Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Will Grippando Become Your Favorite? (Giveaway)

op 01 maart 2018 door

Twee vrienden vinden de voorzitter van de zwarte studentenvereniging opgeknoopt aan een boom. Zo te zien is hij gelyncht, zoals dit 70 jaar gelden ook gebeurd is met een zwarte jongen in Live Oak. Op het mobieltje van de dode vindt de poltie een racistisch getinte SMS van de voorzitter van de blanke studentenvereniging, waardoor deze eerste verdachte wordt. De advocaat Jack Swytech wordt ingeschakeld om hem bij te staan. Jack gelooft zijn cliënt die zegt onschuldig te zijn, maar voor hoe lang?

Het nieuwste boek van James Grippando is getiteld A Death in Live Oak. Het is het 14de deel in de serie met advocaat Jack Swyteck als hoofdpersoon. Het boek is een legal thriller, waarvan de actie vanaf spat. Voor degenen die van Grippando's boeken houden of kennis willen maken met deze schrijver hebben we een winactie. Onderaan lees je hoe je kunt deelnemen.

Lieke en Onno hebben het boek gelezen en geven hun visie op deze thriller.

Door: Onno (met dank aan Lieke)

Wat bevalt je het meest aan A Death in Live Oak?

Lieke: Het mysterie. Ik vind racisme een interessant onderwerp en hier komt een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis voorbij. Hoe alle karakters reageren op het lynchen, vind ik ook fascinerend. De zwarte gemeenschap is woedend, wat begrijpelijk is. De alt-right (laten we ze trouwens gewoon neonazi’s noemen, want dat zijn ze) beweging duikt er ook meteen bovenop om met provocatie meer geweld uit te lokken. De lokale politici proberen er politiek voordeel uit te halen door het sterk te veroordelen of juist te bagatelliseren. Ondertussen bekommert niemand, behalve Jack Swyteck natuurlijk, zich om de waarheid. Het enige wat Mark Towson linkt aan de moord is het dreigende sms’je verzonden vanaf zijn telefoon, maar desalniettemin is hij publiekelijk razendsnel veroordeeld.

Onno: Dat zijn voor mij vier aspecten. In de eerste plaats is dit de vaart in het verhaal, de actie, de spanning. In de tweede plaats de goede plot. Je blijft gissen wie de dader is. Er zitten meerdere twists in het verhaal die je van vermeende dader doen veranderen. In de derde plaats de uitbeelding van de lokatie. Ook al ben je nooit in Noord- Florida geweest, kun je je een goede voorstelling maken van de situatie in het moerasgebied daar. En in de vierde plaats de koppeling naar een gebeurtenis in het verleden.

Wat bevalt je het minst aan A Death in Live Oak?

Lieke: De ietwat stereotype personages. De vertegenwoordiger van de familie van Jamal die het de hele tijd heeft over “racial terrorism”, de openbare aanklager die iemand wil veroordelen – schuldig of niet – om zo herkozen te worden, de rijke vader van de andere verdachte die denkt dat geld zijn zoon uit de gevangenis kan houden e.v.a. Het feit dat Jack advocaat is van de hoofdverdachte terwijl zijn vrouw Andie zich undercover bezig houdt met een verwant politie onderzoek is niet mijn favoriete onderdeel. Het is geen fantasy of zo, dus ik benader het boek zoals ik een echte misdaad en rechtszaak zou benaderen. In fictie komt het heel vaak voor dat karakters die op een of andere manier persoonlijk betrokken zijn toch niet van een zaak afgehaald worden en ik vind het elke keer weer storend.

Onno: Grippando sleept er gebeurtenissen bij waarvan de lezer zich achteraf kan afvragen of ze eigenlijk wel relevant zijn voor het verhaal. Het komt over als een soort afleidingsmanoeuvre om de kans om zelf te ontdekken wie het kwade brein achter de dood van Jamal is nog moeilijker te maken. Overigens zijn deze onderdelen niet vertragend voor het verhaal, want ze zitten vol actie.

Ken je één of meer auteurs die qua schrijfstijl lijken op James Grippando?

Lieke: Ik lees niet zoveel legal fiction. Het meest voor de hand liggende antwoord is dus John Grisham. Maar dat klopt eigenlijk niet, want de boeken van Grisham verlopen altijd redelijk voorspelbaar. De ontknoping van dit boek vind ik echter erg verrassend.

Ik las ergens de beroemde aanbeveling “voor fans van…” met daarachter David Baldacci. Daar kan ik ook al niet echt mee instemmen, want het is gewoon te lang geleden dat ik iets van Baldacci gelezen heb. Ik weet nog wel dat ik er nadien geen behoefte aan had om meer van Baldacci te lezen, terwijl ik met veel plezier nog een boek van Grippando op zou pakken. Van A Death in Live Oak heb ik namelijk enorm genoten!

Onno: Voor mij ligt Phillip Margolin qua schrijfstijl het dichtst bij James Grippando. Van de boeken die ik van beide schrijvers heb gelezen, hebben deze schrijvers een constant hoge kwaliteit. Dit ligt anders voor John Grisham en David Baldacci; zij hebben uitschieters zowel naar boven als naar beneden.

Ook de serie met als hoofdpersoon de advocaat Mickey Haller van Michael Connelly mag er voor mij zijn. Steve Martini met Paul Madriani als hoofdpersoon is goed, maar heeft minder weg van James Grippando. De boeken van Perri O'Shaughnessy - een pseudoniem voor de zussen Mary en Pamela O'Shaughnessy - met Nina Reilly die in de periode 1995-2011 verschenen, liggen dicht tegen het niveau van James Grippando aan.

Link met het verleden

Lieke: De link die de hedendaagse moord heeft met de dood van Willie James in 1944 vind ik goed gevonden. Het voegt wat toe aan het verhaal qua mysterie, geschiedenis en emotie. In tegenstelling tot Jamal Cousin die eigenlijk alleen maar slachtoffer is, is er meer aandacht voor Willie James als persoon. Hierdoor is de dood van Willie James ook een stuk schrijnender. Het feit dat het verhaal op een echte gebeurtenis is gebaseerd helpt daar enigszins bij. Hierdoor past deze thriller trouwens goed in challenge categorieën #26 (waargebeurd boek) en #45 (boek dat zich afspeelt in meerdere tijden).

Onno: Ook ik vind het feit dat de auteur zijn verhaal gebaseerd heeft op een gebeurtenis van meer dan 70 jaar geleden, waarbij een zwarte tiener in Live Oak gelyncht werd, heel sterk, evenals de wijze waarop Grippando deze gebeurtenis in zijn verhaal geïntegreerd heeft. Hij komt hiermee met een thema dat helaas nog steeds actueel is, namelijk raciale onrechtvaardigheid, en dat afgelopen jaar indringend is behandeld in de Young Adult romans van Nic Stone en Angie Thomas (in resp. Dear Martin en The Hate U Give).

Van welke auteur(s) van legal thrillers ben jij fan en waarom?

Als je kans wilt maken op A Death in Live Oak, begin dan je antwoord hieronder met IK DOE MEE en reageer voor 12 maart.



Reacties op: Will Grippando Become Your Favorite? (Giveaway)

Meer informatie

Gerelateerd