Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn favoriete boeken top 5

op 21 april 2023 door

Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt? Dat is zo ongeveer de moeilijkste vraag voor een veellezer om te beantwoorden. Één boek benoemen van ál het moois dat ik las? Hóe dan?

Gelukkig mag je er bij Hebben 50 noemen. Je 50 favoriete boeken. Dat lijkt al wat makkelijker, totdat je beseft dat je ook nu weer pareltjes moet schrappen. En alsnog, welke zet je op één? Welke zijn je favoriete 5 van de 50? HELP!

Jaren terug, toen Hebben begon met het vragen naar je (nog maar 25) favorieten stelde ik deze lijst samen uit boeken die ik op dat moment erg mooi vond, maar ook boeken die in mijn leven wat betekend hadden. Nevelen van Avalon was voor mij ooit een eyeopener en staat al sinds de eerste lijst op één, maar inmiddels twijfel ik daarover. Is dat boek wel zo mooi als ik me herinner? Het is jaren geleden dat ik 'm las. Echt herlezen doe ik hem niet.

De top 5 is verder wel veranderd. Confettiregen en De ondergrondse spoorweg zorgden voor een lagere waardering van Kolja en Kerewin. Sta ik hier wel achter? En hierdoor staat ook Sacajawea lager dan ik zou willen. Inmiddels durf ik bijna geen boek meer toe te voegen, want welke gooi ik eruit? Uiteindelijk zijn dat vaak boeken van schrijvers die er vaker in staan (boeken van Stephen King dus, want eigenlijk kan ik daar ook de hele 50 mee vullen) Soms staat er gewoon één willekeurig boek van een schrijver, waarvan ik niet zou weten welk boek ik het mooist vind, zoals Op weg naar de hemel van Roald Dahl. Of favorieten die ik in mijn jeugd letterlijk kapot las. Die in feite symbool staan voor mijn liefde voor het lezen. Andere boeken, die ik afgelopen jaren als favoriet aanvinkte, staan er dan weer niet op, want, zoals gezegd, welke gooi ik er dan uit?

Niet zozeer het benoemen van de 50 favorieten is een probleem, maar het verwijderen van de boeken die er al op staan en die ik niet kwijt wil. Maar Hebban is onverbiddelijk. Je hebt 50 van maximaal 50 geselecteerd staat er boven mijn lijst. Verdrietig scrol ik door mijn afgevinkte favorieten, de toplijst en de lijst recent gelezen boeken. Wie mag op dé lijst en wie haalt het niet? Ik besluit mijn lijst eerst maar te laten zoals hij is. Kort geleden voegde ik Komijnsplinters nog toe. De lijst is dus vrij dynamisch, maar voorlopig lees ik gewoon geen hele mooie fantastische boeken meer, om niet steeds met dit dilemma geconfronteerd te worden.

Wat is mijn top 5?


1. Nevelen van Avalon van Marion Bradley

Ja, hij blijft toch nog staan. Heeft weer een herschikking overleefd. Door dit boek maakte ik kennis met Magie, met het oude Europese geloof dat zich centreert om een Godin. Leerde ik hoe het christendom dit geloof langzaamaan verdreef en nog wat over de geschiedenis van het Engels koningshuis. Het was de start van een heel nieuw genre voor mij.

2. De Talisman van Peter Straub en Stephen King
Eén van de eerste boeken die ik van King las. Ook hier magie en daarnaast andere, paralelle werelden. Wat een rijkdom, wat een fantasie. Heerlijk! Mijn liefde voor dit genre groeide.

3. Confettiregen van Splinter Chabot
Een heel ander boek. Een boek dat in mijn ogen iedereen eens zou moeten lezen. Zeker mensen die met jongeren te maken hebben, maar ook die jongeren zelf. Een boek dat vertelt over de innerlijke strijd van een jongen, die opgroeid in een heel open gezin en tóch denkt dat hij met zijn homoseksuele gevoelens z'n ouders zal teleurstellen.

4. Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwilli
Een prachtige vertelling over een zeer moeilijke tijd in Georgië. Een familiekroniek met op de achtergrond 100 jaar Russische geschiedenis, waar ik bitter weinig van wist. Liefde en verraad en vooral chocolade.

5. De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead
Een wondermooie vertelling over een verschikkelijke tijd. Over het leven van slaven op de plantages in Zuid Amerika, over de systemen, waardoor er tot slaaf gemaakten konden ontsnappen, maar vaak ook niet. Over de leugens, die er werden verteld aan andere witte bewoners, om het systeem in stand te houden. En ondanks dat een boek van hoop.

Ja, en dit zijn ze dan. Dé vijf (ook al zo'n heerlijke serie)

Geen Kolja of Sacajawea in deze topkeuzes. Geen Ogen van Vuur, Avonturen in de Stille Zuidzee (Bob Evers) of Winnetou. Geen Hasse Simonsdochter of Kleur Paars. En welke boeken kan ik verwijderen om Etta Palm of de Glazen Troon toe te voegen? De hele lijst is één groot dilemma, maar het was hartstikke leuk om hem eens weer onder de loep te nemen. Om weer langs boeken te scrollen, die ik ooit zo mooi vond dat ze op deze lijst kwamen.

Mijn mooiste 50



Reacties op: Mijn favoriete boeken top 5

Gerelateerd