Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YA in space

op 10 augustus 2019 door

Young Adult boeken in het sciencefictiongenre: in 2016 werd er op hebban een dossier aan deze nieuwe hype gewijd. Toentertijd waren er veel YA boeken die in dit straatje pasten, maar drie jaar later is dit nog steeds zo. Vooral YA boeken die zich afspelen in de ruimte zijn tegenwoordig heel populair.

Hieronder vind je enkele van de populairste, en op onze spot zul je zeer binnenkort ook een speciale buddyread vinden van hét YA sciencefiction boek van dit moment.

A Conspiracy of Stars - Olivia A. Cole (Epic Reads februari 2018)

Dit boek is het eerste deel van een duologie en gaat over de planeet Faloiv. Hier woont een kolonie van mensen, en hoofdpersoon Octavia heeft al sinds ze klein was ervan gedroomd om een whitecoat te worden: een prestigieuze positie als wetenschapper die de natuur van Faloiv bestudeert. 

Dan worden de zeer geheime laboratoria plots geopend voor jonge studenten, en Octavia duikt meteen op de kans af om erachter te komen wat achter die gesloten deuren gebeurt. Ze komt er echter snel achter dat er allerlei vreemde dingen aan de hand zijn, en dat de experimenten die de whitecoats uitvoeren wel eens tot een oorlog met de Faloii, het inheemse volk van Faloiv, kan zorgen.

Geheim na geheim wordt onthuld, en Octavia raakt tot over haar oren betrokken bij de vreemde gebeurtenissen. Algauw realiseert ze zich dat de geschiedenis die ze voor waarheid had aangehouden veel gaten heeft, en de kans bestaat dat zij wel eens voor een complete oorlog kan zorgen op Faloiv. 

Het boek behandelt interessante thema's zoals kolonisme en wetenschap en biedt veel stof tot nadenken.

Darlah - Johan Harstad

Er zijn niet veel boeken zoals deze: een Young Adult sci-fi die ook nog eens als horror kan worden bestemepeld. Darlah gaat over een wereldwijde loterij waarbij tieners tussen de dertien en zeventien zichzelf kunnen opgeven voor een reis naar de maan. Drie jongeren worden uiteindelijk uitgekozen: Midori uit Tokio, Antoine uit Frankrijk en Mia uit Noorwegen. Zij gaan voor een week, 172 uur, naar de maan toe. 

Terwijl zij zich klaarmaken voor de reis, raakt een man in een bejaardetehuis in Miami plots in paniek. In de jaren 70 werkte hij als conciërge voor het Amerikaanse leger. Hoewel hij lijdt aan dementie, weet hij dat een nieuwe expeditie het einde van alles kan betekenen. Maar het is te laat om de reis tegen te houden, en de jongeren gaan met astronauten mee naar Darlah 2, een maanbasis. Meer kan ik niet zeggen omdat dat het boek zou verklappen, maar je zult het boek met kippenvel lezen en uiteindelijk met een rilling dichtslaan. 

Hou je van YA, sci-fi en horror? Dan is dit boek perfect voor jou!

The Cerulean - Amy Ewing (Epic Reads maart 2019)

Net als A Conspiracy of Stars is dit boek het eerste deel van een duologie en speelt het zich af op een planeet ver hier vandaan. Sera Lighthaven is de hoofdpersoon en voelt zich niet thuis bij haar volk, de Cerulean, die in de City Above the Sky wonen. Ze is erg nieuwsgierig - vooral naar de planeet waar haar stad op magische wijze aan verbonden is - en zet overal vraagtekens bij. Ze smacht naar de dag dat de verbinding tussen stad en planeet eindelijk wordt verbroken en dat haar volk naar een andere planeet kan vertrekken.

Dan wordt haar droom werkelijkheid, maar is zij degene die als offer wordt gezonden om de verbinding te verbreken. Ze voelt zich verraden door iedereen en alles die ze ooit heeft moeten leren te vertrouwen. Om haar stad te redden moet zij haar eigen leven beëindigen. 

Natuurlijk is dit niet het einde van haar verhaal: er gaat iets mis en ze blijft leven op de planeet onder haar stad in een land die Kaolin heet. Ze heeft verhalen gehoord over de gevaarlijke mensen die daar leven, en algauw komt ze erachter dat dit niet alleen verhalen zijn maar ook werkelijkheid.

Ondertussen is in de stad niet alles wat het lijkt en is het leven van elke Cerulean in gevaar als Sera geen manier vindt om terug naar huis te gaan.

Bijzonder aan dit boek is het feit dat de Cerulean geen mannen kennen: alle relaties zijn dus tussen vrouwen, en ze zijn in staat om kinderen te krijgen met elkaar. Sera heeft maar liefst drie moeder, maar voelt zich zelf echter anders dan de anderen van haar volk. Als je houdt van een boek met een originele insteek in buitenaardse volken, dan is dit zeker wat voor jou.

Illuminae - Amie Kaufman & Jay Kristoff 

Illuminae speelt zich af in het jaar 2575 op de planeet Kerenza. Hoofdpersoon Kady heeft net voor de uitdaging gestaan om het uit te maken met haar vriendje Ezra maar dan dient een nog grotere uitdaging zich aan: haar planeet wordt aangevallen! Kady en Ezra vluchten beide in ruimteschepen maar raken van elkaar gescheiden. Toch zullen ze elkaar nodig hebben om de planeet te redden…

Iluminae is net zoals Aurora Rising geschreven door Jay Kristoff en Amie Kaufman. Beide boeken zitten vol humor en leuke personages. Maar een groot verschil is de vertelmanier. Het boek is namelijk op een heel bijzondere manier vormgegeven. Het bestaat uit chatgesprekken, interviews, logboeken en andere dossiers. Sommige van die logboeken zijn deels doorgestreept. Je krijgt geen lopende tekst maar je moet het doen met de gegevens die je krijgt.

Deze vertelmanier zorgt voor een andere leeservaring. Je moet misschien eerst iets meer je best doen om in het verhaal te komen maar uiteindelijk wordt je toch gegrepen door het verhaal. De formele officiële documenten worden goed afgewisseld met de informele chatgesprekken. Zodat het nooit saai wordt en je regelmatig aan het lachen bent door de overvloed aan humor.

De ‘Illuminae Files’ is een heerlijk grappige en bijzondere scifi reeks. Inmiddels zijn alle drie de delen uit dus je hoeft niet tergend lang te wachten op een vervolg. Deze boeken zijn zeker een aanrader!

‘Perhaps bravery is simply the face humanity wraps around its collective madness.’



Artemis - Andy Weir

Het verhaal speelt zich af in Artemis, de eerste stad op de maan. Hoofdpersoon Jazz is een koerier en klust bij als smokkelaar. Wanneer ze een illegale opdracht krijgt waar de beloning enorm is, kan ze het niet weigeren. Maar de opdracht loopt anders dan gepland en als haar opdrachtgever wordt vermoordt, is ze zelf ook opeens in gevaar… 

Jazz is een intelligent hoofdpersonage. Ze is erg grappig en maakt lekker veel sarcastische opmerkingen. Af en toe kan ze wel irritant zijn door haar eigenwijze gedrag. Ze is erg slim en weet snel complexe technische en natuurkundige probleem op te lossen. Het is alleen jammer dat ze zich niet meer ontwikkelt in het verhaal. 

Artemis is een YA/Scifi met lekker veel humor. Soms wordt je echter overspoelt door alle wetenschappelijke weetjes die het verhaal wat vertragen. Een leuk boek maar niet zo sterk als Andy Weirs eerdere werk The Martian.

 

‘“I grew up watching Star Trek. Now I get to live it!’ 

‘Star Trek?’ Trond said. ‘Seriously? That’s like a hundred years old.’

‘Quality is quality,’ Jin said. ‘Age is irrelevant. No one bitches about Shakespeare fans.’”

Welke bovenstaande boeken heb jij al gelezen? Hebben we er een paar gemist? Wat vind jij van (YA) boeken die zich afspelen in de ruimte? Laat het ons weten! 



Reacties op: YA in space

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Olivia Cole

Olivia Cole

Olivia A. Cole is an author, a blogger, and a poet. Her books include A Conspira...

Johan Harstad

Johan Harstad

Johan Harstad is een Noorse schrijver. Hij publiceerde enkele bundels met korte ...

Amy Ewing

Amy Ewing

Amy Ewing groeide op in een stadje vlakbij Boston. Ze verhuisde naar New York om...

Amie Kaufman

Amie Kaufman

Amie Kaufman is een Australische internationale bestsellerauteur van sciencefic...

Jay Kristoff

Jay Kristoff

Jay Kristoff (geboren 12 November 1973) is een Australische auteur van fantasy e...

Andy Weir

Andy Weir

Andy Weir werd geboren in Californië en is de zoon van een fysicus en een ingeni...