt razendsnel in chaos.

Het boek is verschenen in 2017, maar in de verte doen de reacties op de ‘Aurora Flu’ denken aan de corona-epidemie: denk aan het wantrouwen van de media en de overheid, het rondgaan van allerlei complottheorieën, mensen die ondanks waarschuwingen proberen om de vrouwen wakker te maken met rampzalige gevolgen etc. Natuurlijk, want het gebeurt in de VS, wordt er ook een Bijbelse interpretatie gevonden voor de gebeurtenissen die vooral de gevoelens van conservatieve en alt-right mannen valideert. Zoals altijd bij Stephen King brengt de rampspoed het slechtste in een hoop mensen naar boven en deze giftige cocktail mondt uit in een strijd tussen mannen die Evie willen bestuderen of doden om de epidemie te beëindigen en mannen die geloven dat ze juist de oplossing zal zijn, zolang ze in leven blijft. Ondertussen worden de vrouwen wakker op een andere plek en moeten zij samen een besluit nemen: keren ze terug naar de echte wereld of verkiezen ze een bestaan zonder mannen?

What's My Verdict?

Sleeping Beauties zit vol met allerlei personages die al op het randje balanceerden voordat de wereld gek werd. Dat is een bekend gegeven in de boeken van Stephen King en het is soms een beetje vermoeiend. Vooral omdat het proces van normaal persoon naar halvegare veel interessanter is dan de overgang van behoorlijk gestoord naar volledig gestoord. Wat ook opvalt, is dat vooral de mannelijke personages actief zijn, terwijl de vrouwelijke personages beschermd moeten worden en in de schaduwwereld voornamelijk afwachten. In zijn geheel genomen is het echter voortdurend boeiend en vaak heel spannend, wat knap is voor een boek dat bijna duizend pagina’s telt.

Score: ****

Unbury Carol

Josh Malerman (1975) is vooral bekend van zijn debuutroman Bird Box dat in 2014 gepubliceerd werd en waarvan de Netflix-verfilming, die vier jaar later verscheen, een hit werd. (Hier vind je deze Film Friday.) Net als dat boek valt Unbury Carol uit 2018 in de categorie psychologische horror en scifi/fantasy. Maar het is ook een western!

Drie mensen weten dat Carol om de zoveel tijd in een coma raakt die voor buitenstaanders niet is te onderscheiden van de dood:

Haar man Dwight, die haar niet meer wil, maar haar geld wel.

Haar beste vriend John, die net overleden is.

Haar ex, de outlaw James Moxie, die haar verlaten heeft vanwege haar conditie.

Als Carol vlak na de dood van John weer in een coma raakt, ziet Dwight zijn kans schoon. Behalve hij weet niemand van de ziekte van zijn vrouw, dus als hij doet alsof ze dood is en haar met spoed laat begraven dan zal hij een rijke weduwnaar zijn. Dwight weet niet dat James Moxie bericht heeft ontvangen van het overlijden van Carol en hij weet ook niet dat Moxie op de hoogte is van haar ziekte. Terwijl Carol zich in haar machteloze staat steeds meer bewust wordt van het plan van haar man, komt James Moxie met de dag onverbiddelijk dichterbij en ziet Dwight zich uiteindelijk gedwongen om een gevaarlijke man in te huren om hem te stoppen.

Ik weet wat je denkt: alweer een boek waarin een stel mannen probeert om een vrouw te beschermen/doden en de vrouw zelf weinig tot niets doet. Yep, maar een van de goed getroffen aspecten van de horror is juist hoe hulpeloos Carol is. Ze bevindt zich in haar slaaptoestand in een donkere wereld waarvan ze alleen aan de uiterste randen iets kan zien van de omgeving. Ze kan zich niet bewegen en heeft nog nooit een methode ontdekt om eerder uit haar coma te ontwaken. Ondertussen begint de sheriff iets te vermoeden omtrent haar plotselinge overlijden. Zal het Carol lukken om zichzelf te redden? Wordt James Moxie verslagen door de huurmoordenaar? Komt de sheriff op tijd achter het snode plan van Dwight?

What's My Verdict?

De weergave van Carols weerloosheid is heel beklemmend, in het bijzonder als iets zich op een gegeven moment bij haar voegt. Iets dat ze hoort ademen… Een ander heerlijk horror-element is de man die Dwight achter Moxie aan heeft gestuurd. Die is namelijk volslagen gestoord en doodeng. Door al die losse verhaallijnen is de spanning om te snijden. Dit is zo’n lekkere combinatie van sff, horror en western! Plus, het is eigenlijk ook nog een liefdesverhaal. Van alles wat en allemaal geslaagd. Beter dan Bird Box, vind ik.

Score: *****

Ga jij vanavond griezelen met een boek of film? Of laat jij het horrorgenre liever aan je voorbijgaan?



Reacties op: Two Twisted Tales

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Owen King

Owen King

Owen King schreef de roman Double Feature en publiceerde meerdere kort...

Josh Malerman

Josh Malerman

Josh Malerman (Michigan, 1975) is een Amerikaanse zanger en gitarist van de...