Gelaagde winterthriller waarin niets is wat het lijkt

KimCoenen85 01 december 2025
Het is bijna kerst wanneer de beroemde kunstenaar Ludvig Rute zijn zus en twee broers uitnodigt naar zijn huis in een afgelegen Zweeds dorp, diep verscholen in het bos. Voor het eerst in jaren zal de familie weer samen zijn. De stilte is beklemmend, de spanning voelbaar en Ludvig heeft iets op zijn hart dat niet kan wachten.
Maar nog voor het zover komt, wordt een van hen dood aangetroffen. Twee waardevolle schilderijen blijken verdwenen. Wat eerst lijkt op een mislukte inbraak, blijkt al snel complexer dan gedacht. Inspecteurs Gunnar Barbarotti en Eva Backman onderzoeken de zaak, en ontdekken dat de familie Rute meer geheimen verbergt dan ze willen toegeven. In het witte landschap van de winter wordt niets echt verborgen, behalve de waarheid.

Mijn ervaring:
Een brief uit München is een intrigerende, verrassende en mooi opgebouwde misdaadroman. Håkan Nesser schrijft in een fijne, vlotte stijl en weet moeiteloos een beklemmende sfeer neer te zetten die je als lezer voortdurend nieuwsgierig houdt. De personages zijn uniek en excentriek, maar dankzij de realistische dialogen blijft het verhaal geloofwaardig en volledig overtuigend.

De moordzaak staat als een huis: van begin tot eind is de plot zorgvuldig uitgewerkt. Inspecteurs Gunnar Barbarotti en Eva Backman worden op de zaak gezet. Hoewel ik de eerdere delen in de serie niet heb gelezen, vond ik dit een sterk en boeiend duo, mede doordat Håkan Nesser hun privéleven subtiel verweeft met het onderzoek. Hierdoor krijgen beide personages diepgang en merk je dat er over meerdere boeken heen een consistente karakterontwikkeling plaatsvindt.

Naast de rechercheurs maken we kennis met de uiteenlopende familieleden van de vermoorde Ludvig Rute. Håkan Nesser kiest er regelmatig voor om vanuit hun perspectief te schrijven, wat zorgt voor verschillende visies en interpretaties van de gebeurtenissen. Dit maakt het verhaal rijker en meeslepender.

De crime opent wanneer de familieleden van Rute naar een afgelegen Zweeds dorp reizen om kerst te vieren in het huis van hun broer, de beroemde kunstenaar Ludvig Rute. De onderlinge banden zijn verwaterd, maar toch voelt iedereen zich verplicht op de uitnodiging in te gaan. De setting, het geïsoleerde huis, de winter en de coronaperiode, draagt sterk bij aan de unheimische sfeer. Niet veel later wordt Ludvig dood aangetroffen en ontvouwt zich een tragedie die haar wortels heeft in het verleden. Het is bijzonder hoe Håkan Nesser stap voor stap laat zien hoe oude keuzes, geheimen en gebeurtenissen doorwerken tot in het heden. Het complot is complex, zorgvuldig opgebouwd en geloofwaardig uitgevoerd.

Hoewel dit geen razend spannende thriller is, blijft het verhaal wel krachtig en doordacht. De haat-liefdeverhoudingen binnen de familie zijn mooi uitgewerkt, en de twist aan het einde geeft het geheel een verrassende en bevredigende ontknoping.

Een brief uit München is daarmee een intrigerende, gelaagde en uitstekend uitgewerkte crime. Håkan Nesser creëert een beklemmende sfeer, een sterke setting en een cast van uitgesproken personages. De manier waarop verleden en heden in elkaar grijpen en uiteindelijk naar een krachtig slot voeren, maakt dit boek meer dan de moeite waard.

Meer recensies van KimCoenen85

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.