Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Geestenpoort van Johanna Lime: Om heerlijk in weg te dromen

op 13 december 2022 door

De auteur

Tot 2018 bestond Johanna Lime  uit de samenwerking tussen Marjo Heijkoop en haar beste vriendin en levensgezel Dinie Boudestein. Ze hielden zich bezig met astrologie en verpoosden graag in esoterische boekwinkels. Ook  hun liefde voor fantasy,  science fiction en verzonnen werelden verbond hen. Op een gegeven moment besloten ze hun verhalen publiek te maken. In het schrijven vulden ze elkaar goed aan, elk bracht zijn eigen talent in. Zo was Dinie goed in overzicht houden en ook sterker in het goochelen met woorden. Marjo was en is een ster in het verzinnen van de details. In 2015 verscheen Schimmenschuw, hun eerste boek. Vervolgens startten ze een trilogie waarvan deel een, Sluimerend Vuur  in 2017 verscheen. Het tweede deel Smeulend Venijn verscheen in 2018, een venijnig jaar want Dinie overleed en Marjo bleef alleen achter. Ze besloot verder te schrijven omdat ze niet zonder kan. Schrijven is nu haar grootste liefde. Voor Schamel Verbond, de derde in 2020 verschenen afsluiter van de trilogie gebruikte Marjo de verhalen en elementen uit de dagboeken van Dinie en haarzelf.

Interplanetair is Marjo’s solowerk en is ontstaan uit haar eigen fantasie. Er is iets aparts met haar proces van het omzetten van fantasie naar verhaal. Haar inspiratie voor verhalen krijgt ze namelijk uit haar levendige dromen terwijl ze in wakende toestand aan afantasie lijdt. Dit is een aandoening waarbij men in  wakende toestand geen beelden ziet en dus niet met gesloten ogen kan visualiseren. Ze heeft dus wel fantasie maar het gebrekkige visualisatievermogen betekent dat het schrijven flink lastiger is omdat ze het van haar droomherinneringen moet hebben. Haar perfectionisme en geheugen helpen haar om de beelden uit haar dromen om te zetten in taal en in een verhaal. Ze mist echter wel de hulp van Dinie in de verwoording van dat wat ze wil zeggen. Schrijven is daardoor een grotere uitdaging geworden. Maar uitdagingen gaat ze niet uit de weg. Zo heeft ze zich tot doel gesteld om meer spanning en conflicten in haar verhalen te brengen. Maar het overdrijven van actie en spanning is niet haar stijl want het moet vooral functioneel blijven.
In mei 2022 verscheen Geestenpoort - het tweede deel van  Interplanetair- en het derde deel met de titel Schakelmagie zal in januari 2023 uitgebracht worden.

Er staat nog meer op stapel voor Johanna Lime. Ze heeft contracten getekend voor een serie van zes delen die Magische Alliantie gaan heten. Het zal bestaan uit drie tweeluiken die zich op verschillende planeten afspelen met steeds een andere hoofdpersoon in opeenvolgende generaties. De planning is dat elk jaar een boek verschijnt. Na deze zes delen eindigt de serie met nummer zeven, een prequel over verbannen personages op aarde. Het klinkt heel mysterieus en spannend. Er staat ons nog veel moois te wachten.
Bezoek voor meer info over de schrijfster en haar boeken de website 
https://johannalime.com/


De cover

De sterren in de donkere hemel kleuren oranje door de  vurig omringde cirkel die als het ware van  de pagina afspringt. In het midden van die cirkel staat een mens. Het is alsof de cirkel een toegang is naar iets anders, iets dat licht geeft. Hetzelfde licht lijkt ook door de mens heen te stralen. Is het eigenlijk wel een mens? En wat zijn die vurige elementen?  Onder de vurige ring staat de titel van het boek: ‘Geestenpoort’ . Dat doet vermoeden dat die mens wel eens een geest zou kunnen zijn en die cirkel een poort. En wat zou er achter en voor die poort liggen?  De achterkant biedt soelaas. We mogen een vervolg verwachten van de avonturen van Daniël en Irene – hoofdpersonen uit het eerste deel-  en ook cyborgs en drakenmannen maken hun opwachting. En dan zijn er nog die problemen met de Geestenpoort. Oh jee…..


De recensie

In Geestenpoort -het tweede deel van de trilogie Interplanetair , borduurt Johanna Lime vrolijk en onderhoudend voort op de zich ontwikkelende relatie tussen de planeten Laskoro, Berinyi en de  nabijgelegen planeten. Van de onevenwichtigheid uit het eerste deel is weinig meer te bekennen en ook de plot is interessanter en zelfs iets complexer geworden vergeleken met zijn voorganger.               De wereld alsook de magie is weer buitengewoon interessant, goed neergezet en uitgewerkt. Het verhaal is ook nu weer een originele mix van science fiction en fantasy met een streven naar vrede te midden van politiek gekonkel.  Deze ingrediënten  geven het verhaal een aangenaam en sprookjesachtig effect. Er is nog hoop in de wereld van Johanna Lime en het lezen van Geestenpoort is als een spreekwoordelijk warm bad in gure tijden.

Met Prinses Irene en Daniel als diplomatieke ambassadeurs waait er een frisse wind in de planetaire uithoek. Meer invloed krijgen in de Galactische Vereniging van planeten blijkt echter niet zo gemakkelijk te zijn. Politieke wegen verlopen met veel kronkels en obstakels terwijl Irene en Daniël hun best doen om de betrekkingen tussen de volkeren te verbeteren. Ondertussen bezorgt Seckel zijn broer Daniël de nodige hoofdbrekens en zoekt Irene’s broer Corwin een zeldzaam artefact. En er is iets veranderd aan de magie nu de vloek is opgeheven. Dat zal nog consequenties krijgen. Wanneer het Geestenfeest aanvangt, gaat er iets gruwelijk mis; wat is er toch met die goden aan de hand?

Door de herhaaldelijke uitleg aan het begin is het makkelijk om de draad van het verhaal weer op te pakken. Toch is het aan te raden om eerst het voorgaande deel te lezen. De herhaling frist het geheugen wel op maar is onvoldoende om de hele wereldopbouw en zijn magie te begrijpen.
Het eenvoudige taalgebruik maakt dat proces wel makkelijker. De wereld, de magische en politieke systemen zijn namelijk behoorlijk ingewikkeld. Er is veel informatie te verwerken. Zo is er lilakleurige ritovische energie die gebruikt wordt om hogesnelheidstreinen op  te laten rijden en heten mobieltjes splendofoons. Gelukkig wordt de info goed gedoseerd en leidt het nooit tot een overload.

De structuur en opbouw van het verhaal verloopt dan ook vloeiend. Zo worden de politieke ontwikkelingen helder weergegeven en verlopen ze in een evenwichtig tempo. Ook de toewerking naar het einde verloopt goed en het verhaal kent een bevredigend einde zonder al te zoetsappig te worden. Er vallen doden maar de bloederigheid blijft beperkt.

Een ander pluspunt betreft de relatie tussen Irene en Daniël. Deze is geloofwaardiger dan in het eerste deel. Hun onderlinge omgang en samenwerking verloopt natuurlijker, vloeiender en is beter uitgewerkt. Veel diepgang  is er echter nog niet. De hoofdpersonen komen voldoende tot leven om boeiend te blijven en om het verhaal te dragen. Samen met hun gezellige families vormen ze de eigenlijke macht van Berinyi en Laskoro, een semi democratisch systeem met verlichte heersers.  De nevenpersonages en antiprotagonisten zijn daarentegen minder uitgewerkt maar nog voldoende functioneel.

De schrijfstijl in Geestenpoort is verbeterd ten opzichte van het vorig deel. Zo zijn de zinnen fraaier en bovendien laat de schrijfster nu vaker zien wat er gebeurt. Het vertelgehalte is daarmee geringer en stoort daarom ook niet zo . Maar het kan nog beter door herhaling van bekende uitleg  aan het begin van de hoofdstukken te voorkomen. Een voorbeeld hiervan zijn de terugkerende vermeldingen over Daniëls priesterschap, zijn huwelijkse staat en zijn verantwoordelijkheid voor de priesteropleiding. Ook de beschrijvingen  van de recalcitrante Seckel zijn in het begin veel te vertellerig en ze worden te vaak herhaald. Die te veelvuldige herhaling en uitleg zijn overbodig en halen de vaart eruit.
Natuurlijk valt aan het gebruiken van de vertelstijl - gezien de uitgebreide wereld, de vele personages, volkeren en facties-  niet te ontkomen. De lezer dient het spoor tenslotte niet bijster te geraken. Het is daarom de kunst om uit te vinden waar uitleg noodzakelijk of overbodig is. Zo zouden de scènes waarin Daniël verdenking tegen Cyborgs en de Drakenman koestert op sommige momenten iets minder uitgesproken  in ‘vertelstijl’ mogen.  
Deze minpuntjes mogen de pret echter niet drukken want over het algemeen bezorgt Geestenpoort de lezer een aangename leeservaring en een heerlijke wereld om in weg te dromen.

 

3,5 sterrendf8e2ce1c446d94634343417df5fa878.jpg



Reacties op: Geestenpoort van Johanna Lime: Om heerlijk in weg te dromen

Gerelateerd

Over

Johanna Lime

Johanna Lime

Johanna Lime is sinds 1 november 2011 het pseudoniem van Marjo Heijkoop en Dinie...