Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #13 - Lees een in 2017 bekroond boek

door Hebban Crew 31 reacties
Ieder jaar verschijnen er talrijke boeken; verhalen die het hart van de lezer willen veroveren. Toch steken bepaalde titels er met kop en schouders bovenuit. In deze categorie inspireren we je met prijswinnende boeken uit 2017.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Grote bedragen voor grote boeken

'Een roman waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven,’ is te lezen in het juryrapport van de Libris Literatuurprijs 2017. Alfred Birney won met zijn vader-zoonroman De tolk van Java een geldbedrag van 50.000 euro en een bronzen legpenning. Door de winst van deze hoogaangeschreven prijs belandde het boek plots in de Bestseller 60.

De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek - waarin de categorieën fictie en non-fictie het tegen elkaar opnemen. Een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen bepaalde dat De mensengenezer van Koen Peeters in 2017 met de prijs bekroond werd.




Spanning en sensatie

Naast al de literaire prijzen, mogen de spannende boeken niet vergeten worden. In Nederland geldt de Gouden Strop al jaren al een van de meest prestigieuze prijzen voor de Nederlandstalige thrillerschrijver. In 2017 werd de prijs toegekend aan Tot stof van Felix Weber, dat een indringende schets van de periode na de Tweede Wereldoorlog laat zien. Felix Weber is een pseudoniem van Gauke Andriesse, met Tot stof viel hij voor de tweede keer in de prijzen bij de Gouden Strop.

Het is een mannenwereld in het Nederlandstalige thrillergenre, maar gelukkig bewijst de Vlaamse Hilde Vandermeeren het tegendeel door in 2017 de Hercule Poirotprijs te winnen met haar boek Schemerzone. De vijfde thriller van Vandermeeren heeft een bijzondere invalshoek: het hoofdpersonage lijdt aan narcolepsie.




De stem van het publiek

Het is ieder jaar een terugkerend fenomeen: de NS Publieksprijs. De uitgekozen shortlist levert altijd de nodige discussie op, zoals de verdeling van genres die we terugvinden. In 2017 was het opnieuw een sportboek dat in de prijs viel, namelijk De wereld volgens Gijp geschreven door Michel van Egmond. Voor Van Egmond is het de derde keer dat hij in de prijzen valt bij de NS Publieksprijs.




Oog voor uitvoerige research

Non-fictie viel dit jaar vaker in de prijzen, maar schrijfster Carolijn Visser wist zichzelf met haar boek Selma goed in de kijker te zetten. Ze won de Libris Geschiedenis Prijs en tevens de Zeeuwse Boekenprijs. Tijdens de uitreiking van de laatstgenoemde prijs, vertelde ze dat haar volgende boek over Zeeland zal gaan.  

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een in 2017 bekroond boek'? Heb je zelf een geweldige leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vertel waarom je dát nou zo'n geweldig goed boek vindt.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!



Over de auteur

Hebban Crew

2127 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #13 - Lees een in 2017 bekroond boek

 

Gerelateerd

Overig

Lees een in 2017 bekroond boek

op 12 december 2017 door Hebban Crew 20 boeken 3 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken