Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

USA vs NL: Cover Edition

op 08 december 2017 door

Met regelmaat worden buitenlandse boeken vertaald. Dat lang niet altijd de covers en de titels gelijk blijven, is een opvallend feitje. Hoog tijd om daar eens wat mee te doen! Zit je er klaar voor? Geen hoewiewatwaarom, maar lekker verstand op nul! Time to judge a book by its cover!

Door: Yvonne

f5cb84ca855c3d677e438551666bb20d.jpg






Dragon's Green / Drakendal - Scarlett Thomas

Wanneer de opa van Effie overlijdt, erft zij zijn collectie van 500 boeken. Haar vader is het niet eens met deze erfenis en verkoopt de boeken aan een boekhandelaar. Hierdoor blijft Effie alleen met een grote ring, een bijzondere bril en nog wat prullen zitten. Deze lorren blijken een gigantische magische waarde te hebben. Ook wordt duidelijk dat de boekhandelaar slechts 499 boeken van de 500 in zijn bezit heeft en juist dat ene boek, Dragon's Green, is erg waardevol. Terwijl Effie en haar kersverse vrienden de boeken van de boekhandelaar proberen terug te krijgen, worstelen ze met hun nieuwe gaven en deze hele nieuwe magische wereld.

Yvonne: "De Nederlandse cover springt er wat mij betreft echt met kop en schouders bovenuit! De magische sfeer en het belang van de boeken zijn ontzettend goed neergezet en eigenlijk toont de cover de korte samenvatting in 1 blik. De USA cover daarentegen doet me kinderlijk aan en zou in de boekwinkel aan me voorbij gaan omdat ik het idee zou hebben op de kinderafdeling te zijn beland. Wat mij betreft is de winnaar dus overduidelijk de Nederlandse cover."

0d1caaa2a300f24b928e23f349435475.jpg











Nights in Rodante / De Thuiskomst - Nicholas Sparks

Amanda Willis heeft haar man verloren en is daardoor depressief. Haar gescheiden moeder Adrienne probeert haar hier overheen te helpen. Dit doet ze door haar dochter te vertellen over haar relatie met de chirurg Paul Flanner. Meer dan tien jaar geleden ging Adrienne een weekend logeren in de herberg van haar vriend in het kustplaatsje Rodanthe. Wanneer ze aankomt, is er storm op komst. Ditzelfde weekend heeft ook Paul Flanner er een kamer gehuurd. Hij is net als Adrienne gescheiden en hij heeft een moeilijke relatie met zijn zoon. Hij heeft zijn huis verkocht en wil tot rust komen. Adrienne en Paul ontmoeten elkaar en er bloeit liefde op. Nadat zij dagen samen hebben doorgebracht, realiseren beiden zich dat zij hun leven weer moeten oppakken. Hun tijd met elkaar is voorbij, maar niet hun wederzijdse liefde. Paul vertrekt naar zijn zoon in Ecuador en komt daar te overlijden.

Onno: "Nights in Rodanthe is een liefdesverhaal, maar ook een deprimerend verhaal. Het is een typisch Nicholas Sparks boek. Het is feelgood, maar eigenlijk ook heel triest. Een vast thema van deze schrijver. Hij weet heel aangrijpend te schrijven. De donkere, trieste Amerikaanse cover vindt ik toepasselijker dan de Nederlandse, die is mij te vrolijk. Er zijn overigens ook latere Amerikaanse versies met een andere cover."

005ddb57a04a87fc1096b1fc3b8e2889.jpg

Fierce Kingdom / Een Schitterende Middag - Gin Phillips

Fierce Kingdom van Gin Phillips gaat over een moeder, Joan, die met haar zoon, Lincoln, een uitje naar de dierentuin ziet veranderen in een nachtmerrie als er opeens geschoten wordt. Joan is gedwongen om zich met Lincoln te verstoppen en te wachten op hulp. Maar dat duurt en duurt maar, dus Joan moest beslissen of ze moet proberen te ontsnappen of blijven zitten waar ze zit. Eén van de problemen is dat ze geen zicht heeft op wat er zich buiten hun schuilplaats afspeelt. Hoeveel schutters zijn er? Wat willen zij bereiken? Waar blijft de politie? Daar komt nog bij dat Lincoln maar vier jaar oud is en dus de ernst van de situatie niet inziet. Hij krijgt dorst en honger en Joan moet dat oplossen zonder dat Lincoln gaat schreeuwen of huilen.

Lieke: "Ik vind de cover van de Engelstalige versie beter passen. Heel persoonlijk omdat ik hem gewoon mooier vind dan de cover dan de Nederlandstalige editie, maar ook omdat het de sfeer van het verhaal meer weergeeft. De sfeer is constant dreigend: als een onweer dat nadert. Daarom vind ik de donkere achtergrond van de cover van het Engelstalige exemplaar erg geschikt. Plus, er zijn in de dierentuin ook draaimolens aanwezig. Verder spreken de tralies natuurlijk voor zich: Joan zit opgesloten."

Worden jullie ook altijd zo aangetrokken tot de covers van een boek en bepaalt dit enigszins de mate van het besluit in welke taal je een boek gaat lezen? Of doen covers je juist helemaal niets en ga je door andere redenen over tot aankoop van een boek? Vertel het ons in de comments!



Reacties op: USA vs NL: Cover Edition

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nicholas Sparks

Nicholas Sparks

Nicholas Sparks (Omaha, Nebraska, 1965) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Hij...

Gin Phillips

Gin Phillips

Gin Phillips debuteerde in 2008 met de roman The Well and the Mine. In 2017 werd...