Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

7 x Vermoorde onschuld

op 22 april 2018 door

Veel titels zijn niet uniek, er bestaan met andere woorden heel wat thrillers die met eenzelfde titel door het leven gaan. Die boeken gaan wij lezen. De ene keer kiezen we een titel waar we slechts vijf boeken aan kunnen linken, de andere keer kunnen dat er gewoon tien zijn!

Dit kwartaal lazen we Vermoorde onschuld en maar liefst zeven auteurs gebruikten deze titel voor hun thriller. Het genootschap Onze Taal geeft als omschrijving: Als iemand ervan verdacht wordt iets verkeerds te hebben gedaan, kan hij ervoor kiezen de vermoorde onschuld te spelen. Dan reageert hij verbaasd of zelfs verontwaardigd: hij zou zoiets nóóit doen! Meestal is dit vooral een tactiek om zichzelf vrij te pleiten en heeft hij wel degelijk iets fout gedaan. Ook de variant 'de beledigde onschuld' spelen komt voor.

De uitdrukking 'de vermoorde onschuld' spelen is waarschijnlijk ontstaan onder invloed van een toneelstuk van VondelPalamedes oft vermoorde onnooselheyd (= 'onschuld') (1625). Dit stuk was een reactie op de terechtstelling van Johan van Oldenbarnevelt in 1619. Vondel vond dat Van Oldenbarnevelt onschuldig was en dus niet ter dood had mogen worden gebracht. Het verhaal van Palamedes sluit hierbij aan.

Spelen de personages in de zeven boeken die wij lazen de vermoorde onschuld? Je leest het hieronder. Uiteraard vermelden we ook voor welke Hebban Reading Challenges je de boeken kunt lezen.

Silvia, Karina en Chantal lazen Vermoorde onschuld van Peter Robinson

Reading Challenge: #17 Een boek dat je in een avond uitleest 

Korte inhoud: Inspecteur Banks wordt bij een vermoorde vrouw geroepen, die bekend staat om haar werk als exotisch danseres en prostituee. Haar lichaam ligt erbij als een onschuldige jonge vrouw, waarbij niks herinnert aan haar dagelijks leven. Met zijn team onderzoekt bij de moord, waarvoor hij onder andere regelmatig in contact is met Jackie, vriendin van het slachtoffer en ook werkzaam in hetzelfde wereldje. De gedreven inspecteur worstelt tegelijk met issues in zijn persoonlijke leven. Een tweede slachtoffer zet de zaak op scherp.

Mening Silvia***: In slechts 90 bladzijden weet Peter Robinson een compleet verhaal neer te zetten. Ik kreeg een goed beeld van de problemen die Banks bezighielden. De terugblik op hoe het nu 30 jaar later met hem gaat, vond ik een toevoeging. De moordzaak wordt door het gebrek aan bladzijden oppervlakkig beschreven. Wel waren alle aspecten voor een onderzoek naar de moorden aanwezig met zelfs nog een onverwacht plot. Het boekje leverde een aangenaam leesavondje op.

Mening Karina***: De titel Vermoorde onschuld past erg goed bij het verhaal dat Robinson heeft neergezet. Inspecteur Banks is geen onbekende in zijn boeken, maar voor mij was het een eerste kennismaking en dat in een spannend verhaal van slechts 92 pagina's. Het plot zit goed in elkaar, al is het enigszins voorspelbaar. De tweede verhaallijn rondom het privéleven van Banks kenmerkt zich door enkele clichés, maar is zo neergezet dat de inspecteur hierdoor tot leven komt. Respect voor Robinson dat hij in zo weinig pagina's een sterk verhaal met levende personages weet neer te zetten.

Mening Chantal***: Dit is het eerste DCI Banks-verhaal dat ik heb gelezen, ik ken de tv-serie. Ik vond dit boek wat tegenvallen ten opzichte van de serie. Normaal gesproken vind ik de boeken beter dan de film of serie, maar met dit verhaal was dat niet zo. Dit komt misschien omdat het een erg dun boekje was. Er zat niet zo veel diepgang in het verhaal en de personages bleven wat vlak. Er zaten verschillende clichés in het verhaal, maar het einde was toch nog een klein beetje verrassend. Toch knap van Peter Robinson om in zo weinig pagina’s een compleet verhaal te creëren. Ik heb het boek wel met plezier gelezen.

Greet las Vermoorde onschuld van Bob Mendes

Reading Challenge: #11 Een boek van tien jaar of ouder, #17 Een boek dat je in één avond uit hebt

Korte inhoud: Zakenman Leo Brijs rijdt in beschonken toestand een bromfietser dood. Hij wil voorkomen dat zijn goed georganiseerde leven daardoor wordt geruïneerd en probeert zijn vrouw te laten opdraaien voor het ongeval. Als hij ontdekt wie het slachtoffer is, komt Brijs met een wel heel merkwaardige bekentenis...

Mening Greet***Vermoorde onschuld is een kort verhaal van een honderdtal bladzijden. Hier en daar wordt het als jeugdboek geclassificeerd, de reden waarom is me niet helemaal duidelijk. Het is een vlot geschreven en spannend verhaal over alcoholisme, vluchtmisdrijf, leugens en het al dan niet naar boven krijgen van de waarheid. Vooral in het begin is het boek sterk, Mendes vertelt een beklijvend verhaal met duidelijke karakters en aangename dialogen. Het einde is echter niet helemaal bevredigend. 

Gert las Vermoorde onschuld van Joy Fielding

Reading Challenge: geen

Korte inhoud: De thriller Vermoorde Onschuld van Joy Fielding vertelt het verhaal van de broers Will en Jeff en hun kameraad Tom. Door een weddenschap komen de heren met de mooie, naïef ogende Suzy in contact. Zij lijkt op het eerste gezicht de naïviteit in hoogst eigen persoon. Gaandeweg het verhaal wordt echter duidelijk dat schijn bedriegt…

Mening Gert****Vermoorde onschuld blinkt uit op het punt van psychologische spanning. Vanaf het eerste hoofdstuk trekt de auteur de lezer het verhaal in op een zodanige manier dat het ronduit moeilijk is het boek weg te leggen. Je ontwikkelt vanzelf een band met de personages. Ook de spanningsboog is prima. Tot en met de laatste pagina blijkt Joy Fielding in staat je continu op het verkeerde been te zetten. Dat resulteert in een sublieme plot, die ik niet had zien aankomen. Kortom: een uitstekende thriller die de moeite van het lezen meer dan waard is.

Joyce las Vermoorde onschuld van Laura Caldwell

Reading Challenge: geen

Korte inhoud: Een affaire hebben tijdens een zakenreis in Rome is niet zoals het hoort, maar dat kan Rachel Blakely niet schelen. Sinds haar man Nick heeft opgebiecht dat hij is vreemdgegaan, staat hun relatie onder druk. Haar uitspatting met een Italiaanse schilder geeft haar het gevoel dat de rekening is vereffend. Op aanraden van haar vriendin Kit, die is meegereisd naar Rome, besluit ze haar avontuurtje voor Nick te verzwijgen en de draad van haar leven en huwelijk op te pakken. Dan laat Kit van zich horen. Ze eist geld, want anders zal ze Nick vertellen wat er in Rome is voorgevallen. Daar blijft het niet bij: tot Rachels verbijstering blijkt Kit vastbesloten om haar te gronde te richten. 

Mening Joyce***: Het begin van het boek leest als een echte Harlequin-thriller, een vrouw die vreemdgaat tijdens een trip naar Rome. Gelukkig weet Laura Caldwell vervolgens te verrassen met een aantal originele wendingen in het verhaal. Eerder las ik van haar hand ook de boeken met advocate Izzy McNeal in de hoofdrol en daar was dit ook het geval. De schrijfstijl is vlot en direct. Gelukkig geen 'eind goed al goed', want Laura Caldwell kiest voor een laatste kwinkslag. Het is een leuk boek om even tussendoor te lezen of tijdens de vakantie op het strand. 

Evy las Vermoorde onschuld van Randy Singer

Reading Challenge: #1 Een dik boek, #43 Een boek waarin religie een rol speelt

Korte inhoud: De pas afgestudeerde Mitchell Taylor komt terecht bij het kantoor van De Rots, een laconieke en aan de drank verslaafde advocaat. Hij wordt betrokken bij een rechtszaak die heel ingewikkeld ligt en waarbij de dochter van De Rots een van de partijen is. Het gaat om gekloonde zygoten, een illigale immigrante, abortus, AIDS en bovenal... veel geld! Wie zal dit gerechtelijke gevecht winnen en hoeveel slachtoffers moeten er daarvoor vallen?

Mening Evy****: Ik heb de korte inhoud van het boek niet gelezen voor ik begon. Dat zorgt wel voor een verrassingseffect en is een aanrader! Een groot deel van het boek speelt zich in de rechtszaal af en dat geeft het boek een specifieke sfeer. Ik vond dit zeker een leuk aspect. Zoveel 'zware' thema's heb ik nog niet vaak aan bod weten komen in één thriller. Gelukkig is er ruimte om alles goed uit te werken, maar dat zorgt ervoor dat het boek niet echt als een thriller aanvoelt. Het verhaal zit goed in elkaar en kon me zeker boeien. Toch komt het op mij over alsof er hele passages konden geschrapt worden, met een 'strakker' boek als gevolg. 

Kees las Vermoorde onschuld van Craig Parshall

Reading Challenge: #11 een boek van tien jaar of ouder, #43 een boek waarin religie een rol speelt

Korte inhoud: Tijdens de huwelijksreis van advocaat Will Chambers en zijn vrouw Fiona in Cancun wordt de ontvoerde Amerikaanse minister van Economische Zaken bevrijd. Niet veel later worden vier onschuldige burgers vermoord. Kolonel Caleb Marlowe, verantwoordelijk voor de bevrijding, neemt hiervan de schuld op zich, hoewel hij wel aangeeft onschuldig te zijn. Will wordt zijn advocaat en zal hem bij het Internationale Hof van Justitie vrij moeten pleiten. 

Mening Kees***Vermoorde onschuld is het derde deel van de serie Waarheid en recht. Het verhaal staat op zichzelf, maar door een aantal vaste personages heeft het wel enkele verwijzingen naar de voorgaande boeken. Niet hinderlijk overigens, dus dit deel is prima afzonderlijk te lezen. Door de actie die in het begin van het verhaal voorkomt, is het interessant, boeit het, maar levert het ook vragen op. Deze worden gedurende het verhaal beantwoord. Ik vond het jammer dat Parshall dat niet continu kon blijven vasthouden. Het boek heeft, behalve spannende momenten, namelijk ook genoeg minder boeiende gedeelten. Die waren wat mij betreft te langdradig en soms ook wel wat belerend. Toch is het zeker geen vervelend boek om te lezen. De schrijfstijl is toegankelijk en daardoor leest het boek vlot. Daarnaast geeft het een kijkje in de keuken van de internationale rechtspraak en toont het wat van de corruptie in de Amerikaanse politiek. En beide vond ik wel interessant om te lezen.

Elly las Vermoorde onschuld van Jo Claes

Reading Challenge: #32 Een what if-boek, #49 Een boek over boeken

Korte inhoud: Tijdens een vakantie met een groep wordt een van de deelneemsters, Lucie Meertens, dood aangetroffen in haar hotelkamer. Alle betrokkenen hebben een alibi dat bevestigd wordt. Dader niet gevonden en iedereen mag naar België terugkeren. Dan is er weer een incident na de uitreiking van de boekenprijs De Gouden Strop in Amsterdam. De slachtoffers hebben één overeenkomst, ze kenden de thrillerauteur Lebowski. Hebben de zaken net elkaar te maken? Dat weten we niet, maar Thomas Berg, hoofdinspecteur bij de Federale Politie van Leuven, krijgt de opdracht om de zaken te onderzoeken.

Mening Elly****: Vermoorde onschuld is vlot geschreven en dat is bij een thriller toch wel een must. Het bevordert het doorlezen, iets dat ik graag doe. Ik wil mee speuren naar een mogelijke dader. Jo Claes is een geweldige schrijver en dat komt ook in dit boek naar voren. Er zijn meerdere mensen die de dader kunnen zijn, maar wat is het motief? Aan het eind heb ik een punt dat ik vaag vind en dat niet uitgewerkt wordt. Toch heb ik het boek met veel plezier gelezen.

Het lijkt erop dat Vermoorde onschuld ons wel bevallen is. Er werden alleen maar drie en vier sterren uitgedeeld.  Het is een titel waarmee je als auteur veel kanten op kunt. Het zal jullie niet verbazen dat wij ons afvragen welke van bovenstaande boeken jullie gelezen hebben. Misschien staan er zelfs een paar (al dan niet gelezen) in jullie boekenkast? Laat het ons weten!

In januari lazen we 4 x Ijskoud, klik hier als je wilt terug lezen. In juli doen we een titel waar maar liefst 14 verschillende boeken van zijn verschenen, we kiezen er 9 om te bespreken.

Joyce



Reacties op: 7 x Vermoorde onschuld

Meer informatie

Gerelateerd