Håkan Nesser

Artikelen 10 Newsroom 1 Spots 9 beschrijving bewerken

Håkan Nesser (Kumla, 1950) is een van de meest succesvolle en getalenteerde Zweedse schrijvers. Tot 1998 werkte hij als docent, daarna richtte hij zich fulltime op het schrijven. Hij wordt geroemd om zowel zijn stijlvolle en spannende romans, waaronder De zomer van Kim Novak  (1999) en De stilte na Sarah  (2009), als om zijn thrillerseries. Zo verschenen van zijn hand de Commissaris Van Veeteren-reeks (1993-2003) en de veelgeprezen en uiterst populaire vijfdelige serie met inspecteur Gunnar Barbarotti (2006-2014). Veel van zijn werk werd in Zweden verfilmd en in meerdere landen op televisie uitgezonden en/of op dvd uitgebracht.

In 2015 verscheen de vertaling van zijn losstaande thriller Himmel över London (2011), vertaald als Hemel boven Londen. Het altijd kritische Vrij Nederland vond het Nessers meest ongrijpbare werk, fantasievol en rijk aan intrigerende details, en roemde de vertrouwde meesterhand van de auteur. In 2013 verscheen in Zweden zijn roman Levande och döda i Winsford, later verschenen als: De levenden en de doden in Winsford.

Nesser werd meerdere malen bekroond, onder meer met de prijs voor de beste Zweedse misdaadroman (driemaal) en met de Glazen Sleutel, de belangrijkste Scandinavische prijs voor het beste spannende boek. Zijn boeken werden in meer dan vijftien landen gepubliceerd. Alleen al in Nederland werden meer dan driehonderdduizend exemplaren verkocht. 

In 2006 verhuisde Nesser met zijn vrouw naar Greenwich Village in New York.

Inspecteur Van Veeteren

Opnieuw een seriepersonage dat bij de signatuur van Håkan Nesser past: een atypische hoofdpersoon, in die zin dat hij ongeveer op de helft van de reeks stopt met zijn politiewerk en vervolgens een antiquariaat in boeken exploiteert. Ook in die laatste boeken kan hij het politiewerk niet loslaten maar eigenlijk is het meer op zijn plaats om te zeggen dat het politieapparaat van Veeteren nodig heeft.

Inspecteur Van Veeteren is een kalme man. Houdt van culinaire hoogstandjes, kan ook genieten van een goed glas bier. In functie is hij scherp, mag hij vertrouwen op zijn intuïtie en vertoont hij een groot inlevingsvermogen in slachtoffers en daders.

1. Det grovmaskige nätet (1993, Het grofmazige net)
2. Borkmanns punkt (1994, Het vierde offer)
3. Återkomsten (1995, De terugkeer)
4. Kvinna med födelsemärke (1996, De vrouw met de moedervlek)
5. Kommissarien och tystnaden (1997, De commissaris en het zwijgen)
6. Münsters fall (1998, De zaak van Münster)
7. Carambole (1999, Carambole)
8. Eva Morenos fall (2000, De dode op het strand)
9. Svalan, katten, rosen, döden (2001, De zwaluw, de kat, de roos en de dood)
10. Fallet G (2003, Van Veeteren en de zaak G.)


Gunnar Barbarotti

Håkan Nesser zat vast in de verhaallijn voor zijn boek De man zonder hond, toen hij besloot dat een rechercheur het verhaal vooruit zou helpen. Het is de geboorte van het personage Gunnar Barbarotti, waarvan een reeks boeken uiteindelijk vijf delen zou tellen. Het zijn geen thrillers in de klassieke zin. Het zijn meer verhalen over mensen, onderlinge verhoudingen, psychologische diepgang en af en toe een uitstapje naar andere landen waarvan de sfeer op meesterlijke wijze wordt getekend.

In elk verhaal komt wel een misdaad voor, telkens weer een puzzel voor Barbarotti die hij vooral weet op te lossen door zich te verdiepen in de slachtoffers, de personen om hen heen, onderlinge relaties uit te pluizen en zich te verdiepen in gebeurtenissen uit het verleden.

De hoofdpersoon is atypisch. Barbarotti, een Zweedse rechercheur met Italiaanse voorouders, is niet bepaald een grote tobber, heeft geen bijzondere afwijkingen zoals verslavingen, eigenlijk is hij een doodnormale man met maar één kenmerkend aspect: zijn spel met het al dan niet bestaan van een hogere macht. Tijdens zijn leven kent hij plussen en minnen toe en als de uitkomst daartoe aanleiding zou geven, is hij bereid de aanwezigheid van een hogere macht te accepteren.

1. Människa utan hund (2006, De man zonder hond)
2. En helt annan historia (2007, Een heel ander verhaal)
3. Berättelse om herr Roos (2008, Het tweede leven van meneer Roos)
4. De ensamma (2010, De eenzamen)
5. Styckerskan från Lilla Burma (2012, De slager van klein-Birma)


Laatste bewerking door Sander Verheijen op 12/08/2019
Auteursfoto: Sander Verheijen
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Meer over Håkan Nesser

De existentiële puzzel van Håkan Nesser
27 oktober 2016 4 reacties
Håkan Nesser ontvangt oeuvreprijs
24 oktober 2016 5 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

Millennium-regisseur verfilmt trilogie Hakan Nesser
16 december 2016 Hollywood Reporter
  Meer artikelen

Door lezers

Literatuur uit het hoge Noorden / De vereniging van linkshandigen – Håkan Nesser
02 juni 2019 10 reacties
Literatuur uit het hoge Noorden / Van Veeteren - Håkan Nesser
10 juni 2017 20 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken