Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Daniel Vartanian - Karen Rose

op 10 juli 2022 door

Als je geen liefhebber bent van langlopende series is een trilogie het ideale alternatief. Een set van drie boeken is perfect om een verhaal voldoende diepgang te geven en de lezer niet halverwege kwijt te raken. In 2019 bespraken we al een handvol trilogieën, deze zomer pakken we de draad weer op. In juli en augustus stellen we zes keer een driedelige serie voor. Beginnen doen we met Karen Rose en haar Vartanian-boeken. 

De auteur

Karen Rose (1964) is een Amerikaanse schrijver van romantische thrillers. Ze studeerde af als chemisch ingenieur aan de universiteit van Maryland en werkte daarna in de levensmiddelentechnologie. In 2003 debuteerde ze met de standalone Don't tell, vijf jaar later naar het Nederlands vertaald als Sterf voor mij. Het was de start van een carrière waarin ze tientallen boeken zou uitbrengen, veelal omschreven als ‘romantische thrillers’, spanning dus met een vleugje romantiek. De boeken zijn regelmatig te vinden op bestsellerlijsten, overal ter wereld. De auteur ontving twee keer de Romance Writers of America RITA Award voor Best Romantic Suspense. Haar werk werd in meer dan vijfentwintig talen vertaald en in vele landen gepubliceerd.

Rose heeft meerdere series op haar naam staan, meestal genoemd naar de plaats waar de verhalen zich afspelen: Baltimore, Chicago, Cincinnati, Minneapolis. Soms is er overlap van personages, en het is altijd afwachten tot welke serie een nieuw boek zal behoren. De drie titels met Daniel Vartanian vormen een afgerond geheel, waardoor ze prima in onze trilogierubriek passen.

De Vartanian-boeken

De trilogie is genoemd naar het personage Daniel Vartanian, FBI-agent van beroep, maar al in het eerste boek zal blijken dat er ook voor andere gezinsleden een rol is weggelegd. Het gaat om de eerste thrillers van Rose die in ons taalgebied uitgebracht werden. De Nederlandse vertaling staat op naam van Lia Belt (deel 1 en 2) en Hans Verbeek (deel 3).

Greet las en luisterde onlangs de boeken en vertelt wat ze ervan vond.

1-Sterf voor mij

Inhoud: Op een besneeuwd veld in Philadelphia doet rechercheur Vito Ciccotelli een uiterst macabere ontdekking: dankzij een toevallige passant worden de restanten van een jonge vrouw blootgelegd. Hij roept de hulp in van archeologe Sophie Johannsen om uit te vinden of er nog meer lijken onder de grond liggen. Tot hun verbijstering vinden ze een raster voor maar liefst zestien graven, vier rijen van vier. Ongeveer de helft ervan is gevuld, alle lichamen zijn gruwelijk verminkt en op een bijzondere manier neergelegd. Wie is die seriemoordenaar die zijn slachtoffers per se wil horen schreeuwen? En waarom moordt hij met behulp van middeleeuwse marteltuigen?

Greet ****: In een ver verleden heb ik wel eens iets van Karen Rose gelezen, maar echt vertrouwd met de auteur en haar romantische thrillers was ik niet toen ik me op deze trilogie stortte. Sterf voor mij voelde meteen als een vlot leesbaar boek, al hadden sommige zaken iets minder uitgebreid gemogen. Er zijn veel personages - vooral door het grote aantal lijken - en die krijgen allemaal hun deel van de koek. Wat me opviel, was dat de kijker vooral gericht was op rechercheur Vito Ciccotelli en archeologe Sofie Johannsen. Ik heb beide personages meteen in mijn hart gesloten, dus een probleem was het niet. Wel vond ik het ietwat vreemd, aangezien ene Daniel Vartanian de spil van de trilogie zou zijn. Hij is wel degelijk aanwezig, maar pas in een tweede verhaallijn, die lange tijd minder aandacht krijgt. Terwijl de moordzaken onderzocht worden, deelt de auteur informatie over het privéleven van Vito en Sofie, en dat is een fijne afwisseling in dit best lijvige boek. Sterf voor mij is spannend, je vraagt je de hele tijd af wie er in hemelsnaam achter de moorden zit en wat de motieven zijn.

2-Schreeuw voor mij

Inhoud: Het verhaal begint wanneer het naakte, in een deken gewikkelde lichaam van een jonge vrouw gevonden wordt. Ze is op brute wijze vermoord, haar gezicht is ernstig verminkt en aan haar teen zit een mysterieus sleuteltje gebonden. FBI-agent Daniel Vartanian wordt op de zaak gezet. Dan worden er nog meer lichamen gevonden, en de moorden vertonen opvallend veel gelijkenissen met de moord op Alicia Tremayne, dertien jaar daarvoor. Het lijkt erop dat er een copycat-seriemoordenaar actief is die geen fouten maakt. Dan duikt de tweelingzus van Alicia in het stadje op.

Greet ***: Hoewel de flaptekst het niet doet vermoeden, is dit boek wel degelijk een vervolg op Sterf voor mij. Toch heb ik het idee dat het boek los van het vorige gelezen kan worden. Op vele fronten is dit een klassieke thriller: er wordt gemoord en er wordt naar dader en motieven gezocht. Helaas vond ik Schreeuw voor mij te complex, ik was soms echt het noorden kwijt. Dat kan er deels aan liggen dat ik dit boek voor 90% geluisterd heb, waardoor mijn aandacht wellicht iets minder was. Toch denk ik dat het vooral aan het enorme aantal personages ligt, die niet echt tot mij door wilden dringen. Veel slachtoffers en enorm veel mensen die bij de opheldering van de zaak betrokken waren. Het had allemaal beknopter en met minder zijpaadjes gekund/gemoeten. In dit boek is Daniel Vartanian wél de spilfiguur, en dat vond ik best jammer. Mijn held uit het vorige boek, Vito Ciccotelli, wordt weliswaar een paar keer genoemd, maar hij heeft geen actieve rol dit keer. Het liefdesverhaal (dat in elk boek van Rose opduikt) vond ik ook veel minder, de romantiek was er niet echt.

3-Moord voor mij

Inhoud: Vijf meisjes zijn vermoord, één iemand weet te ontsnappen. Ook Susannah Vartanian is in het verleden slachtoffer geweest van een geweldsdelict. Samen met Luke Papadopoulos, collega van haar broer Daniel, probeert ze de daders op te sporen. De zaak leidt hen naar schimmige internetchatrooms en een duistere wereld vol geweld, chantage en prostitutie. Ze komen een gigantisch netwerk van vrouwenhandelaars op het spoor dat zo complex in elkaar steekt dat het onmogelijk is nog te weten wie er te vertrouwen valt en wie niet.

Greet ***: Na het tweede boek, dat ik met enige moeite drie sterren gaf, was het best een opgave dit afsluitende derde deel te lezen. Gelukkig begon het goed, een sterke proloog beloofde het beste. Een tijdlang kon ik ook echt genieten van het boek; het is net als zijn voorgangers vlot geschreven en een groot deel van de personages kende ik al. Toch is Moord voor mij in hetzelfde bedje ziek als zijn voorganger. De tekst op de achterflap had me kunnen waarschuwen, die heeft het immers over een netwerk dat zeer complex in elkaar steekt, en dat was niet overdreven. Hetzelfde (alweer) aan de kant van de slachtoffers en alle mensen die bij het onderzoek betrokken zijn: te veel, veel te veel, waardoor de ontknoping me na een tijd niet meer kon boeien. Wellicht was het geen goed idee om de hele trilogie in slechts een week of twee te lezen en is mijn tanende enthousiasme daaraan te wijten; daarom mijn keuze om het boek toch drie sterren te geven. 

Conclusie

De Vartanian-trilogie bracht niet wat ik ervan verwacht had. De reden is de te complexe plot en het te grote aantal personages. De romance die elk boek kent, zorgde enkel in het eerste boek voor een feelgoodgevoel.

Karen Rose is voor jullie vast geen onbekende. Hebben jullie ooit de Vartanian-boeken (of andere) gelezen en wat vonden jullie daarvan?



Reacties op: Daniel Vartanian - Karen Rose

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karen Rose

Karen Rose

Karen Rose (Washington D.C. 1964) is een Amerikaanse auteur van romantische...