Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bennie Griessel Crimetour door Kaapstad

op 10 februari 2019 door

Afgelopen zondag hebben jullie al kunnen lezen dat we Zuid-Afrika een paar weken centraal gaan stellen. En natuurlijk past een korte reis naar het land van Bennie Griessel daar heel goed bij. Daarom nemen we jullie mee naar Kaapstad en omgeving waar jullie kennis kunnen maken met dit toch wel bijzondere gebied met een Nederlands verleden.

Bennie Griessel, politieman en alcoholist. Het was aanvankelijk nooit de bedoeling van Deon Meyer om van hem een seriepersonage te maken. In Meyers eerste boek had hij nog maar een bijrol, maar dat veranderde in Duivelspiek. Daarin kreeg hij een veel prominentere rol en het vervolg is vast en zeker bij de meesten van ons bekend.

e0458aa037da106a395bb2883c9310c1.jpg


In ieder geval beginnen we onze tour bij het Victoria en Albert Waterfront, het historische hart van de haven van Kaapstad en meteen de belangrijkste toeristische trekpleister van heel Zuid-Afrika. Het ligt tussen Robbeneiland en de Tafelberg en er zijn voldoende mogelijkheden om er te winkelen of om er een restaurant te bezoeken. Vanaf het Waterfront worden ook rondvaarten naar Robbeneiland verzorgd, bekend omdat Nelson Mandela hier achttien jaar gevangen gezeten heeft. In Cobra vindt hier een moord plaats en Griessel en zijn team treffen op de plaats delict enkele kogelhulzen aan.

357ed64b6c5b56c33a8d18fa64f22703.jpg


We vervolgen onze tour en gaan met de bus naar City Bowl, het centrum van Kaapstad. Dit deel van de stad is aangelegd in de vorm van een amfitheater en wordt begrensd door de Tafelbaai en omringd door een aantal bergen, waaronder – opnieuw – de Tafelberg, maar ook de Leeuwenkop.

96782a4afbd53e10be1d218cc2b661ba.jpgEr staat een groot aantal Victoriaanse woningen en met zijn vele restaurants en barretjes zijn de straten zijn er altijd levendig. In 13 uur vindt in de buitenwijken van de City Bowl een achtervolging plaats en wordt buiten bij de Lutherse St. Martinikerk in Long Street het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Bennie Griessel wordt hier naartoe gestuurd.

Om even van alle emoties bij te komen, houden we een korte stop in Will’s Café & Deli in de wijk Oranjezicht. Hier kunnen jullie een cappuccino of iets anders bestellen. Een paar jaar geleden heette dit restaurant trouwens nog Carlucci’s en hier vluchtte Rachel, de vermoorde vrouw uit 13 uur naar binnen om – in paniek – te telefoneren.

e40063e92338a8524e0ad009d70845ef.jpg


Onze volgende bestemming is Seepunt, een andere Kaapse wijk. Deze wijk ligt tussen de Seinheuvel en de Atlantische Oceaan en niet ver van City Bowl. Vanwege de ligging is het een populaire locatie om te wonen en te investeren en veel onroerend goed is in het bezit van Nederlanders, Duitsers en Engelsen. In Duivelspiek is in deze wijk een 46-jarige vrouw, lid van de New Gospel Church, vermoord en in 13 uur was het slachtoffer een Amerikaanse toerist. Een vriendin van haar werd door de straten achterna gezeten.

8f2989247eaf10c199c4ba9a650227f2.jpg


Misschien zijn jullie ook nieuwsgierig naar waar Bennie Griessel woont. Dat is niet zo heel ver weg van waar we nu zijn. Bennie’s appartement staat aan de Vriende Street. In 7 dagen is Griessel voor een hek vlak bij zijn woning beschoten. Vanaf hier is het even rijden naar Bellville, een voorstad van Kaapstad. Hier bevindt zich het kantoor van De Valken en dat is waar Bennie en zijn collega’s werken.

b3bcc1c3103a7b00d4e58a9131017ef8.jpg


Hoewel de middag nog niet voorbij is, zijn we toch bijna aan het eind van onze tour. Maar niet voordat we, en ook dit is een wat langere rit, jullie mee hebben genomen naar Stellenbosch, een belangrijk centrum voor de wijnbouw in Zuid-Afrika. Deze plaats is genoemd naar Simon van der Stel, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop. In Icarus brengen Griessel en Cupido hier veel tijd door om een moordonderzoek te doen. Hier kunnen jullie ook wat rondlopen om de oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl te bekijken of om een bezoekje te brengen aan Oom Samie se winkel. Aan het eind van de dag, laten we zeggen rond vijf uur, kunnen we terecht in het restaurant Pane e Vino, aan de overkant van Alibi.co.za, waar Griessel ook onderzoek verricht. Dit betekent dan tevens het einde van deze rondleiding en we hopen dat het jullie bevallen is.

e8712d5073b35694a168aca557b89e6b.jpg


Ben je, nu de tour afgelopen is, nieuwsgierig geworden naar Kaapstad of ga je liever naar een andere bestemming? Wij horen het graag van je.

Gids Kees



Reacties op: Bennie Griessel Crimetour door Kaapstad

Meer informatie

Gerelateerd