Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het vergeten boek van Ria vanB (met update en recensie)

op 16 januari 2021 door

Enigszins teleurgesteld bekijk ik vandaag (11 januari) de dagelijkse winactie. Lees een vergeten boek. Die heb ik niet (meer), antwoord ik op het artikel. Door BookCrossing kijk ik regelmatig m'n boekenkast na op boeken die ik nog niet gelezen heb, na jaren en jaren, en die dus óf gelezen dienen te worden en weg kunnen of zelfs ineens ongelezen weg mogen (nee, dat gebeurt eigenlijk nooit).

Doordat ik gereageerd heb, krijg ik in mijn mailbox de reacties van anderen, die wel of niet een vergeten boek hebben. Welke mij waarom triggerde weet ik niet, maar ineens gaat mij een licht op. Geen spaarlamp maar een schijnwerper. Ik heb niet één vergeten boek, ik heb er DRIE. Dat was ik alleen vergeten. Het zijn boeken in mijn favoriete genre, thrillers, die man of ik waarschijnlijk ooit kregen voor een verjaardag ofzo. En die we eerst maar even in de kast zetten "voor later". Mogelijk in een periode dat de kinderen nog klein waren en ik een stuk minder las.

En toen kreeg ik keuzestress, welke van de drie zou nou hét vergeten boek van deze week zijn? Dat ik middenin een boek zit, is niet zo'n ramp. Dat is Helden van Stephen Fry en ik ben net begonnen met een nieuwe held. Die kan wel even wachten.

Hebben stelde een vragenlijst op bij deze winactie, dus daar zal ik dan nu maar mee beginnen.

Wat is jouw Vergeten Boek?
Ik kon kiezen tussen Het meisje met sneeuw in het haar van Ninni Schulman, een debuut dat zich afspeelt in Zweden, land van de thrillers. Of Het grofmazige net van Hakan Nesser, ook een debuut ook van een Zweedse schrijver, beste debuutroman van Zweden zelfs (in 1993) (staat dat boek echt al zó lang in m'n kast??) Als laatste De onbekende Terrorist van Richard Flanagan. Voor deze ga ik, doordat de omschrijving van het verhaal eruit springt.

Waar in huis vond je jouw Vergeten Boek?
Deze stond gewoon in de kast.

Wanneer en waar kocht je jouw Vergeten Boek?
Ja, dat ben ik dus vergeten.

Waarom wilde je dit boek graag lezen destijds?
Ik vermoed dat ik 'm gekregen heb, dus er was niet echt een intrisieke motivatie tot aanschaf van dit boek.

Waarom is dit een Vergeten Boek geworden?
Haha, ja, geen idee. Te weinig tijd?

Wat denk je nu over je Vergeten Boek?
Ik heb het boek een aantal keren uit de kast gehaald, de afgelopen jaren. Dat ik 'm niet weggedaan heb, betekent wel dat het me een interessant verhaal lijkt. (dat geldt dus ook voor die andere twee. Deze maar laten staan tot de 'lezen uit eigen kast'-maand?) (als ik ze dan niet vergeten ben...)

Ga je je Vergeten Boek deze week lezen?
Ja!

Zo ja, update je blog gedurende deze week met je (spoilervrije) voortgang en leeservaringen

Bij deze (update vrijdag 15 januari):
De onbekende terrorist gaat over De Pop, een paaldanseres, die op een dag aangezien wordt voor een terrorist. Toen ik de achterflap gelezen had, was ik er vanuit gegaan, raar genoeg, dat het boek zou beginnen met een vrouw, die al tandenpoetsend haar woonkamer inloopt, waar de tv aanstaat en ze zichzelf ziet geportretteerd als terrorist. Zo gaat het dus niet. Het boek begint met het leven van De Pop, haar werk, haar dromen en haar vriendin. Daarbij een stukje verleden. Het verhaal wordt snel verteld, waardoor je als in een draaikolk meegezogen wordt in gebeurtenissen en emoties.

Naast De Pop maak je kennis met een aantal andere personen, die het leven van De Pop raken en soms beïnvloeden.

Dit is geen gewone thriller. Er is geen (nog?) moord, er is geen politie die op onderzoek uitgaat en aanwijzingen vindt. Je volgt De Pop in haar stroomversnelling en net als zij vraag je je af waar het gaat eindigen.

Is het gelukt je Vergeten Boek uit te lezen deze week, plaats dan een recensie over het boek.

Het boek is uit. Het was een bijzondere ervaring. Hoewel het spannend was en goed geschreven, had ik er soms moeite mee om door te lezen. Al die wervelingen werden wat teveel in mijn hoofd. Hier is mijn recensie.



Reacties op: Het vergeten boek van Ria vanB (met update en recensie)

Gerelateerd