Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Contract - Lars Kepler

op 06 november 2018 door

We vertelden het al, november is Zweedse maand bij de Thriller Club. De eerste helft van de maand zijn de ogen vooral gericht op het schrijversduo Lars Kepler en de boeken met inspecteur Joona Linna. Vandaag is Contract, het tweede deel in de serie, aan de beurt in onze reeks duimpjesverslagen.

Op een zomernacht wordt op een verlaten plezierjacht dat ronddobbert in de Stockholm-archipel het lichaam van een vrouw gevonden. Ze lijkt verdronken te zijn, maar haar longen zijn gevuld met brak water dat niet afkomstig blijkt te zijn van de archipel. De volgende dag wordt er een man gevonden in zijn appartement in Stockholm. Hij hangt aan een plafondhaak, in een verder lege kamer. Inspecteur Joona Linna is ervan overtuigd dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Hij krijgt gelijk, maar daarmee is de zaak niet gesloten. De twee doden vormen de opmaat tot een reeks duizelingwekkende en gevaarlijke gebeurtenissen die Joona Linna meesleuren in een nietsontziende jacht op de moordenaar.

Wat vinden wij van Contract

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgSilvia: In dit tweede deel treedt eindelijk Joona Linna voor het voetlicht. Hem echt leren kennen lukt mij echter nog niet. Zijn verleden blijft vaag. Ondanks dit mysterie over het verleden van de Finse inspecteur slaagt Kepler erin Linna als een integer en sympathiek personage neer te zetten. De verwarring over de vele personages en de Scandinavische namen, die ik in het eerste deel, Hypnose, ervoer, is verdwenen. Het verhaal voldoet aan alle eisen die een boek voor mij tot een thriller maken. Met een enorme vaart worden de gebeurtenissen beschreven. Er is minder ruimte voor persoonlijke beslommeringen van de personages. Constant is er spanning voelbaar. Ondanks de snelheid van gebeurtenissen ontvouwt de ontknoping zich langzaam. De link naar de uiteindelijke, zeer doortimmerde oplossing, is een originele. Kepler geeft mij met Contract nog meer reden om de latere boeken met Linna ook te lezen. Niet alleen om de fijne, spannende leesuurtjes die dit boek mij heeft gebracht, maar vooral omdat ik wil weten wat Joona Linna heeft gemaakt tot wie hij nu is.  

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpgChantal: Ik had wat moeite met dit deel. Ik kon op de een of andere manier niet in het verhaal komen en de personages kwamen voor mij niet echt tot leven. Ik vond Hypnose veel spannender. Het verhaal op zich is wel mysterieus en je wilt graag weten wat er allemaal achter zit. Ik heb het boek zeker met veel plezier gelezen. 

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgEvy: Als je mij vraagt om één element te noemen wat dit boek zo leuk maakt, dan is het antwoord op die vraag voor mij heel simpel. Het personage Saga Bauer. Ik vind haar echt uniek, en zo verfrissend dat ik elke scène waar zij in voorkwam met veel plezier heb gelezen én haar zelfs wat miste als ik haar enkele bladzijden niet had 'gezien'. Haar uiterlijk, dat meerdere malen aan bod komt, en haar karakter dat daar totaal niet bij past, geeft een soort van humor aan haar personage. Joona Linna zelf komt ook in dit deel vrij 'droog' over, dus dan is Saga een mooie tegenhanger. Het plot van Contract is te vergelijken met dat van Hypnose, als we het hebben over structuur en opbouw. Verschillende verhaallijnen worden uitgezet en worden daarna met elkaar verbonden. Het tempo in het begin van het boek ligt daardoor wat lager, maar zo krijg je wel de kans om alle personages goed te leren kennen en ik bleef wel de hele tijd geprikkeld om door te lezen.

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpgGreet: Het is vijf jaar geleden dat ik Contract las, de inhoud van het boek is dus grotendeels weggesijpeld uit mijn geheugen. De achterflap van het boek en enkele recensies brachten een beetje soelaas. Na dit boek was ik nog steeds geen fan van Lars Kepler, bijgevolg heb ik de volgende delen in de jaren erna nooit aangeraakt (wel in huis gehaald). Even opnieuw door het boek gebladerd in de hoop mijn mening over dit boek beter te kunnen formuleren. Rechercheur Joona Linna treedt meer op de voorgrond, al is het nog niet mogelijk hem helemaal te doorgronden. Personages lijken beter uitgewerkt en de schrijfstijl vlotter. Lars Kepler gaat in dit tweede boek een heel andere toer op, er zijn politieke verwikkelingen en muziek speelt een grote rol. Spanning is aanwezig, maar toch duurt alles iets te lang naar mijn smaak, er is echt ruimte voor verbetering!

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgJoyce: Vanaf de allereerste bladzijde tot de laatste heeft het boek me zeer geboeid. De achtervolging, het contract over de wapenlevering, het zit gewoon perfect in elkaar. Saga Bauer en Joona Linna zijn de speurders in hart en nieren. Lars Kepler weet ze heel sterk neer te zetten, ze vullen elkaar aan in het onderzoek naar het Paganini-contract. Het is allemaal heel helder en duidelijk, wat bijdraagt aan de snelheid in het boek en het een page-turner maakt. Het plot zit goed in elkaar en geeft totaal niets prijs tot het moment daar is. 

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgElly: Het tweede deel in de serie gaat duidelijk meer over hoofdpersonage Joona Linna. Het boek begint sterk met de zelfmoord van Carl Palmcrona, inspecteur-generaal van de ISG. En de jacht op Penelope Fernandez werpt meteen ook vragen op. Zit er een verband tussen deze zaken? Joona Linna duikt samen met rechercheur Saga Bauer in deze zaak. Een spannend verhaal, waarbij je vanaf het begin in een rollercoaster terechtkomt. De confrontaties tussen de killer en zijn slachtoffers zijn meedogenloos. De schrijfstijl van auteursduo Lars Kepler is erg goed. De spanning die er de hele tijd al is, loopt naar het einde nog op en dit alles zorgt voor een aantal uurtjes leesplezier. Ik kijk uit naar het volgende boek Getuige

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgKarina: Wat heeft Kepler dit boek goed in elkaar gezet en wat is het hen goed gelukt om er enorm de vaart in te houden. De rustige start duurt slechts enkele pagina’s waarna je vrijwel direct wordt meegenomen met wat er allemaal gebeurt. Doordat de tijdlijn niet duidelijk is, weet je lange tijd niet hoe de twee verhaallijnen qua tijd lopen en hoe de situatie ervoor staat, iets wat zeer zeker voor mij spanning verhogend heeft gewerkt. Wederom wordt duidelijk dat samenwerken niet Joona Linna’s sterkste kant is, maar opvallend genoeg wil iedereen hem juist graag in het team hebben. Zijn wijze van communiceren roept bij mij wederom irritatie op, maar valt wel wat weg in de actiescènes die Contract domineren. Hiermee tart het schrijverspaar ook wel direct enigszins de grenzen van geloofwaardigheid, want hoe lang kun je als “doodgewone” burgers ontkomen aan een huurmoordenaar? Het complot wordt langzaam maar zeker ontrafeld en de climax waar naartoe wordt gewerkt, zorgde er in ieder geval voor dat ik de laatste 50 pagina’s aan een stuk door heb gelezen.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpg

GertContract is de zeer sterke vervolgthriller over de Fins-Zweedse rechercheur Joona Linna. In dit boek komt hij naar mijn idee voor het eerst echt uit de verf. In een verhaal, dat het vooral moet hebben van de personages en de levendige situatiebeschrijvingen, wordt zijn eigenzinnige karakter volkomen duidelijk. Het mooie hiervan is vooral dat het schrijversduo Lars Kepler de lezer heel gedoceerd laat zien waar deze eigenschap Linna als rechercheur brengt. Ook de vele andere personages geven zonder uitzondering een toegevoegde waarde aan het verhaal. Ondanks de vele personages en verhaallijnen wordt het nergens onoverzichtelijk. Op zichzelf is dat al een compliment waard. De spanning in dit verhaal is voldoende aanwezig, al heb ik - behalve aan het eind - niet op het puntje van mijn stoel gezeten. Desalniettemin een thriller die meer dan de moeite waard is. Op naar deel drie!

Conclusie: Drie van ons waren niet zo gecharmeerd van dit boek, de meningen zijn aardig verdeeld. We zijn het er wel over eens dat Joona Linna een prominentere rol krijgt in dit deel, maar nog steeds mysterieus blijft. Op naar boek drie dus! 

Sterren voor Contract: 1 x *****, 4 x ****, 3 x *** 

Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#1 Een dik boek
#28 Een boek van meerdere auteurs
#29 Een boek dat zich afspeelt in een oorlog
#39 Een boek waarin muziek een rol speelt
#40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland
#45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
#48 Een boek van een auteur met pseudoniem

Groetjes, 
Chantal namens de Thriller Club 



Reacties op: Contract - Lars Kepler

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lars Kepler

Lars Kepler

Achter het pseudoniem Lars Kepler schuilt het Zweedse schrijversechtpaar Alexand...