Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

mijn laatste categorie #13

op 15 november 2018 door

Tot mijn verbazing had ik midden september bijna alle categorieën van de Hebban Readingchallenge 2018 afgevinkt. Bijna. Wat nog overbleef was categorie #13: Lees een in 2017 bekroond boek.

Ik zat hier nogal mee in mijn maag, want de voorbeelden die ik zoal zag, spraken me niet gelijk aan. Nou is het wel zo, dat ik de afgelopen jaren, door Hebban en verschillende juryklussen, vaker boeken las die buiten mijn genres vielen, maar die ik wel goed heel goed en boeiend vond. Voorbeelden van dit jaar zijn toch wel de genomineerde boeken van de Hebban Debuutprijs, een paar boeken van de NS Publieksprijs van vorig jaar, De Pelikaan, die ik van Hebban kreeg en die  genomineerd was voor de Libris Literatuurprijs, alsmede Wees Onzichtbaar, de winnaar van diezelfde prijs. Dus waarom niete wéér in het diepe springen? Dus probeerde ik tussen al die prijswinnaars er ééntje uit te kiezen, die me misschien net zo zou verrassen als bovengenoemde boeken. Ondertussen zocht ik regelmatig op buitenlandse boekprijzensites, of daar nog iets van mijn gading bij zat. (en of ik misschien al een in 2017 bekroond boek gelezen had, zonder dat ik het wist)

Toen typte ik op een dag in september de zoekopdracht 'bekroonde boeken 2017' in in google. Tot mijn verrassing is er gewoon een site, waar deze boeken op verzameld zijn: Bekroonde boeken van 2017, waarom ook niet.  Mijn eerste reactie: wat een hoop boekenprijzen zijn er! En wat veel prijzen voor poëzie. Wat een verschillende prijzen, zoals debuutprijzen, prijzen voor thrillers, literatuur of jeugd, debuutprijsen voor thrillers, literatuur of jeugd, prijzen historie en sport. Veel andere jeugdprijzen (klinkt aanlokkelijk, een zilveren penseel is zo uit) en de awards van Hebban.

Gezien mijn genrevoorkeur, is één van mijn eerste interesses de thrillerprijs en zo kwam ik bij Bling Bling, winnaar van de Schaduwprijs 2017 (de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige Thrillerdebuut) en de Diamanten Kogel (Vlaamse prijs voor het beste spannende boek) en in 2016 van de Hercule Poirot-prijs.

Diezelfde week kwam mijn thrillerleesclub bijeen en ik besloot deze voor te dragen als boek voor de volgende keer. Hij werd verkozen. Mooi, laatste categorie afvinken 'in tha pocket'!

Maar bij het naderen van de volgende leesclubavond kwamen er een paar appjes op de whatsappgroep. Mensen hadden moeite erdoor te komen, vonden 'm langdradig. Dat motiveerde me niet gelijk om ermee te beginnen. Jammer. Maarja, leesclub he, dus uiteindelijk wel gestart.

Gelukkig vind ik het boek wél boeiend. Ja, er wordt veel in beschreven, er zijn veel personages en locaties. Misschien wel teveel, maar ik heb net een Kepler uit en daar zit (nog) minder snelheid in en veel meer beschrijvingen, voor mijn gevoel.  Bling Bling valt wel mee. Bovendien is het een origineel verhaal, weer eens wat anders.

Na de leesclubavond:
Opvallend was dat degene die een papieren exemplaar lazen, het boek niet uitkregen. Kennelijk had de lay-out er wat mee te maken, de dikte van het boek en de namenlijst achterin, waaruit duidelijk werd hoe omslachtig het boek nog ging worden. De papierenlezers, vonden het boek langzaam, de digitale lezers hadden het over de vaart van het verhaal. Opvallend toch?

Allemaal zijn we het erover eens, dat er veel locaties en personen meededen. Wat dat betreft was de namenlijst wel handig, maar de digitale lezers ontdekten die pas toen het boek uit was. Ingewikkelde Russische of Indiase namen van personen die ook nog niet vaak voorkwamen, zetten ons soms even op het verkeerde been.

We waren soms ontzet over de gruwelijke daden, was dat nodig? Ging het niet wat ver?
Ook de Vlaamse woorden, stelden ons soms voor raadsels. Een froufrou in het haar, dat is toch zo'n wafelkoekje? Hoe dan? En een marcelleke? Wat stel je je daarbij voor? Enkelen zochten deze woorden op (froufrou is een pony, een marcelleke een wit onderhemd). Ikzelf vond de Belgische tongval, die doorklonk in de zinnen, juist wel prettig lezen.

Degene die hem uitlazen, vonden dat er op het laatst wat losse eindjes waren. Wij willen dus ook door met deel twee en hopen dat er dan wat antwoorden komen. (ik las de achterflap van deel twee, en daar lijkt het inderdaad op) Inmiddels staat het boek dus inderdaad op mijn 'ben ik aan het lezen plank'.

En.. alle categorieën zijn dus afgevinkt bij deze!



Reacties op: mijn laatste categorie #13

Gerelateerd